Svenska
Gamereactor
recensioner
F1 2021

F1 2021

Codemasters har de senaste åren byggt en bra F1-serie, men kommer årets upplaga att fortsätta med plattan i mattan? Johan har testat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns vissa på redaktionen som följer F1 nästintill slaviskt. Jag är inte en av dessa. Jag brukade följa det "på den gamla goda tiden", men numer blir det mest att följa resultaten. F1-spel däremot, det har jag koll på. Jag minns när jag brukade spela Formula One 2001 till Playstation och jag valde nästan alltid Pedro de la Rosa. Mest för att det var kul att spela som en underdog. Intresset för serien har hållit i sig och jag är glad att meddela att årets upplaga nog är den bästa av dem alla.

F1 2021
Dags att ratta F1-bilar igen.

Det är nämligen fullsmockat med innehåll som kommer att hålla alla typer av spelare intresserade. Det spännande nya läget från förra året, karriärläget där du kan vara boss och förstaförare för ditt egenskapade team är tillbaka. Men här finns nu också ett fullt berättelseläge liknande de du kan hitta i FIFA och NBA 2K, kallat Braking Point. Det är dessutom ingen halvmesyr, utan Codemasters har gått in med full kraft. Röstskådespeleriet kan svaja ibland, speciellt under telefonsamtal med huvudkaraktärens mamma, men i övrigt är det väldigt välgjort. Vi får chansen att spela som det unga, brittiska stjärnskottet Aiden Jackson. Först få du ratta hans Formula 2-bil under det sista loppet som kan göra honom till mästare. Därefter får du välja ett av fem team, AlphaTauri, Aston Martin (börjar som BWT), Alfa Romeo, Haas och Williams, att kliva in i under din första säsong i F1.

F1 2021
Årets version är här, något värt att fira?
Detta är en annons:

Där väntar en riktigt grining lagkamrat som inte är det minst glad över att du är där och nästintill försöker sabotera för dig och en rival som har ett sånt där leende och kaxighet man bara vill ge en knytnäve rätt i plytet till. Spelläget är sedan uppbyggt i olika uppdrag varje lopp (du får dock inte spela varje lopp utan ibland hoppar det fram några stycken) som du måste klara av. Det kan vara att försöka rädda en topp tio-placering efter att ha fått punka med några varv kvar och tvingats in i depån eller att komma före en speciell förare i ett lopp. Du får oftast inte köra fulla lopp, utan istället mellan sex och tio varv, men det händer också att "fulla lopp" (runt 16 varv) körs. I det stora hela är jag väldigt glad över att detta lagts till och det kommer att ge extra speltid.

F1 2021
Ett nytt berättelseläge har introducerats, vilket är ett välkommet tillskott.

Karriärläget är också tillbaka som sagt. Här får du välja mellan att bara välja ett team och köra varje tävling för att göra så bra ifrån dig som vanligt. Min personliga favorit är dock spelläget där du får ta över ditt egenskapade team. Här skapas all från bilens utseende till ett emblem för teamet. Sedan väljs en andraförare, som så klart inte är speciellt bra. Allt från utveckling av bildelar till att planera in möten med sponsorer och media ska planeras in. Det är faktiskt ett rätt djupt spelläge utan att vara allt för komplicerat eller svårt. Känner du inte för att hålla på pilla med allt detta kan du som sagt bara köra som enskild förare också. Karriärläget går dessutom att spela i ett tvåspelarläge.

F1 2021
Att kunna skapa sitt egna team i karriärläget är tillbaka.
Detta är en annons:

Onlinedelen då? Jodå, om du någon som helst bara rattar din bil mot andra levande personer någonstans i världen finns det mycket att hämta även här. Det går att skapa en egen lobby med upp till 20 spelare, vilket är kanon om du har ett stort kompisgäng som vill tävla eller om du bara vill köra o-rankat mot ett helt startfält av spelare. Det finns en rankad del där du kan köra antingen femvarvslopp eller lopp som är 25% långa. Lokal multiplayer är upp till två spelare. Sedan finns också veckoevent med tre träningsmöjligheter, kval och ett race som vanligtvis anordnas under helgen. Tävlingarna kommer rotera efter det riktiga F1-schemat och denna helg är det Silverstone som gäller, precis som på riktig. Den sista delen är ligor. Du kan skapa din egen eller gå med i en redan skapad. Schemat för tävlingarna är sedan upp till ligaskaparen att bestämma, så det gäller att vara tillgänglig när det är dags för lopp. En rejäl slev onlinedel alltså, så om du helst tillbringar din tid här kommer du bli nöjd.

F1 2021
I. Am. Speed.

Och på banan då? Det är kanon. Allt känns precis som jag vill att det ska göra med bilfysik och annat. Motståndarna kan dock vara lite väl krockvänliga ibland. Det har hänt många gånger att jag snurrat på grund av att en förare valt att köra in i mina bakhjul med sina framhjul. Det känns ibland som att racinglinjen är det enda viktiga för dem och att de inte kommer vika en tum från den, även om det innebär en krock. Jag måste ju dock erkänna att jag inte är världens bästa på att följa racinglinjen, så lite av felet är säkert mitt. Spelet blir som allra bäst när svårighetsgraden är precis rätt. Det går att ställa in svårigheten mellan 1-100, så att hitta den där perfekta punkten är hyfsat lätt. När det är extremt tuffa kamper, omkörningar och kamper att ta tillbaka den förlorade platsen, då njuter jag. Så där att jag måste luta mig framåt i stolen för maximal koncentration. Det är det inte många spel som lyckas med. Det lutar en del mot arkadracing jämfört med en hardcore-simulator, vilket jag inte alls har något emot, men som jag förstår att vissa kan ha problem med (herr Hegevall inkluderad).

F1 2021
Full fart framåt.

Jag är mycket nöjd över att Codemasters vågar satsa på den här serien. Förra året fick vi karriärläget My Team och i år har ett fullfjädrat berättelseläge lagts till. Det finns dessutom mängder av saker att göra online. Både solospelare och onlineförare kommer att finna saker som håller dem kvar under en lång tid. F1-serien var redan bra, men i år har den blivit ännu bättre.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Massvis med innehåll, nytt och bra berättelseläge, djup offline-del, karriärläget är tillbaka, bra på banan också
-
Något krockvänliga datorförare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Simracing-token i mig vill så otroligt gärna ogilla det här spelet, hela serien - faktiskt. Jag vill att hatet ska bubbla upp, resultera i skrikiga, mörka, oförskämda utlägg om hur uselt det är, hur mycket jag vantrivs när jag tillbringar tid med Codemasters framgångsrika licens-saga. Men det går int. För även om jag tycker att det finns en dissonans i att det ser ut som en simulator sett till grafiken, men fungerar lite som ett arkadspel gällande körkänslan - Går det omöjligtvis att ogilla årets upplaga som precis som fjolårets spel är riktigt trevligt. Bilarna upplever jag som aningen mer nervösa, fartkänslan är bisarrt bra, grafiken stabil och presentationen alldeles lysande. Det nya karriärläget är dessutom superbt. Att Codemasters tagit bort alla klassiska bilar känns snopet och jag hade förväntat mig bättre grafik till de nya konsolerna men förutom det är detta jättebra. 8/10

Relaterade texter

5
F1 2021Score

F1 2021

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Codemasters har de senaste åren byggt en bra F1-serie, men kommer årets upplaga att fortsätta med plattan i mattan? Johan har testat...

0
GRTV videorecenserar F1 2021

GRTV videorecenserar F1 2021

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Vi skriver ju recensioner på så gott som alla spel som når butikshyllorna. Det har vi ju faktiskt gjort sedan september 2002. Text är roligt, och tränar hjärnan lite...



Loading next content