Svenska
Gamereactor
recensioner
Football Manager 2020

Football Manager 2020

Årets tidsslukande managerspel är här, men är det värt att lägga ner hundratals timmar om du har spelat förra årets version? Johan har underökt med taktiktavlan i högsta hugg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Låt mig inleda med denna fråga: hade du accepterat om jag bara kopierat recensionen från förra året och använt för denna recension? Den hade varit identisk till 99% och så hade jag kunnat lägga till ett par nya meningar. Det hade troligtvis inte varit speciellt kul, eller hur? Då vet du hur det känns att spela Football Manager 2020. Det är precis samma spel som förra året. Inte ens utseendet har ändrats och om det inte stått 2020 när spelet startas hade jag trott att jag spelade förra årets version. Football Manager har tyvärr nått samma nivå som de flesta andra sportspel, nämligen den att det inte behövs en ny version varje år. Detta hade lika gärna kunnat släppas som (en väldigt liten) patch.

Vi kan väl gå igenom de få nyheter det faktiskt finns och det är fyra stycken stora nyheter, alla är dessutom bra. Det allra bäst är nog den nya utvecklingscentralen. Detta finns nu direkt i snabbmenyn till vänster och att utveckla ungdomar är en stor del i årets spel. Här får du direkt en överblick av vilka av dina ynglingar som redan är tillräckligt bra för att spela i a-laget, med utvecklingsråd, men också vilka spelare du bör hålla ögonen på, hur dina utlånade spelare presterar, en lista på dina ungdomskandidater med mer.

Football Manager 2020
Football Manager 2020 är här, men är det nåt att fira?

Det gäller alltså att tänka långsiktigt. Vilket också är tanken bakom de nya spelarrollerna. Istället för att som i tidigare kontraktsförhandlingar välja om din spelare ska vara en startspelare eller hett löfte kan du nu planera under en lång tid. Du kanske förhandlar med någon som du ser som en superstjärna inom tre år, men som just nu inte ens kommer få starta. Därför har det lagts till något väldigt smidigt, nämligen att du kan ge spelaren vilken roll han kommer ha de kommande fem säsongerna. Reservmålvakt detta år, cupmålvakt de nästkommande två åren och förstemålvakt året efter till exempel. Utöver det går det att lägga till löften som att förbättra tränarstaben eller värva en av spelarens vänner. Upp till tolv löften går att lägga till.

Detta är en annons:

Något liknande finns också för dig som manager, då du kommer få en femårsplan när du anställs av en klubb. Det kan vara att bli uppflyttad denna säsong, undvika nedflyttning nästa och etablera sig i den nya divisionen därefter. Därtill finns också klubbens kultur, som att värva unga, inhemska spelare eller storstjärnor. Allt detta gör att det finns något att jobba för. En till nyhet som kan bakas in i detta är att det nu går att välja hur spelare blir bestraffade, ett så kallat uppförandekodex. Detta ger då automatiskt spelare straff efter till exempel ett rött kort eller missad träning i fyra kategorier (första, andra, tredje och allt över tredje gången). Det vill säga, ge spelaren en varning första gången det händer, en veckas böter den andra och två veckors böter därefter. Spelarna accepterar därför att få en böter, då de redan vet vad som gäller, jämfört med tidigare då de blev förbannade nästan varenda gång då de ansåg at böterna var orättvisa.

Football Manager 2020
Den nya utvecklingscentralen ger dig råd och en bra överblick hur dina ungdomar preseterar.

Nyhet nummer tre är att ditt team av tränare och ledare nu är viktigare än någonsin. Detta tack vare att de ger mycket mer och bättre feedback än tidigare år. Till exempel kan du få laguttagningsråd inför matchen där din assisterande manager anser att en spelare bör spela istället för en annan tack vare att han är bättre i luften, vilket passar motståndet, eller att en spelare visat stora framsteg på träningarna den senaste tiden. Nya ledarroller som teknisk direktör och huvudansvarig för spelarutveckling har också lagts till för att bättre spegla verkligheten. Den sistnämnda rekommenderar vilka spelare som skulle må bra av en utlåning och var de bör lånas ut.

Till slut har vi en förbättring av grafiken. Detta är så klart ett område som kanske inte spelar någon större roll för de allra flesta, vi spelar ju inte Football Manager för att bli förälskade i utseendet. Och beroende på vilken dator du spelar på kommer det också märkas mer eller mindre. Spelarmodellerna ser bättre ut, vilket också gäller din skapade manager och publiken. Vädereffekterna har blivit vassare så om du spelar i regn kan du se hur allt blir tyngre och blötare. Det är dock inte helt utan småfel, som att målvakten springer igenom målburen för att hämta bollen bakom densamma. Men som sagt, ingen spelar nog detta spel för hur vackert det är. Det spelas för att få den där känslan av kontroll, glädjen när du lyckas och ilskan när du av någon anledning förlorar trots att du dominerat matchen. Var beredd på att få dina timmar fullkomligt uppätna när du försöker hitta den bästa taktiken eller värva nästa superstjärna. Att leda en fotbollsklubb till framgång, eller rädda från kris, känns lika bra som vanligt.

Detta är en annons:
Football Manager 2020
Spelarroller för fem säsonger kan ny läggas till vid kontraktsförhandlingar.

Det är samma gamla Football Manager, så har du spelat någon version på senare tid kommer du känna igen dig på nolltid. Allt ser, som jag nämnde i inledningen, ju precis likadant ut. Det går så klart att ladda ner nya utseenden från Steams workshop, men det sopar inte under mattan det faktum att menyerna är precis likadana från förra året. Lite på den lata sidan så att säga. Det är ungefär som när fotbollsklubbar släpper en ny tröja varje år, med ytterst små förändringar, för att få supportrar att lägga ut pengar på något nytt när förra årets version fungerar lika bra och för en billigare peng. Tyvärr är det "the same old" när det kommer till presskonferenser också. Det är så klart vardag för en manager, men de känns bara onödiga här. Det finns inte en tillräckligt stor bonus för att svara på samma gamla frågor om och om igen och jag valde ganska snabbt att låta min assisterande manager ta hand om dessa.

Football Manager 2020
Dina tränare ger dig nu feedback om varför vissa spelare bör spela i nästa match.

Jag har spelat dessa spel så länge att jag fortfarande kommer ihåg när serien hette Championship Manager. Jag älskade Sports Interactives serie då och jag älskar den nu. Men det går inte att bortse från att Football Manager nu börjar stå och stampa på samma ställe. Jag kommer givetvis spendera hundratals timmar även i år, men nu känns det mest som att jag spelar en uppdaterad version av Football Manager 2019. Någonting nytt behövs nästa år. Det är väl inte för mycket begärt att uppdatera menyerna?

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
De få nyheter som finns är bra, beroendeframkallande, lätt att komma igång, oslagbar managerkänsla
-
Nästintill samma spel som förra året, presskonferenserna känns onödiga och tråkiga
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Football Manager 2020Score

Football Manager 2020

RECENSION. Skrivet av Johan Vahlström

Årets tidsslukande managerspel är här, men är det värt att lägga ner hundratals timmar om du har spelat förra årets version? Johan har underökt med taktiktavlan i högsta hugg...

0
Football Manager 2020 släpps i november

Football Manager 2020 släpps i november

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Det kan knappast betraktas som någon chock såklart, men det är likafullt trevligt att få det bekräftat från Sega att Football Manager 2020 återigen kommer att släppas i...



Loading next content