LIVE
HQ
logo hd live | No Rest for the Wicked
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      recensioner
      Sparklite

      Sparklite

      Red Blue Games debuterar med charmerande Sparklite. Ett ljuvligt spelupplägg fängslade Johan till en början men inte hela vägen...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Konkurrensen i indie-spelmarknaden är stentuff och visst finns det ett närmast oändligt stort utbud av snarlika titlar som Sparklite. Red Blue Games äventyr checkar nämligen nästa alla boxar för vad som definierar ett spel inom indiegenren: Pixelgrafik? Check. Metroidvania? Check. Utmanande trail-and-error? Check. De urvattnade klyschorna Dark Souls-svårt samt A Link to the Past-inspirerat passar bra även här. Inte alls dåliga inspirationskällor ändå, men dessvärre når inte Sparklite upp till samma höga nivå som dess förebilder även om potentialen helt klart finns där.

      I Sparklite får vi bekanta oss med Ada som kraschar i landet Geodia efter en vild storm. Under kraschen separeras dock Ada från hennes trogne robotkompanjon. I jakt på sin vän upptäcker hon en ondska som hotar världen. Ada är den ända som kan stoppa dem och nu måste hon ge sig ut till Geodias alla hörn för att rädda mänskligheten.

      SparkliteSparklite
      Flyktinglägret huserar flera trevliga personer som hjälper dig på traven.

      Resa försvåras i och med att Geodia är ett hänsynslöst land. Visserligen är Ada en stark och kapabel kvinna rustad med ett slagkraftigt vapen och ett par jetskor för att kvickt undvika slag. Men här härjar kraftiga monster fritt och människor har därför bosatt sig på en tillflyktsplats som flyter högt upp bland molnen. Lyckligtvis finns ett gäng kapabla samt trevliga personer där som hjälper dig med resan och kommer till din undsättning. Varje gång du dör plockas du nämligen upp av den flygande staden och kureras tillbaka till full hälsa. När du sedan gjort dig redo för att återvända till världen under har kartan kastats om. Äventyret kretsar således kring att tålmodigt pröva sig fram för att lära sig fienders beteendemönster, samla resurser för att stärka Ada, besegra bossar, och rädda världen.

      Detta är en annons:
      Sparklite
      SparkliteSparkliteSparklite
      Miljöerna är ruskigt väldesignade med stor variation och sprakande färger.

      Lyckligtvis är Geodia en trevlig värld att utforska. Inte endast är designen sagolikt läcker, utan musiken ackompanjerar den stämningsfulla världen på ett utmärkt vis. Varje område, som låses upp i turordning efter att en boss besegrats, är ljuvligt samt egendomligt designade. Det finns även en massa att upptäcka i landet och det ges gott med incitament att utforska alla hörn inställt för att snabbt spring till bossen och ta sig vidare. Det bästa och mest lönsamma att utforska är grottor, liknande tempel och shrines från The Legend of Zelda-serien. Dessa är korta utmaningar där antingen strider eller plattforming är i fokus och du belönas med essentiella verktyg för att stärka Ada.

      Det glädjer mig även att Sparklite inte straffar mig för hårt när jag dör. Jag behåller alla verktyg som stärker Ada och det enda som går till spillo är förbrukningsbara items jag samlat på mig under rundan. På så vis kan den mindre skicklige spelaren, jag, ständigt göra framsteg och eventuellt klara av att tackla större monster. Det är rättvis utmanande och för den som vill sätta sin förmågor på prov kommer definitivt få dem beprövade om de försöker spela mot klockan.

      Detta är en annons:
      Sparklite
      Räkna med att dö och åter dö. Bossar och andra starka fiender kräver beteendekunskap samt god timing för att kunna besegras.

      Halvvägs in i det drygt 9 timmar korta äventyret blir det dock för mycket av det goda. Sparklite gör dessvärre väldigt lite för att förnya upplevelsen. Alla manicker som låses upp använder jag en gång och det är för att öppna porten till det nya området. Alla vapen jag tillhandahåller känns meningslösa och extremt oanvändbara i strid. Jag låser upp dem, prövar dem, och sedan fortsätter jag, precis som jag gjort tidigare, med att slå och hoppa undan fiendens slag.

      Tråkigt nog dras även spelet med irriterande buggar. Ibland fastnar vissa fiender i marken, spelet har frusits, och alldeles för ofta spelas ett plötsligt öronbedövande tjut som får mig att uppskata tonerna av skrikande barn. Tack å lov kan buggar åtminstone justeras i efterhand. Men eftersom Red Blue Games valt att addera ett totalt meningslöst flerspelarläge där den ena styr robotkompanjonen (tänkt Cappy i Super Mario Odyssey fast utan det som på något vis kunde vara roligt med att kontrollera hatten) känns det oförståndigt att tid dedikerats till det istället för att filtrera ut spelförstörande buggar.

      Sparklite
      Till en början är Sparklite lysande men i brist på variation blir spelet snabbt tradigt torts äventyrets redan kort längd...

      Det är verkligen synd att detta i slutända inte blev det underbara äventyr jag initialt tyckte att det var. Red Blue Games gör mycket bra med Sparklite och det är otroligt lätt att engagera sig i världen och förstå vad som krävs. Spel inom samma gener har vanligtvis en avskräckande inlärningskurva, men inte Sparklite. Den intuitiva spelupplevelsen ihop med den förförande designen och musiken fick mig fastlåst framför skärmen den första halvan.

      Sedan tog det stopp. Hur gott tårta på tårta än låter så blev det helt enkelt för mycket av det goda här. Äventyret hade mått bra av mer variation samt utökad nytta av upplåsbara vapen i form av pussel eller användarvänlighet för att skapa djup och möjligen förlänga äventyret. Det var ett gott första försök Red Blue Games. Förhoppningsvis blir detta en lärdom att bygga vidare på och jag ser med spänning fram emot vad studion lyckas koka ihop här näst.

      06 Gamereactor Sverige
      6 / 10
      +
      Fatastisk musik, ljuvlig design, intuitivt, upptäckarglädje, lagom utmanande.
      -
      Saknar variation, buggar, meningslöst co-op, något kort.
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      Relaterade texter

      0
      SparkliteScore

      Sparklite

      RECENSION. Skrivet av Johan Jolin

      Red Blue Games debuterar med charmerande Sparklite. Ett ljuvligt spelupplägg fängslade Johan till en början men inte hela vägen...

      0
      GRTV pratar med folket bakom Sparklite

      GRTV pratar med folket bakom Sparklite

      NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

      Under förrförrförrförrförrförra måndagen slog Game Developers Conference 2019 i San Francisco upp portarna och Gamereactors eget TV-team med före detta Sverige-skribenten...

      0
      GRTV på GDC19: Vi spelar Sparklite

      GRTV på GDC19: Vi spelar Sparklite

      NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

      Under förra måndagen slog Game Developers Conference 2019 i San Francisco upp portarna och Gamereactors eget TV-team med före detta Sverige-skribenten Lisa Dahlgren i...



      Loading next content