Svenska
Gamereactor
recensioner
The Fisherman – Fishing Planet

The Fisherman - Fishing Planet

Lätt bris, en skönt vajande eka och en 70-tals rödrutig kaffetermos toppad med gult plastlock. Detta är knappast vad som väntar oss i den "ultimata fiskesimulatorn". Snarare dyngblöta stövlar, kalla regnrockar och en längtan att komma härifrån.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

The Fisherman - Fishing Planet. Det låter mer som ett naturprogram på Kunskapskanalen lett av David Attenborough än det mediokra, lagom uttråkande spel det faktiskt är. För istället för magnifika scener av naturens otämda tillvaro, får vi här monotont stela fisketurer tillsammans med en tyst generisk fiskare som, trots att vara väldigt verklighetstrogna sett till både tillvägagångssätt och kringutrustning, inte ens Per Gessle skulle godkänna.

The Fisherman – Fishing Planet
Vattnet är förvånansvärt snyggt.

Fisherman - Fishing Planet har marknadsförts som den ultimata fiskesimulatorn och valfläsket är något som jag vill hävda stämmer in. Du spenderar avsevärt mycket tid med att förbereda; välja bete, flöte, krok och lina, innan du kastar iväg snöret och sedan sitter med pinnen i hand i väntan på att Nemo ska nappa. Bara för att dra in honom och svinga ännu en gång. Swing, wait, keep, repeat. Ett kast går till ungefär så här; sikta med vänster styrspak, kasta med ett enkelt tryck på R2 (PS4), ingen sats eller uppladdning fodrad, och vänta sedan på att antingen flötet (eller den grafiska representationen av flötet) antingen försvinner eller säger åt dig att rycka till. En touch av L2 och du fäster den hala ålen, innan du drar in laxnacken med hjälp av tidigare nämnda R2. Och oroa dig inte över linan, den är nästintill gjord av stål.

The Fisherman – Fishing Planet
Önskar jag kunde säga detsamma om skuggor och andra objekt.
Detta är en annons:

Att avancera gör du genom att slutföra uppdrag. Dessa består oftast av att fånga in X antal fiskar av modell Y som sedan säljs för pengar och erfarenhetspoäng. Poängen omsätts i högre nivåer och upplåsning av ny utrustning, medan pengarna används för att lagligt snatta till sig dessa och köpa mer berättigade fiskelicenser. Utöver detta får du även tillgång till nya fiskreservat runt om i USA och detta innebär, förutom olika landskap, givetvis andra typer av rätt fula fiskar.

Saken är den att Fishermans eftersträvan att vara så autentiskt och detaljerat, i mitt tycke, snarare bidrar till sitt fall. Uppsjön (pun intended) av olika utrustning för olika fiskar, olika beten och även en graf över vilka tider som innebär störst chans till napp, samsas med temperatur och väderleksrapporter i form av konstant närvarande ikoner. Även om jag inte protesterar mot att dessa finns listade (i den pressande gråa verkligheten spelar både tid, temperatur och kondition på regn och rusk in på hur benägna Freddie Fisk, Blunder och Myrre Muräna är att sticka upp sina hala trynen), men i kombination med faktumet att det känns som om du spenderar mer tid i menyer för att välja bete, tillbehör, hantering av fångst och transport områden emellan, än att faktiskt fiska, bidrar det bara till en långtråkig meny-simulator snarare än en avslappnande fisketur.

The Fisherman – Fishing Planet
Om det inte hade varit för att spelvärlden är så tråkig hade den kunnat passera för godkänt i storlek miljövariation.

Och som om inlevelsen i kasten inte vore nog, så bidrar knappast spelets tekniska sida till dess fantastiska utsikter. Med styrningen stelare än sirap cementerad i betongskor på havets botten, dopp i skärmuppdateringen och en lina som, vid minsta beröring, rycker snabbare än om Scatman Johns läppar skulle fått ett epilepsianfall, dämpas lusten att meta ganska rejält.

Detta är en annons:

Det ska också tilläggas att då modellerna som ackompanjerar fiskarnas otaliga info-rutor, är snyggare och mer detaljerade än spelets omgivningar; ja, då är det fara och färde för den grafiska aspekten. Inte för att jag förväntade mig storverk, men trots de rätt vackra ljussken genom de vagt svajande lövverken ovan ytspänningen, är det inte mycket att rensa, stoppa upp och hänga tillsammans med älgstudsaren över den öppna spisen i stugan på ön.

The Fisherman – Fishing Planet
För att utföra handling A, se instruktion B. För att förstå instruktion B, läs tips C. Spelet är smärtsamt idiotförklarande.

Nej, jag är inte det minsta imponerad av The Fisherman - Fishing Planet. När det ända jag tänker på under spelets gång är hur mycket bättre Red Dead Redemption 2 och Far Cry 5 lyckades med denna, av någon anledning; högt ansedda fritidssyssla, är det ett varningstecken om något. Jag menar; när ett spel helt dedikerat något ett annat lyckas bättre med via en sidoaktivitet. Då är det något som är seriöst fel.

Det finns dock några positiva sidor. För en som gillar fiske, är intresserad av att se flöten bryta ytan, eller bara är lagom botaniserad och allmänt akvatisk, finns det lite att hämta här. Främst information och en automatiserad fisketur. Jag själv trivs bättre bakom spakarna på min gröna John Deere än i fiskebåten och hävdar, utan att ta mig allt för mycket vatten över huvudet, att detta är ett ganska gediget bottennapp.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Snyggt vatten, mycket info om fiske, generöst med utrustning
-
Buggigt, övermäktigt mycket info, grafiska buggar, tekniska problem, tråkigt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
The Fisherman - Fishing PlanetScore

The Fisherman - Fishing Planet

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Lätt bris, en skönt vajande eka och en 70-tals rödrutig kaffetermos toppad med gult plastlock. Detta är knappast vad som väntar oss i den "ultimata fiskesimulatorn". Snarare dyngblöta stövlar, kalla regnrockar och en längtan att komma härifrån.



Loading next content