Svenska
Gamereactor
recensioner
Donut County

Donut County

Det gäller att fylla hållet med mindre saker först, för att sedan utvidga det ytterligare innan du kan "svälja" de största objekten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nej detta är inte premissen för en valfri pornografisk film, utan den grundläggande spelmekaniken för Donut County, ett spel om hål. Ja, hål. Det enda du gör i detta inte allt för långa fysikbaserade äventyrsspel är att kontrollera ett hål, och svälja så mycket saker som du bara kan. Kortfattat så handlar spelet om en ondsint och ettrig liten tvättbjörn som av någon märklig anledning fått förmågan att öppna upp slukhål i marken via en app i telefonen. Tvättbjörnen tror att han gör stadens invånare en tjänst när han levererar "munkar" till dem, i form av hål. När en person väl hamnar i hålet placeras denne i underjorden, där den stora delen av spelets berättelse utspelar sig.

Donut County
Franska bulldogar och munkar. Vad mer behövs i livet?

Här sitter de karaktärer som blivit slukade av hålet och grämer sig över situationen, när de var och en berättar om dagen då de blev svalda. Ni hör ju själva. Berättelsen är helt absurd, men det är också tjusningen med spelet. Men saken är den att Donut County är fruktansvärt välskrivet, och jag kommer på mig själv att skratta frenetiskt över de sjuka situationer som uppstår. Både ovanför ytan när jag sväljer diverse objekt, men även åt dialogen nere i underjorden. Släng även in en del filosofiska diskussioner i stuk med "är en munk utan hål fortfarande en munk?"

Inledningsvis blir du uppmanad att svälja enklare objekt som stenar och träd. Men ju längre in du kommer i spelet, desto mer fysikbaserade objekt dyker det upp. Sväljer du exempelvis en lägereld uppstår det en lufttunnel från hålet vilket gör att du har en typ av "luftkanon" som kan vara användbar för att få ner saker som befinner sig på en höjd. Hålet styr du sedan med antigen en joystick eller pekfingret på din telefon. Dock så hade jag gärna sett en lite större utmaning i spelets senare nivåer. Det känns som att det finns en hel del missad potential i hur vissa pussel är strukturerade. Men men, kanske i en eventuell uppföljare?

Detta är en annons:
Donut County
Sluka allt i din väg.

Donut County är ett kort spel. Det tog mig cirka en och en halv timme att komma i mål. Fast det räcker. Jag tror inte att jag skulle vilja ha ett längre spel då spelmekaniken är så pass enkel att den är som mest lämplig för ett kortare format. Dock så skulle jag gärna vilja veta mer om karaktärerna då all dialog är så bra. Det är ingen enkel bedrift att förmedla någon typ av känsla via text i spel, men Donut County gör det med bravur.

Donut County
"In med snoken i hålet" - Mäki 2014

Rent grafiskt påminner spelet en hel del om det superba Night in the Woods. Både när det kommer till presentationen överlag, men också gällande karaktärerna - som alla utom en är ett djur. Lekfullheten i designen på spelet är en av de största faktorerna till att jag gillar det så mycket. Donut County gör väldigt mycket med enkla medel. Spelmekaniken är störtlöjlig och simpel, men tillsammans med den roliga berättelsen och de färgstarka karaktärerna gör att jag köper hela paketet. Det är ett spel du med största sannolikhet kommer att spela ut under ett par pendelturer till arbetet eller skolan. Men ibland behöver man bara ett väldigt kort spel om slukhål.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Uppfinningsrikt, charmigt, originell idé, hysteriskt roligt, lyckad estetik
-
Väldigt kort, lite väl enkelt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Donut CountyScore

Donut County

RECENSION. Skrivet av Kim Jakobsson

Det gäller att fylla hållet med mindre saker först, för att sedan utvidga det ytterligare innan du kan "svälja" de största objekten...



Loading next content