Svenska
Gamereactor
recensioner
Street Fighter 30th Anniversary Collection

Street Fighter 30th Anniversary Collection

Hegevall har rest i tiden med Capcoms senaste supersamling...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag bet mig i underarmen så hårt att det började squirta ut blod. Vid det exakta ögonblicket visste jag med all tänkbar säkerhet att jag var knäpp i huvudet. Något som vi vid det här laget alla känner till. Men då, för lite drygt 20 år sedan, gick jag i tron om att jag var helt normal och att mina förlustdrivna vansinnesutbrott helt enkelt handlade om sund vinnaranda och en tävlingsinstinkt som skulle göra mig till världshistoriens bästa Street Fighter-spelare. Jag kom såklart inte ens halvvägs till mitt slutmål men blev faktiskt riktigt bra, där ett tag. Jag spelade i ett par Street Fighter Alpha 3-turneringar och tränade rigoröst minst två timmar per dag under lite drygt ett år, vilket jag med glädje minns som en av de bästa perioderna i mitt gamer-liv. Underarms-bettet däremot, är knappast en av mina stoltaste ögonblick men vid tillfället då det skedde, fanns det inte ens en liten tillstymmelse till logiskt tänkande. Jag brann av, helt enkelt.

Street Fighter 30th Anniversary Collection
Bilden är inramad av en arkadliknande front som ärligt talat inte ser klok ut, men det tillför atmosfär. Helt klart.

Orsaken stavades Akuma och min vilt fnittrande barndomskompis Flush vars Street Fighter-skillz var klart jämförbara med mina. Det var han som jag delade mitt beroende med, det var han som jag lirade alla de tusentals matcherna i Street Fighter Alpha 3 som jag gjorde och varje kväll i över ett år satte vi oss ned i hans urinstinkande kattsoffa och piskade varandra blodiga i vad jag anser vara Capcoms överlägset bästa slagsmål, genom alla tider. Att nysläppta Street Fighter 30th Anniversary Collection innehåller en perfekt version av Alpha 3 (tillsammans med ett ton andra klassiska spel från denna kultförklarade superserie) är den enda egentliga anledning jag behöver för att lägga mer timmar i detta än vad som bör anses som rimligt. Den senaste veckan har gått i Kens karate-tecken, alltså. Och det har varit ett underbart återseende.

Street Fighter 30th Anniversary Collection
Capcom har haft den goda smaken att inte labba med spelmekaniken i dessa ultraklassiker.
Detta är en annons:

The Street Fighter 30th Anniversary Collection innehåller följande titlar:

1987 Street Fighter, 1991 Street Fighter II, 1992 Street Fighter II: Champion Edition, 1992 Street Fighter II: Hyper Fighting (Online Multiplayer), 1993 Super Street Fighter II, 1994 Super Street Fighter II: Turbo (Online Multiplayer), 1995 Street Fighter Alpha, 1996 Street Fighter Alpha 2, 1998 Street Fighter Alpha 3 (Online Multiplayer), 1997 Street Fighter III, 1997 Street Fighter III: 2nd Impact, and Street Fighter III: 3rd Strike (Online Multiplayer).

Street Fighter 30th Anniversary Collection innehåller perfekta konverteringar av samtliga av dessa spel som de fungerade i arkadhallarna (CPS I-III-plattformen, närmare bestämt). Glöm rappliga Super Nintendo-konverteringar eller knepiga portningar med svarta 50 Hz-kanter. Detta är en briljant samling fantastiska spel som det dessutom inte pillats i, vilket jag verkligen uppskattar. Capcom och utvecklarna Digital Eclipse hade enkelt kunnat börja meka med grundformeln för att stoppa in mer moderna hitbox-system samt element från hur animationerna fungerar i Street Fighter V i dessa gamla titlar, men har alltså haft den goda smaken att låta bli.

Jag har spelat Playstation 4-utgåvan av Street Fighter 30th Anniversary Collection samt vidrört Switch-versionen under en kort stund och kan med glädje meddela att det verkar kvitta till vilken plattform du införskaffar detta då samtliga titlar flyter felfritt och med obefintliga laddningstider. Personligen kan jag inte spela fightingspel alls med Nintendos hopplöst minkiga Switch-dosor men det handlar naturligtvis enbart om en högst personlig preferens. Istället har jag nött framförallt Street Fighter 3: Third Strike samt favoritspelet Street Fighter Alpha 3 med min Hori-sticka, ett tillbehör som jag skulle vilja påstå krävs för att kunna njuta av dessa Street Fighter-titlar som det först var tänkt från Capcoms håll.

Street Fighter 30th Anniversary Collection
Street Fighter (1) står sig som ett av tidernas sämsta slagsmål.

Som vanligt när det gäller Street Fighter finns det fem eller ibland sex versioner av samma spel (vilket är fallet med Street Fighter II i denna innehållsrika samling) och för den icke-initierade är det såklart lätt att avfärda denna korvstoppnings/mjölknings-taktik som ett pengahungrigt företags desperata försök att maximera vinst, men alla vi som verkligen levt med dessa spel under de senaste 30 åren vet såklart att sanningen ser annorlunda ut. Skillnaden mellan exempelvis Street Fighter II och Super Street Fighter II: Turbo är så pass stor att det i mångt och mycket känns som ett annat spel, detta tack vare annat tempo, annan timing och ett gäng nya karaktärer. För mig personligen är jag glad att Capcom valt att inkludera alla de spel som denna samling innehåller då det för egen del nu känns mer som ett tidsdokument över min högstadietid än någon som suttit och petat ur russinen ur fläskläppskakan.

Detta är en annons:
Street Fighter 30th Anniversary Collection
Alpha-titlarna är precis lika geniala idag som de var för 20 år sedan.

För den som inte bara nöjer sig med att piska polarna i 12 klassiska Street Fighter-titlar har Capcom haft den goda smaken att bygga ett interaktivt museum som jag tillbringat oroväckande mycket tid tillsammans med. Här kan man kika igenom en animerad tidslinje över hur Street Fighter-historien sett ut sedan det ospelbara debutspelet hade arkadpremiär i slutet av -87. Det går även att kika närmare på filmsnuttar och bilder från utvecklingen som aldrig tidigare visats upp utanför Capcoms kontor samt lyssna på varenda liten snutt musik från samtliga av de 12 spelen som ingår. Dessa delar är välbyggda och finurligt strukturerade sett till hur man bäst navigerar runt i dem och jag har haft massor av utbyte av innehållet som museet erbjuder.

Street Fighter 30th Anniversary Collection
Alla som växte upp med dessa spel bör i allra högsta grad införskaffa denna supersamling.

Om du, likt jag, växte upp med denna fantastiska spelserie finns det ingen att göra förutom att införskaffa Street Fighter 30th Anniversary Collection så snabbt du nu bara kan. För det är både ett snortight inramat tidsdokument, en snudd-på perfekt samling innehållande 12 genredefinierande titlar och en tidsresa tillbaka till 90-talets glada dagar då en herre vid namn Ryu totaldominerade hela fightinggenren. Att kunna hoppa tillbaka till museet och läsa om hur nervösa Capcoms ledning var inför releasen av Street Fighter 3 var (som var ett mycket vågat spel när det begav sig, då Capcom slängde bort 90% av spelseriens mest älskade slagskämpar för att börja om på ny kula) för att minuten senare piska Dudley med hjälp av Alex bastanta brottning - är en upplevelse som varenda Street Fighter-fan måste ta del av.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
12 spel varav tio är helt fantastiska. Ett härligt tidsdokument som sammanfattar och hyllar spelseriens utveckling, korta laddningstider, klockren spelmekanik, underbar musik
-
Street Fighter Alpha 2 saknar onlineportion
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content