Svenska
Gamereactor
recensioner
Pro Evolution Soccer 2016

Pro Evolution Soccer 2016

Vi har hårdtestat Konamis 20-årsjubileum av deras klassiska fotbollsserie Pro Evolution Soccer för att kolla om den håller måttet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Redan i förra årets upplaga, Pro Evolution Soccer 2015, kände vi oss nöjda med hur Konamis version av digital fotboll kändes, något vi däremot bara blivit alltmer besvikna på när det kommer till konkurrensen. Och lyckligtvis är det inget annorlunda i år, utan den där speciella PES-känslan finns kvar, med brasklappen att den heller inte utvecklats i någon större omfattning.

Grafiken har däremot fått sig ett lyft och Pro Evolution Soccer 2016 ser väldigt bra ut. Precis som ifjol är det Konamis egna grafikmotor (Fox Engine) som använts, men utvecklarna har blivit betydligt bättre på att använda den. Resultatet är ett spel som ser snudd på perfekt ut (även repriser) med spelare som faktiskt liknar sina verkliga förlagor, och till detta kommer rejält förbättrade animationer för skott och passningar, och spelaren som rör sig med bollen agerar helt trovärdigt.

Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016 flyter oerhört smidigt.
Detta är en annons:

Att skjuta, göra snabba passningar eller slå krossbollar känns precis som det ska göra och helt korrekta. Det är ju detta som får PES att sticka ut från mängden, och denna gång är det alltså ytterligare finslipat - en del mer än annan dock. Oavsett hur det är med den saken så är tillfredsställelsen enorm av att spelarna på plan agerar exakt som vi vill med ett knapptryck utan någon form av fördröjning. Mycket responsivt.

Förra året slutade vi använda oss av assisterade djupledspassningar eftersom det så sällan ledde till något vettigt. Det här har dock lyckligtvis fixats till i Pro Evolution Soccer 2016 och genom att kolla hur spelarna springer, finns det nu större möjligheter att få spelet att utvecklas som vi tänkt oss på plan, vilket såklart tillför en känsla av realism.

Pro Evolution Soccer 2016
Det finns inte minsta fördröjning mellan det som sker på planen och din handkontroll.

Försvar har också gjorts roligare för alla som tycker det är underhållande. Det är lättare att kontrollera sin spelare framför en motståndare och ta bollen från honom utan att behöva vara fysisk eller tackla. Bollen är heller inte klistrad vid din spelare på samma sätt som tidigare, och det är såklart en positiv förändring.

Detta är en annons:

Dessa i grunden bra förändringar för dock med sig en baksida, först och främst med djupledspassningar vilka inte fungerar när du spelar med vänner på samma lag. Den tänkta mottagaren kan helt enkelt inte själv avgöra åt vilket håll han ska springa, vilket sabbat en hel del fiffiga planer för mig. Lyckligtvis finns fortfarande möjligheten att göra manuella passningar, vilket är svårare men blir som tänkt om du har skickligheten som krävs.

Ett annat problem gäller nämnda möjlighet att ta bollen från motspelarna utan att tackla., vilket trots det ibland slutar med just en tackling, vilket kan få helt katastrofala följer för spelet. Konami borde ha större tilltro till mig som spelare och inte gå in för att "hjälpa" mig mellan varven, och jag uppskattar inte att förlora kontrollen över situationen.

Glidtacklingar har också fått en genomgång där du genom korrekt vinkel och timing kan ta över bollen i farten. Det finns fortfarande en stor risk med dem dock, och faktum är såklart att Pro Evolution Soccer 2016 inte vore ett PES utan dessa målsökande attacker. Domaren är även med på noterna och delar ut kort vid de värsta övergreppen.

Pro Evolution Soccer 2016
Årets snyggaste fotbollsspel? Vi tror faktiskt det, i synnerhet animationerna är makalösa.

E n annan sak som förbättrats är den artificiella intelligensen. Det känns ofta som att passningsspelet fungerar som det ska och det är trevligt att ha en målvakt som alltid är med och plockar upp rätt bollar för att inkassera en utspark. Överlag har Pro Evolution Soccer 2016 få bromsklossar, i synnerhet i jämförelse med FIFA-serien.

Därmed inte sagt att den artificiella intelligensen är helt perfekt. Till exempel skulle jag önska att en mittfältare som är van att få boll (som Rakitic) inte bara tjurrusar uppåt på planen när det vore mer strategiskt att vara redo för att ta emot passningar, men trots det kutar han glatt iväg gång på gång för att försöka få en djupledare från Busquets. Det känns ologiskt. Och målvakterna gör ett kalasjobb tills första bollen är räddad, då inträder panikläge. Vi har exempelvis fått stopp på bollen på mållinjen varpå målisen själv kutat fram och nätar. Det är saker man inte glömmer i första taget, och det är naturligtvis ett minus för PES.

Pro Evolution Soccer 2016
Master League är oerhört underhållande.

Vi behöver såklart fortfarande hårdtesta FIFA 16, men negativa detaljer till trots, så råder det ingen tvekan om att Pro Evolution Soccer 2016 lagt ribban högt. Största minuspoängen är att jag önskar att Konami hade tagit i lite extra med tanke på att det ju trots allt är 20-årsjubileum. Förbättringarna är bra men ganska marginella, ungefär som att de satsat 80% istället för 100%. Ta bara menyerna som efter alla dessa år fortfarande är sådär japanskt omständiga.

Konami introducerade som bekant spelläget My Club förra året, vilket inte byggts ut ytterligare i årets inkarnation. De har däremot förbättrat Master League och de av er som föredrar detta kan se fram emot bättre nyttjande av statistik men även möjlighet att göra individuella uppgraderingar som passar just ditt lag.

HQ

Brasklapp också för att i den version jag spelat, så lirar Di Maria med Man Utd, Pirlo är passningsgigant på Juventus mittfält, Schweinsteiger kämpar för Bayern Münchens färger och Xavi sitter på Barcelonas bänk. Det är inte direkt kul att spela Champions League med fjolårets laguppställningar, och vi både hoppas och tror att detta fixas med den idag oundvikliga patchen som släpps dag ett.

Oavsett hur du ser på saken, så levererar Pro Evolution Soccer 2016 en ännu bättre fotbollsupplevelse än 2015. Det finns smärre brister, men allt som allt är ändå ett kliv i rätt riktning för Konamis fotbollssimulator. Det är i slutändan inget snack om att detta är mitt förstahandsalternativ när jag vill ha bästa tänkbara simulation av det gröna fältets schack.

Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Smidig spelkontroll, väldigt bra grafik, underhållande Master League, smart artificiell intelligens, förbättrat djupledsspel, suverän simulator
-
Dåliga automatiska passningar/tacklingar, usla menyer
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Vi tjuvstartar med fotbolls-EM i PES 2016

Vi tjuvstartar med fotbolls-EM i PES 2016

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

DLC-expansionen Euro 2016 är redan släppt till Pro Evolution Soccer 2016, komplett med alla lagen, finalarenan (Stade de France), den officiella EM-bollen, 200 autentiska...

2
Nu kan du spela PES 2016 gratis

Nu kan du spela PES 2016 gratis

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Konami har nu släppt free to play-versionen av Pro Evolution Soccer 2016 till både Playstation 3 och 4. Här kan du spela vänskapsmatcher med sju lag, däribland Bayern...

0
Free to play-version av PES 2016 utannonserad

Free to play-version av PES 2016 utannonserad

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Den sedan länge omtalade gratisversionen av Pro Evolution Soccer 2016 har nu bekräftats. Den ska släppas den 8 december till Playstation 3 och 4, och sju lag ingår (bland...



Loading next content