Svenska
Gamereactor
recensioner
Lego Batman 3: Beyond Gotham

Lego Batman 3: Beyond Gotham

Det har återigen blivit dags att bege sig ut på äventyr med kända DC-hjältar och skurkar. Skådeplats den här gången är yttre rymden. Fredrik har spelat och delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Precis som i tidigare Lego-spel så ligger den största fokusen i Lego Batman 3: Beyond Gotham på en sjuhelsikes massa pussellösande, varierat med en hel del humor, så det räcker och blir över. Utöver det vanliga så är det inte Gotham som står som skådeplats den här gången. Vi får för omväxlingensskull följa med på ett äventyr långt ut i yttre rymden för att ge skurkar och banditer allt vad dem tål. Precis som vi är vana med från serien samlas de flesta av alla välkända DC-hjältar och skurkar i ett och samma spel. Med tiden kommer de flesta bli spelbara och ingenting är väl roligare än att spela skurk för en stund och röja runt som Jokern?

Lego Batman 3: Beyond Gotham
Lego Batman 3: Beyond Gotham erbjuder fullt av fanservice. Vad sägs om att den kända seriealbums författaren Kevin Smith är med och spelar hjälte?

Gentemot tidigare delar ur serien så är det inte särskilt mycket nytt vi får uppleva. Det rör sig om några nya dräkter, annars känns det i stort sett som samma spel. Precis som i tidigare Lego-spel så håller humorn riktigt hög klass och det är också här som Lego Batman 3: Beyond Gotham är som allra bäst. Jag har under flera tillfällen fnissat åt skämt som egentligen inte borde vara roliga. Men TT Games gör ett så otroligt bra jobb med sina välskrivna dialoger som sker under de fantastiskt charmiga mellansekvenserna vi får glutta på med jämna mellanrum. Ta bara en sådan grej som när Batman inte riktigt är vid medvetandet och Robin uttrycker sig: "Batman! It's me, Robin. You know, Tim Drake!" eller när Cyborg titt som tätt nynnar på den välkända Batman-melodin och avslutar frasen med "C-y-b-o-r-g" - då skrattar jag högt. Det förstnämnda kanske beskrivs som väldigt tråkigt och meningslöst, men sättet som det framförs på är otroligt skrattframkallande.

Redan i inledningen får vi bekanta oss med spelmekaniken. Den är i stort sett identisk jämfört med tidigare Lego-spel. Du har en knapp för att hoppa, en knapp för att attackera och en knapp för att utföra dina specialmoves, som kommer på köpet med vissa av de dräkter som finns inkluderade. Inga konstigheter, eller hur?

Detta är en annons:

Dessutom blir vi erbjudna fanservice utan dess like. Självaste original-Batman, Adam West, är gång på gång i knipa och behöver räddas från olika situationer. Författaren och filmregissören Kevin Smith medverkar som en DC-hjälte i dansk plasttappning och det sista gästspelet görs av ingen mindre än talkshow-snubben, Conan O'brien, som fungerar lite som en guide runt om i världen. Ett mycket trevligt inslag som vi ändå måste betrakta som ett stort kliv framåt för serien.

Lego Batman 3: Beyond Gotham
En av serievärldens mest kända skurkar, Jokern, är återigen med och bjuder på skämt utan dess like

Något som man lätt kan förknippa spelserien med är pussel. Till skillnad mot tidigare delar känns pusslen lite mer bökiga och ologiska än vanligt. I Lego Batman 3: Beyond Gotham så har vi fått en hel del nya dräkter att handskas med (såsom förmågan att använda elektricitet och magnetism). Det ska självklart ses som ett steg åt rätt riktning, men dessvärre har alla viktiga och annars så trevliga pussel-inslag tagit stryk. För att lyckas komma vidare måste vi använda oss av olika dräkter där alla bär en speciell förmåga. I stort sett har jag lyckats suttit fast i uppemot en halvtimme för att försöka lösa vissa pussel - något som med facit i hand borde tagit max en minut att lösa. Ibland ger spelet inte den minsta vink om vart vi ska bege oss för att finna lösningen och ibland känns det som om utvecklaren vill jävlas lite extra med mig.

Den intensiva jakten på superskurken Brainiac varar i 15 kapitel, där alla banor har en snittlängd på cirka 30-60 minuter. Utöver det så finns det drösvis med föremål att samla och vissa föremål kan du bara lägga beslag på under den andra genomspelningen. Desto roligare blir det om vi bjuder in en familjemedlem för gammalt hederligt co-op där vi tillsammans kan hjälpas åt att samarbeta genom äventyret.

Detta är en annons:
Lego Batman 3: Beyond Gotham
Den här gången utspelar sig det mesta av spelet ute i yttre rymden.

Själva striderna kan kännas något röriga, oavsett om du spelar själv eller med en kompis. När flera legogubbar samlas tätt intill varandra har jag vid flera tillfällen råkat slå omkull min partner då det är svårt att se någon märkbar skillnad på fiende och vän. Men å andra sidan är spelets bossar en mycket positiv aspekt, och precis som i de flesta andra Lego-spel är det med ett nöje jag får chansen att avrätta dem. Oftast räcker det inte med att springa fram och ge honom på truten några gånger. Samtidigt som bossen skickar ut sina kompanjoner mot dig, eller försöker skjuta ned dig med drösvis av skott - så gäller det att försöka hålla huvudet kallt och hitta lösningen för att besegra honom - i form av ett pussel. Det kan röra sig om några spakar du ska dra i, eller rent av invänta precis rätt tillfälle för att attackera honom.

Sammanfattningsvis är det här ett bra spel. Tyvärr råder det brist på nyskapande, men den charmiga humorn är intakt och den enskilt bästa delen. Lego Batman 3: Beyond Gotham är varken bättre eller sämre än sin föregångare - Lego Batman 2: DC Super Heroes. Men tillräckligt roligt för att lyckas underhålla under några timmar framöver.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Charmiga mellansekvenser, härlig komik, trevligt co-op-läge, gott om fanservice, trevliga bosstrider
-
Alldeles för tilltrasslande pussel, inte mycket nytt, röriga strider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

9
Lego Batman 3: Beyond GothamScore

Lego Batman 3: Beyond Gotham

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Det har återigen blivit dags att bege sig ut på äventyr med kända DC-hjältar och skurkar. Skådeplats den här gången är yttre rymden. Fredrik har spelat och delat ut betyg...

0
GR Live: Vi räddar Gotham i Lego Batman 3

GR Live: Vi räddar Gotham i Lego Batman 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I dagens Gamereactor Live vankas superhjältar och dansk plast när vi tar oss an TT Games nyligen lanserade Lego Batman 3: Beyond Gotham till Playstation 4. Den ljuvliga...

7
Conan O'Brian gästspelar i Lego Batman 3

Conan O'Brian gästspelar i Lego Batman 3

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Under New York Comic Con i helgen avslöjades att det blir ytterligare ett gästspel i kommande Lego Batman 3: Beyond Gotham (sedan tidigare vet vi ju att Adam West är...



Loading next content