Svenska
Gamereactor
recensioner
Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts: The Great War

I spelvärlden är vi inte direkt bortskämda med spel som behandlar Första världskriget. Ubisoft bjuder på en annorlunda krigsupplevelse som fått Calles ögon att tåras

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nevilleoffensiven. Så kallas den; storanfallet på västfronten våren 1917 när närmare 200 000 man stupade på bara några dagar. Jag är där, vid Chemin des Dames, den 16 april när franska armén - piskade av bryta igenom de tyska försvarsställningarna - inleder sin offensiv. Den är dömd att misslyckas. Jag ser mina vänner slitas sönder i kulregnet från kulsprutevärnen. Artillerielden briserar runtomkring oss, marken skälver och varje steg vi tar genom gyttjan och skiten kommer att vara det sista för någon. Det är ett hopplöst slag i ett hopplöst krig.

Att Ubisoft Montpellier har valt att skildra Första världskriget är rätt anmärkningsvärt i sig. Det är ett svårt krig att göra spel av. Dels för att det till stor del exkluderar USA (vilket gör att spelet riskerar sälja sämre på den amerikanska marknaden) och dels för att skyttegravskriget som pågick mellan de centrala länderna i Europa i spelform är svårt att tillämpa utan att det känns stagnerat. Dessutom har vi ingen lika självklar antagonist som Hitler och hans Tredje Rike att ta ut all vår uppdämda frustration på. Att utvecklaren ändå väljer att ta sig an denna mörka (och ur spelperspektiv extremt svårtolkade) period i Europas historia och dessutom gör det utan att sätta ett gevär i händerna på spelaren är ett initiativ värt att applådera.

Valiant Hearts: The Great War
Dialogen under banorna berstår av mummel och bildrutor. Däremellan har vi en mustig berättarröst som för historien framåt.

Jag avlossar aldrig ett enda pistolskott i Valiant Hearts: The Great War. Jag riktar aldrig en gevärsmynning mot någons huvud, pressar aldrig avtryckaren - inte en enda gång under de sju timmar som äventyret varar. De gånger jag får chans att sprida förödelse runtomkring mig så gör jag det i en stridsvagn eller via artilleribombardemang, men jag hamnar aldrig i en situation där jag står öga mot öga med en fiendesoldat och måste höja mitt vapen. Istället är det något så ortodoxt och pacifistiskt som pussellösning som utgör grunden i spelet.

Detta är en annons:

Med det sagt är döden ändå i allra högsta grad närvarande. Den flåsar dig i nacken, kryper in under huden. Den är med dig i skyttegravarna, i tunnlarna, i de sönderbombade städerna. Var vi än befinner oss i spelet så ser vi krigets konsekvenser antingen i form av döda kroppar som staplas i massiva högar, taxibilar som kör skytteltrafik mellan Paris och fronten, köer med hungriga soldater som väntar på en bit hårt bröd eller tidningar som basunerar ut krigets skeenden. Då spelet hoppar mellan flera karaktärer i olika situationer så får vi en imponerande överblick av hur det såg ut under kriget.

Valiant Hearts: The Great War
Din karaktär kan bara bära ett föremål i taget, vilket ibland gör att man får gå fram och tillbaka lite onödigt många gånger. Det är inget som förstör spelglädjen dock.

Valiant Hearts: The Great War kretsar kring fyra livsöden (fem, om vi räknar med hunden Walt.) Vi har tysken Karl som lever i Frankrike med sin fru och sin son som vid krigets utbrott blir hemkallad till Tyskland. Vi har också Karls svärfar, Emile, som i sin tur blir inkallad till det franska försvaret. Kort därpå stöter Emile på Freddie - en amerikan som hyser ett personligt vendetta mot en tysk general - och de blir snabbt vänner. Slutligen har vi Ana; en sjuksköterska från Belgien som vid krigets utbrott bor i Paris och som trots sin fars varningar beger sig mot fronten vid Marne för att bistå de skadade.

Under historiens gång knyts dessa karaktärers öden ihop; en del bättre än andra. Tyngst emotionellt lass får Emile och Karl dra. Deras respektive resor utgör själva grundbulten i historien medan framförallt Anas roll aldrig riktigt får växa till sig. Hon blir aldrig mer än den ömma, vårdande sjuksköterskan som mest bara finns där för att hjälpa någon. Visserligen försöker hon också under spelets första två kapitel att rädda sin far undan tyskarna, men när den delen är avklarad så faller hon in i en ganska trist biroll. Samma sak gäller Freddie; hans vendetta mot tyska generalen Baron Von Dorf känns mest som en parentes.

Detta är en annons:
Valiant Hearts: The Great War
Emiles historia är den som i slutändan berör allra mest.

Utöver dessa snedsteg är berättelsen väldigt välskriven och lyckas - trots minimalt med dialog - att engagera mig så till den grad att ögonen tåras lite under slutsekvensen. Mycket tack vare det snygga samspelet mellan det visuella och musiken. Valiant Hearts: The Great War är, som du säkert ser, utsökt illustrerat i tecknad 2D-grafik. Ubiart Frameworks bevisar åter igen vilken kapabel grafikmotor det är och precis som i Child of Light dröjer jag ibland kvar lite extra länge på vissa ställen för att insupa den råa skönheten i alla detaljer.

Ibland blir spelet nästan distraherande vackert. I sina mest cineastiska ögonblick har det hänt att jag dött bara på grund av att jag tappat fokus på vad jag ska göra. Det finns en scen när Karl flyr genom en skog. Karl, träden och allt annat i förgrunden är blott svarta kontraster mot den stjärnprydda natthimlen. Plötsligt stiger signalbloss som exploderar varpå världen får konturer igen. Sekunder senare slocknar ljuset och skogen blir återigen en rakbladsvass, svart kontrast mot himlen. Det är så förbannat läckert att jag försiktigt ser mig över axeln och sedan viskar att alla spel borde se ut såhär. För att inte tala om slutscenen... men den ska vi förstås inte alls tala om.

Valiant Hearts: The Great War
Tempovariationen är väldigt bra. Lugnare scener varvas med mer actionbetonade.

Ubisoft lyckas försätta huvudpersonerna i centrum av massor av historiska händelser utan att det blir varken ansträngt eller spattigt. Under äventyrets gång hinner jag vårda skadade vid Marne, jag deltar i offensiven vid Chemin des Dames, stormar fort Douaumont, upplever kaoset i Ypres och besöker fältsjukhus på den franska landsbygden. Jag harvar mig fram genom död och misär via finurliga men rätt enkla pusselmoment som oftast är av typen "hämta föremål A på plats B och använd den på plats C" eller "använd rätt egenskap på rätt ställe."

Under stora delar av resan - oavsett vilken karaktär jag spelar som - har jag också med mig hunden Walt; den kanske största hjälten av alla. Med enkla kommandon kan jag bland annat få honom att hämta föremål åt mig, trycka på spakar och gräva upp saker i jorden. Även om hans "dialog" uteslutande består av gläfsande läten och hundskall så är han troligtvis också den mest karismatiska figuren i spelet, tillika den som binder ihop flera av huvudpersonerna.

Valiant Hearts: The Great War
Valiant Hearts: The Great War sjuder av fakta och krigskuriosa som går att läsa via spelets pausmeny. Jag ägnade säkert en timme åt att bara sitta och ögna igenom diverse slag och händelser och är du det minsta historieintresserad så kommer Valiant Hearts: The Great War att falla dig utmärkt i smaken.

Pusslen är för det mesta väl integrerade i spelvärlden och jag stannade aldrig upp och reflekterade över det något surrealistiska i att springa runt och leta skinka åt en vakthund eller försöka smyga ner ett par smutsiga strumpor i diskbalja som vaktas av två surmulna köksassistenter. Tyvärr uteblir de där riktiga tankenötterna; jag sitter sällan fast i mer än några minuter innan jag tagit mig vidare. Å andra sidan är det nog inte meningen heller att jag ska irra runt och grunna för länge över hur jag får tag i den där åtråvärda nyckeln på väggen, inte när det rasar ett världskrig runtom mig.

Som producenten Gregory Hermittant själv har uttryckt sig är Valiant Hearts inget renodlat krigsspel, utan ett spel om krig. Här får vi i högre utsträckning än i de flesta andra spel se konsekvenserna av det besinningslösa våldet och lidandet som människor åsamkar varandra. Jag tycker inte att utvecklarna vågar utforska ämnena de berör tillräckligt djupt dock; teman som depression, myteri och desertering hade gärna kunnat få ta ännu större plats. Samtidigt är jag glad att vi får uppleva dem överhuvudtaget och jag hoppas att det ger en fingervisning om vad vi kan förvänta oss i framtida titlar.

Valiant Hearts: The Great War är ett väldigt bra spel som hade kunnat aspirera på ännu högre betyg om bara några av huvudpersonerna inte känts så underutvecklade och Ubisoft Montpellier inte skyggat för vissa ämnen. Men... i slutändan så lämnar det mig ändå med lätt tårade ögon, berörd på ett sätt som inga andra krigsspel lyckats med, utan att jag ens pressat avtryckaren. Det i sig är väl något som fler utvecklare borde ta lärdom av.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Otroligt snyggt, mästerligt soundtrack, stundtals väldigt rörande, faktaspäckat, fräsch och modig tolkning av Första världskriget
-
En del underutvecklade huvudpersoner, vissa ämnen berörs alltför ytligt, lite för enkelt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Axeheimer89
    Valiant Hearts: the great war är ett spel som man inte ser så ofta. Det är ett spel som utspelar sig under första världskriget. Upplevelsen är... 9/10

Relaterade texter

Valiant Hearts: The Great WarScore

Valiant Hearts: The Great War

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

I spelvärlden är vi inte direkt bortskämda med spel som behandlar Första världskriget. Ubisoft bjuder på en annorlunda krigsupplevelse som fått Calles ögon att tåras

4
Valiant Hearts: The Great War till Iphone

Valiant Hearts: The Great War till Iphone

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

En av sakerna som hamnat lite i skymundan på Gamescom är det faktum att Valiant Hearts: The Great War kommer att släppas till Ios den 4 september. Utvecklarna utlovar...

9
Valiant Hearts: The Great War utannonserat

Valiant Hearts: The Great War utannonserat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Som ni säkert märkt är det mycket Ubisoft-nyheter idag med anledning av deras Ubisoft Digital Days i Paris. Nu har man låtit utannonsera Valiant Hearts: The Great War...



Loading next content