Svenska
Gamereactor
recensioner
The Walking Dead: Season Two

The Walking Dead: Season Two - Episode 2

Äventyret fortsätter i säsongens andra avsnitt av The Walking Dead. Tobias har torkat tårarna, men är en och en halv timme senare formligen dränkt i ångestsvätt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Telltales fantastiska The Walking Deads första säsong avslutades med en scen av sådan styrka att den av vissa av oss aldrig kommer glömmas. Säsong två inleddes förvisso något svagare, med bara ett fåtal av de dilemman som kommit att utmärka serien, men säsongens andra avsnitt, A House Divided, har visat sig vara ett av de bästa hittills.

Förresten, det borde kanske vara rutin vid det här laget, men nedan följer mer eller mindre avsevärda spoilers för de av er som ännu inte tagit er igenom spelets första säsong.

Då var det sagt. Nu får ni skylla er själva om ni fortsätter läsa!

The Walking Dead: Season Two
Tiden är inne att försöka upprätta relationer med de olika gruppmedlemmarna. Lättare sagt än gjort.
Detta är en annons:

Det känns konstigt att vara bland folk igen. Jag är ömsom bekväm och säker, ömsom vettskrämd och velande. Clementine och jag vet hur vi handskas med köttätande föredettamänniskor, men utan Lees vuxna karisma och ledarskap känns mänskliga interaktioner mer hotfulla än all världens gående lik. A House Divided är ett levande och mänskligt avsnitt, tilltänkt att åter ge spelaren en typ av "hem" - en grupp människor kring vilka framtida konflikter, sorger och, med lite tur, lyckor kommer kretsa.

Detta är vad Telltale gör bäst, och det märks tydligt. Det lite drygt nittio minuter långa avsnittet får mig att ångra varje beslut jag tar, och det är förvånansvärt många. Från hanterandet av direkt livsfarliga situationer till det oundvikliga tvånget att välja sida efter återkomsten av en väldigt bekant karaktär bygger Telltale skickligt vidare på grunden som lades i säsongens första avsnitt. De bemästrar inte mänsklig dialog på samma sätt som The Last of Us gör, det medges, men karaktärsinteraktionerna är ändå tillräckligt mänskliga för att kännas övertygande.

The Walking Dead: Season Two
A House Divided är proppat till bredden av svåra val, men innehåller desto mindre frihet och genomsökning av miljöer.

Men precis som i förra avsnittet blir det allt tydligare att medan Clementines berättelse fortsätter utvecklas åt nya, spännande håll har den tekniska utvecklingen stannat helt. Spelet hålls allt mer tillbaka av stela animationer, tomma ansiktsuttryck och lågupplösta texturer ,varav de två första är livsviktiga för många spelares inlevelse. En berättelse känns bara så verklig som människorna i den. Dessa människor är även underligt villiga att skicka in elvaåriga Clementine i allehanda fruktansvärda situationer. Självklart är detta för att spelaren ska ha något att göra mellan ångestattacker och febrilt velande mellan konversationsalternativ, men ur inlevelse- och berättelsesynpunkt är det fruktansvärt dåligt inkorporerat.

Detta är en annons:
The Walking Dead: Season Two
Miljövariationen på bara en och en halv timme är slående och beundransvärd, men med nya platser kommer nya faror.

Trots det kvarstår ändå det faktum att The Walking Dead gör något som få andra spel ens kan närma sig, och utvecklarnas förmåga att förmedla känslor och budskap med undertoner, utan att göra något för uppenbart, har aldrig varit tydligare. Vi får även bekanta oss med seriens första riktiga antagonist i vad som mycket väl kan vara en av de bästa karaktärsintroduktionerna i ett spel på många år.

Trots att vissa tekniska och spelmekaniska tillkortakommanden gör sig påminda titt som tätt lyckas Telltale på bara en och en halv timme fånga essensen av det som gjorde den första säsongen så fruktansvärt gripande. Komplicerade karaktärer, moraliska gråzoner, hjälplöshet och svåra dilemman med påtagliga konsekvenser är mer än nog för att cementera vår kärlek både för serien och den nu elvaåriga Clementine. Nästa avsnitt kan helt enkelt inte komma snart nog.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Subtilt berättande, svåra val med tydliga konsekvenser, överraskande berättelse, starka karaktärer
-
Dåliga animationer, orimliga ursäkter för vissa interaktioner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • ovesmedberg
    Spelad version PS4/PAL Varje val kan vara ditt sista... Du är Clementine, en ung överlevare från den farsot som förstört allting du känner... 7/10

Relaterade texter

The Walking Dead: Season Two - Episode 1Score

The Walking Dead: Season Two - Episode 1

RECENSION. Skrivet av Tobias Garsten

Telltale Games återvänder med fortsättningen av serien som omdefinierade en hel genre. Tobias, ännu omskakad efter fjolårets säsongsavslutning, har tagit sig an äventyret.

Clementine-actionfigur utannonserad

Clementine-actionfigur utannonserad

NYHET. Skrivet av Fredrik Säfström

Under New York Comic Con i helgen så utannonserade Telltale Games en actionfigur av Clementine från den omåttligt poulära The Walking Dead-serien. Figuren har tagits fram...

6
Säsongsfinalen av The Walking Dead ute nu

Säsongsfinalen av The Walking Dead ute nu

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Säsong två av det ljuvliga Telltale-äventyret The Walking Dead är nu officiellt över. Det femte och sista avsnittet, döpt till "No Going Back" finns nu att ladda ner...



Loading next content