Svenska
Gamereactor
recensioner
The Room Two

The Room Two

För drygt ett år sedan lanserade The Room konceptet med mystiska lådor i mörka rum, och med The Room Two vill Fireproof Games göra det igen. Tobias testar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag vet, jag vet. Varför, tänker ni, åh varför finns det inte fler spel som handlar om rum? Det finns böcker om rum, sånger om rum, till och med filmer om rum (A Room With a View, Panic Room, The Killing Room, Room 237) men spelindustrin verkar helt glömt bort detta underbara fenomen, dessa väggomslutna mirakel.

HQ

Men så, för två år sedan, bestämde sig någon på brittiska Fireproof Games för att råda bot på det pinsamma hålet i spelutbudet. The Room föddes och blev en omedelbar succé. Prisat för dess listigt kryptiska pussel, minimalistiska men atmosfäriska yttre och intuitiva mekanik var det ett av de allra bästa Ipad-spelen 2012. Men tydligen räckte det inte med bara ett rum, och nyligen släpptes även The Room Two som lovar att bygga vidare på föregångarens vinnande koncept. Och vad är det för koncept, hör jag er fråga. Håll i hatten - för här kommer det!

The Room Two
Mycket av charmen med The Room Two ligger i att lista ut vad som går att manipulera och vad konsekvenserna av det är, något som inte alltid är tydligt förrän långt senare i spelets gång.

Du är i ett rum. I rummet finns ett pussel. Du ska lösa pusslet. Sitter hatten kvar? Jag trodde väl det. Det fantastiska med The Room och i en något mindre utsträckning dess uppföljare är nämligen inte konceptet utan utförandet. The Room Two ämnar bygga vidare på det som gjorde det förra spelet så lyckat, med fler pussel, fler kryptiska meddelanden, mer mystik och mer atmosfäriska omgivningar, och visst lyckas de! Till skillnad från föregångarens fokuserade upplevelse där spelaren enbart behövde bry sig om att ta sig in i ett mystiskt föremål på ett bord är upplevelsen nu utspridd över hela rummet, med en hel uppsättning objekt att interagera med.

Föremål plockas upp och undersöks, men det är inte längre lika tydligt vart och till vad de ska användas, och pusslen är följaktligen något svårare än tidigare. Det nya, bredare fokuset får ytterligare stöd av de varierade omgivningarna; när ett rum avklarats förs man på övernaturligt vis till ett annat, och vi får besöka ruiner, skepp, vardagsrum och laboratorium, alla med utomordentligt välanpassade pussel. Det slår mig däremot nu att The Room Two inte riktigt borde kallas The Room längre, utan kanske A Whole Bunch of Rooms and also an Oddly Short Outdoor Area. Eller något.

Detta är en annons:
The Room Two
Efter varje nivå är avklarad förs du genom en magisk dörr till ett annat rum där helt nya pussel finns att lösa. Detta skapar både variation och stämning.

I ambitionen att skapa mer verkar dock lite av finessen glömts bort, till min stora besvikelse. Precis som i föregångaren används en form av magisk monokel för att leta igenom omgivningarna efter dolda meddelanden och dylikt, men det känns nu mer som en eftertanke och ursäkt att kunna dölja annars uppenbara saker snarare än ett verktyg att användas av en flitig problemlösare och kodknäckare. Jag känner mig mindre som en listig kryptolog och mer som någon som för första gången ska spela Portal med en vän bredvid som redan spelat igenom det tjugotusen gånger och inte kan hålla sig från att ge odiskreta ledtrådar om nästa steg. "Där är dörren, men hur ska du ta dig dit? Du har ju en kub - finns det kanske någonstans du kan lägga den? Kanske på knappen där? Kanske på knappen!? LÄGG KUBEN PÅ KNAPPEN FÖR I H-", och så vidare.

The Room Two
Lappar finns utspridda i alla spelets rum, men de är inte alltid så välskrivna som man skulle kunna önska. Den berättelse som långsamt uppdagas ger däremot spelet ytterligare ett lager mystik.

Detta till trots är atmosfären starkare än någonsin tidigare. Skräckelement blandas in och mystiska brev, artiklar och anteckningar återfinns lite varstans i rummen, och även om jag inte har någon aning om vad sanningen bakom mysteriet är känns det mer långt illavarslande och mystiskt än jag väntade mig, och bortsett från ett par underliga kameravinklar här och där är helhetsupplevelsen skapligt övertygande.

Detta är en annons:

The Room Two är The Rooms längre, mer stilmedvetna men lite virriga storasyskon. Smartare än de flesta andra pusselspel, interaktionsvänligt, överraskande och alltid underhållande, men med otillräcklig insikt i var dess styrkor ligger. Ett solkart köp för alla Ipadanvändare, men inte riktigt allt jag hade önskat mig av uppföljaren till ett BAFTA-vinnande pusselspel.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Atmosfäriska omgivningar, större och vackrare än tidigare, överraskande skräckinslag, pussel väl anpassade efter miljöerna, god interaktionsdesign
-
Överflödig "monokel", inte lika listigt som det hade kunnat vara
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
The Room TwoScore

The Room Two

RECENSION. Skrivet av Tobias Garsten

För drygt ett år sedan lanserade The Room konceptet med mystiska lådor i mörka rum, och med The Room Two vill Fireproof Games göra det igen. Tobias testar...



Loading next content