Svenska
Gamereactor
recensioner
Evil Dead: The Game

Evil Dead: The Game

Ash har med sig både motorsåg och Boomstick när han mosar demoner i Snowrunner-studions senaste licensspel. Petter är dock inte imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Alright you Primitive Screwheads, listen up! You see this? This... is my Boomstick! The twelve-gauge double-barreled Remington. S-Mart's top of the line. You can find this in the sporting goods department. That's right, this sweet baby was made in Grand Rapids, Michigan. Retails for about a hundred and nine, ninety five. It's got a walnut stock, cobalt blue steel, and a hair trigger. That's right. Shop smart. Shop S-Mart. You got that?"

Jag tror inte att jag överdriver om jag påstår att jag sett Evil Dead III: Army of Darkness 100 gånger. Jag tror kanske snarare att jag är modest i min uppskattning, även om detta var 30 år sedan och även om mitt minne börjar krångla, lite. Sam Raimis fantastiska trea var tillsammans med White Men Can't Jump och Point Break mina tre favoritfilmer som ung parvel och jag såg dem verkligen om och om och om och om igen, under flera år. Jag kan utan problem citera hela scener ur dem alla men kanske särskilt ur Army of Darkness där Bruce Campbell gör sitt livs roll som det kaxige butiksbiträdet Ash som efter skogsmyset i Evil Dead och Evil Dead II hamnar i en tidsmaskin och slungas tillbaka till medeltiden där jakten på skriften Necronomicon inleds för att utplåna de dödas arméer och hitta tillbaka till 1992.

Evil Dead: The Game
Grafiken är snygg men gränssnittet plottrigt och platt.

Det har gjorts gott om speltolkningar av Raimis kultklassiska skräcktrilogi och det mesta har enligt mig varit dåligt, eller på sin höjd medelmåttigt. Nysläppta (rullades ut förra veckan) Evil Dead: The Game är utvecklat av folket bakom titlar som Snowrunner och Timeshift och precis som i fallet med 2017 års Friday the 13th-spel handlar det om en onlinebaserad multiplayerupplevelse av det asymmetriska slaget. För drygt åtta år sen spåddes det att asymmetrisk multiplayer skulle ta över spelvärlden. Left 4 Dead-folkets hårt haussade Evolve fokuserade på detta och blev något slags facit för hur upplägget i dessa titlar skulle se ut, även om det faktiskt inte alls blev det succé som det var tänkt.

Detta är en annons:

I Evil Dead handlar det precis som i Evolve eller i Friday the 13th om matcher med fem spelare där en styr en demon och fyra andra spelare kontrollerar Ash och hans kumpaner. Det finns 13 stycken "överlevare" att välja mellan i fyra olika karaktärsklasser (Support, Leader, Hunter och Warrior) och för det här laget handlar matcherna i sig om att fullfölja fem olika miniuppdrag, i rätt ordning. Först ska tre olika papper lokaliseras på de relativt stora, öppna banorna sen ska Kandarian-kniven från Evil Dead II hittas och slutligen dödsboken Necronomicon. Gör man detta bekämpar man de dödas arméer och vinner matchen. Den som istället spelar som den ensamma demonen svävar runt på banan likt en gast och inledningsvis i varje match handlar det mesta om att samla "orbs" och sätta ut enklare fällor. Efter detta gäller det för demon-spelaren att ta över olika objekt för att stoppa överlevargruppens framfart. Det går att ta över träd, buskar eller fordon för att försvåra de andra spelarnas jakt på de fem objekten eller så går det frammana bossar och mosa sig fram likt en bärsärk. Bland annat finns Evil Ash från Army of Darkness med som valbar boss tillsammans med Henrietta från Evil Dead 2.

Evil Dead: The Game
Matcherna blir snabbt enformiga trots en rad olika miniuppdrag.

Saber Interactive har använt sig av Unreal-motorn för att bygga en spelvärld som rimmar mer på Evil Dead 2 än något annat ur Raimis skräckuniversum och hela spelet är snyggt. Allt ser bra ut, från de minsta modellerna till de stora, öppna banorna som ofta dränkts i regn, nattmörker, ljuseffekter från utomhusbelysning, facklor och himlens blixtoväder. Presentationen är urläcker och det märks att spelet i allra högsta grad skapats av renodlade Evil Dead-fans. Ingenting har lämnats åt slumpen och Saber har prickat in alla detaljer som gör karaktärerna från filmtrilogin så älskvärda som de är. De har även fått med sig röstskådespelare som Bruce Campbell, Embeth Davidtz samt Betsy Baker och alla gör ett riktigt bra jobb som skapar en god Evil Dead-känsla rakt igenom.

Evil Dead: The Game
Det finns 13 olika "överlevare" att välja mellan och Ash ansikte ser mycket riktigt ut som om det vore gjort av creme fraiche.
Detta är en annons:

Det som däremot inte imponerar på samma sätt enligt undertecknad är spelmekaniken samt hur fasansfullt enformigt och nästan enfaldigt hela upplägget känns efter tre eller kanske fyra spelade matcher. Just nu är demonspelaren ofta överlägsen enligt mina erfarenheter och även om balansering kommer att ske från studions sida med tanke på att detta är ett live service-spel, så är hela grejen med asymmetrisk multiplayer både gjord och bristfällig i sitt grundupplägg om du frågar mig. Att ränna runt som överlevare och jaga boksidor och knivar i match efter match känns ganska snabbt platt och trist och det faktum att striderna mot alla de odöda fienderna som svämmar över banorna är yxigt enformiga och i stort sett enbart handlar om att mosa samma knapp, i timmar - gör att jag har känt mig leds på Evil Dead: The Game i princip genom hela min testperiod. För mig är detta ett problem som även Evolve och Friday the 13th led av men jag kan ändå hitta ljuspunkter rent spelmässigt i de titlarna som jag har svårt att finna här.

Evil Dead gör allting helt rätt när det kommer till renodlad fanservice. Det ser "rätt" ut, det låter "rätt" och det märks att Saber älskar filmerna, men jag tycker inte att upplägget passar för vad Raimis filmtrilogi verkligen är och jag tycker som sagt att det blir hopplöst enformigt, snabbt.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Ursnygg, helrätt design som anammar filmernas estetik perfekt, trevlig presentation
-
Hopplöst enformigt upplägg, obalanserat, klena inställningsmöjligheter till PC
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Evil Dead: The GameScore

Evil Dead: The Game

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Ash har med sig både motorsåg och Boomstick när han mosar demoner i Snowrunner-studions senaste licensspel. Petter är dock inte imponerad...

0
Evil Dead: The Game försenat igen

Evil Dead: The Game försenat igen

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I augusti meddelade Boss Team Games att Evil Dead: The Game inte skulle släppas 2021 trots tidigare löften, och sade att planen istället var en lansering i februari. Men...



Loading next content