Svenska
Gamereactor
nyheter

Anställd på Activision Blizzard satte upp kameror på personaltoaletten

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Dagens Activision Blizzard handlar om dolda kameror på toaletten och det är väl svårt att överraskas längre. Det verkar helt enkelt inte finnas någon gräns för vad som har pågått hos en av världens största spelutvecklare. Det är numera som ett stort bottenlöst hål där hur mycket som helst ryms. Det är en incident från 2018 som nu har flutit upp till ytan igen i internationell media, självklart i samband med den pågående utredningen. Det var alltså för tre år sedan en anställd, Tony Nixon monterade upp kameror på kontorets toaletter. Detta upptäcktes och den skyldige avskedades och fallet gick också till rättegång där den åtalade IT-teknikern erkände brott.

Polisen blev larmade om incidenten när en annan anställd dök upp på polisstationen och berättade att det fanns kameror på personaltoaletten. Enligt domstolspapper hade den anonyma medarbetaren fått ett mail från HR där de visste om att det fanns övervakningsutrustning installerat på toaletten, som var en gemensam facilitet för båda könen och att de skulle göra en internutredning. Utredaren som jobbade på fallet upptäckte att kamerorna var riktade in mot själva toaletterna och Activision Blizzards interna utredning kom fram till att Nixon hade köpt vattentåliga kameror, SD-kort och flera batteripack till dessa. När han blev konfronterad med bevismaterialet erkände han att han hade filmat i tre veckors tid men att han hade raderat allt material.

Nixon dömdes till villkorligt fängelsestraff efter att att erkänt sig skyldig till "interference with privacy". Han kunde dock inte hålla sig borta från nya sexualbrott och dömdes senare för att ha deltagit i sextrakasserier. Activision Blizzard bröt Nixons kontrakt när det uppdagades att han låg bakom den olagliga övervakningen. Även om det den här gången verkar ha varit ett verk av en enskild person så är det trots allt något som har skett innanför väggarna hos ett företag som just nu är i rejält blåsväder och det svärtar förstås ytterligare ned utvecklarens namn nu när både gamla och nya synder blir synliga för allmänheten. Allt kan naturligtvis också vara en rökridå där man mycket väl kan ha varit medveten om Nixons handlingar högre upp i hierarkin men när det uppdagades så tvingades man vidta åtgärder för att rädda sitt skinn. Allt verkar vara möjligt på Acitivision Blizzard.

Anställd på Activision Blizzard satte upp kameror på personaltoaletten


Loading next content