Svenska
Gamereactor
nyheter

Googles VD anser att AI är tidernas viktigaste uppfinning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I en podcastintervju med Sundar Pichai som är verkställande direktör på Google diskuterades flera stora områden inklusive kvantdatorer och AI. Google är ett av flera stora företag i världen som jobbar på att utveckla AI. Företagets egna vision för detta är ett samarbete mellan människor, där denna uppfinning är tillgänglig för alla. Den är enligt Sundar tänkt att fungera som en del av en tjänst vars syfte är att assistera mänskligheten genom att lösa problem. Stora eller små problem spelar ingen roll i sammanhanget.

Något som inte diskuteras fullt lika mycket är alla implikationer och risker. Innan Stephen Hawking gick bort varnade han för konsekvenserna. Däremot ser vi behov av detta inom olika områden. Ett mer harmlöst exempel är spelvärlden som ofta brottas med problem när det kommer till ickemänskliga motspelare. Det finns en barriär som hindrar oss från att skapa datormotståndare, som utan fusk erbjuder tillräckligt med utmaning för spelare.

Sundar betonar dock att även om deras vision är ett projekt som alla ska kunna ta del av, betyder det inte att det kan finnas problem. Han nämner bland annat tävlingen mellan olika aktörer och stater, som ett nytt konfliktområde. Att AI kan användas i mindre positiva sammanhang är tyvärr en risk. Trots det anser han att det positiva uppväger det negativa. Sjukvården är ett område som tas upp där teknologin kan användas för att rädda fler liv, assistera läkare och annan personal. Han beskriver teknologin som det enskilt viktigaste genombrottet i mänsklighetens historia.

Avslutningsvis diskuteras att mänskligheten inte riktigt är redo för detta än, men han tror att vi kommer att ha fungerande AI inom hans egna livstid. Vi på Gamereactor ser potentialen för spelvärlden och risker. Däremot finns det möjligheter att integrera AI i nästan alla delar av samhället i vår digitala samtid. Vad vill du att denna teknologi ska användas till?

Googles VD anser att AI är tidernas viktigaste uppfinning
WE. ARE. THE. ROBOTS.


Loading next content