Svenska
Gamereactor
nyheter

Netflix byter fokus - från dyra blockbusters till mindre projekt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I efterdyningarna av det dåliga första kvartalet så har Netflix redan vidtagit ett antal åtgärder genom nedskärningar och att addera fler spel till utbudet och nu kommer nästa besked. Enligt The Hollywood Reporter slutar nu streamingjätten att kasta pengar på stora dyra filmprojekt för att i stället satsa på mindre projekt i låg och mellanbudget-segmentet.

Startskottet var House of Cards 2013. Det var då Netflix Originals för första gången såg dagens ljus och det kunde inte ha börjat bättre men det var också början till den nedåtgående spiralen där man har hamnat i dag. Filmer och serier med megabudgetar, där Will Smiths Bright länge var den dyraste av alla med sina 90 miljoner dollar i budget men det skulle inte dröja länge innan det rekordet krossades med besked och snart var det vardagsmat att en ny Netflix Originals krossade miljardgränsen. Listan kan numera göras lång men Scorseses The Irishman på 160 miljoner dollar sticker ut och likaså Ryan Reynolds blockbuster-trio med 6 Underground, The Adam Project och Red Notice, som just nu har rekordet kostade hela 200 miljoner dollar. Snart är det dessutom premiär för The Gray Man med Chris Evans i huvudrollen, en film som ligger på liknande budget.

Men nu verkar det alltså vara slut på det. Den nya strategin "bigger, better, fewer" innebär att man då och då fortfarande kommer att investera i vissa större projekt men att huvudfokus framöver kommer att ligga på att ta sig an framtida projekt med mer disciplin och försiktighet. Att inte bara kasta iväg pengar som om det inte fanns någon morgondag. Alla filmer behöver inte kosta en miljard att göra och ibland kan det vara bättre att investera 20 miljoner i en film än 10 miljoner dollar var i två filmer. Om detta kommer att påverka redan planerade filmer, så som uppföljare till Red Notice och Knives Out är i dagsläget oklart och huruvida denna åtgärd faktiskt kommer att hjälpa Netflix att komma tillbaka ekonomiskt återstår förstås att se. Å ena sidan stramar man åt utgifterna, å andra sidan är det förmodligen många som betalar för att se just blockbusters med hög budget och stora stjärnor.

Netflix byter fokus - från dyra blockbusters till mindre projekt


Loading next content