Svenska
Gamereactor
nyheter

Call of Duty måste hitta tillbaka till sitt ursprung säger tidigare utvecklare hos Infinity Ward

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att Call of Duty ständigt når stor framgång trots att spelserien länge har stått still när det kommer till utveckling är en av branschens sämst bevarade hemligheter. För detta till trots får spelen ofta överlag ändå höga betyg och toppar nästan alltid försäljningslistorna när året skall summeras och då släpps ofta dessutom spelen väldigt sent på året och Vanguard var inget undantag. Med en release så sent som i november, och med betydligt fler positiva än negativa recensioner sålde det i enorma mängder. Det verkar vara en formel som fungerar så den kommer förmodligen inte att förändras inom någon överskådlig framtid, även om många skriker efter förändring.

Nu har dessutom tidigare Infinity Ward-anställda Robert Bowling, på den tiden Creative Strategist sällat sig till den skaran. Han jobbade med franchisen mellan 2006 och 2012 och har därmed varit med ett tag och sett hur spelserien har förändrats med tiden. Han erkänner nu på Twitter att det är hög tid att förändra konceptet. Gå tillbaka till ursprungligt gameplay och inte någon pengastinn jakt på att fylla spelen med så mycket innehåll bakom betalväggar och lootboxar som möjligt. Enligt Bowling är den nya spelarbasen snarare konsumenter än ett community. Förr i tiden brukade det vara precis tvärtom. Det är förstås inga nyheter att det är så här det ser ut nu, i branschen och har gjort ett bra tag men varje röst som höjs är såklart ännu ett steg i rätt riktning. Det är ett tydligt tecken på att affärsmodellerna måste ändras till att inte i första hand gynna redan stormrika bolagsdirektörer utan underhålla de som faktiskt köper spelet. Spel är trots allt en underhållningsform och inte en marknadsplats. I alla fall var det så det var en gång i tiden.

Det återstår att se om Robert Bowlings röst betyder något i det stora hela. Det är väl dock inte särskilt troligt med tanke på att Call of Duty: Vanguard har toppat och toppar fortfarande försäljningslistorna i flera länder och inte ser ut att tappa mark än på ett tag.

Call of Duty måste hitta tillbaka till sitt ursprung säger tidigare utvecklare hos Infinity Ward


Loading next content