Svenska
Gamereactor
nyheter

Spike Lee skriver långtidskontrakt med Netflix

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Kommer ni ihåg när etablerade regissörer och skådespelare knappt ville ta i TV-produktioner med tång? När en TV-serie bestod av okända namn och avdankade föredettingar som inte längre hade någon plats på vita duken. När en produktionsbudget för en hel säsong av valfri såpa inte ens täckte gaget för Tom Cruise och när det var fullständigt omöjligt att på lagligt vis se en film hemma i soffan samtidigt som den visas för fullsatt salong. Det var då det. För inte alltför länge sedan men nu har den kartan ritats om. Helt och hållet. I stället flockas regissörer och A-listeskådisar hos streamingjättarna och det är ofta långa kontrakt som skrivs för att säkra investeringen, hindra att stjärnstallet går till konkurrerande plattform när de viftar med feta sedelbuntar, som i fallet Martin Scorsese som förra året lämnade Netflix till förmån för Apple+. Men det stoppade inte streamingjätten. Så sent som i juni skrev självaste Steven Spielberg på för Netflix och nu förlänger man alltså med Spike Lee.

Oscarsvinnande regissören och manusförfattaren har precis signerat ett långtidskontrakt och det kanske inte är lika överraskande som när Spielberg skrev på i somras men stort är det förstås. För båda parter. Anledningen till att det trots allt kändes rätt väntat är att Lee och Netflix redan har en ganska lång historia tillsammans. Krigsdramat Da 5 Bloods gjordes i samarbete med Netflix, precis som TV-serierna She's Gotta Have It, Rodney King och See You Yesterday men nu finns det alltså på pränt. Spike Lee är Netflix-exklusiv under många år framöver.

Så här uttryckte sig 64-åringen i samband med avslöjandet.

"There Is No Better Way For Me And My Company 40 Acres And A Mule Filmworks To Begin The New Year Than Renew Our Partnership With Ted, Scott And Tendo-Da Fearless Leaders Of NETFLIX. Besides My Joints, We Together Will Focus On The New Diverse Storytellers. YOUTH MUST BE SERVED. And Dat's Da Truth, Ruth. YA-DIG? SHO-NUFF."

Lee sitter på en gedigen lista över respekterat arbete, både hos kritiker och tittare och han tar ofta upp allvarliga teman i samhället, såsom brottslighet, rasfrågor, fattigdom och politiska och sociala hierarkier, ofta med en syrlig humor för att balansera upp mörkret i de tunga berättelserna.

Netflix fortsätter alltså att knyta till sig tungviktarna och de täcker numera dessutom de flesta genrer med toppnamn inom flera olika områden. Damien Chazelle, Bröderna Cohen, Alfonso Cuarón, Guillermo del Toro, Steven Soderbergh och Bong Joon-Ho är alla Oscarsvinnande regissörer som producerar och har producerat material för Netflix. Lägg där till etablerade namn som Mike Flanagan, Paul Greengrass och Michael Bay så förstår man att Netflix fortsätter att vara världens största streamingtjänst. Eller som Spike hade sagt, And Dat's Da Truth, Ruth. YA-DIG? SHO-NUFF!

Spike Lee skriver långtidskontrakt med Netflix


Loading next content