Svenska
MEDLEMSRECENSION

Forza Horizon 4

Först och främst var jag mycket sen till detta spel, November-December 2020 så hade redan funnits ute 2år. Ha det i åtanke när en del delar tas upp här.

Det har sina brister: "Forza physics" men vilket spel har inte det?

Samtidigt kan dessa "Forza physics" generera enorma asgarv.
Som senaste jag råkade ut för (13:e maj-2021):
Hamnade i "svävarläge" mitt i en Games runda av King. Inte Drönarläge, utan min bil svävade i luften. Resultatet gjorde att det var omöjligt för motståndarna att komma åt mig.
Sjysst nog, ville jag inte utnyttja läget för mkt. Försökte därför komma tillbaks genom att parkera så nära en vägg som möjligt, bad andra spelare att "bonka" mig, uppifrån.
Tursamt nog var det en motståndare som lyckades köra upp på en avsats och pricka mig därifrån.
Efter ytterligare tre smällar till, kom jag äntligen tillbaka till marken och allt fortgick som det borde. Men gudars vad alla garvade åt detta, men mest jag själv; hamnade i ett slags asgarvs-limbo.


•Gillar också att man kan göra egna race.

•Kan köra allt innehåll både kooperativt, PVP eller offline

•Dock borde Turn10 och/eller Playground Games, kunnat utvecklat design avdelningen lite, då den mer eller mindre varit exakt likadan sedan, Forza Motorsport 2, 3 eller 4.
Går fortfarande inte att sätta vinyler på vare sig däck, fönster, en del kolfiberdetaljer/plast detaljer och även vissa bitar som används i riktig racing/drifting mm på ovandelen av rutorna.

•Uppgraderingarna hade också varit kul om de uppdaterats lite. Kanske inte lika omfattande som i NFS spelen även om det varit jä****t kul om de varit så omfattande.
Och även inkluderat inredningen både vid "köp" (som i gamla TDU2 från 2011 och dessutom fanns redan i TDU1, om jag inte minns fel, men kan också ha fel då jag inte spelat TDU1 sen TDU2 kom ut) och uppgradering av densamma.
Framförallt i samband med exempelvis Weight Reduction; kunna välja detaljer som "ska väck".
Vilket även gör ytterligare en ändring på spelet:
Borttagning av stereoanläggning=ingen in-game radio.
Men kanske går jag "Overboard" här och vill för mycket, eller?

•Online.
Hade varit bra om de försökt ha ett slags rankingsystem för att matcha ihop spelare.
Många, mig själv inkluderat, har hamnat i rundor(kooperativt) där man drar iväg i ledningen medans resten av fältet harvar "Waaay back there".
Vilket är speciellt irriterande när man ska klara av racen med motståndarna satta på högsta svårighetsgraden.
Att då hamna i runda efter runda med spelare som fäller laget pga deras placering kan göra att man tröttnar på vissa race.
Här gäller det att ha lite självdistans då jag själv ibland misslyckats pga missad Checkpoint eller något annat (läs: idioti pga kass/slö bil, el. helt enkelt för kass själv) och lämna racet innan målgång. På så vis förlorar motståndarlaget (AI'n) sina poäng på din placering och ökar chansen för de som gjort ett bra/bättre race att vinna.
Och vf inte försöka något liknande som i GT Sport? Undviker själv PVP då det är mer eller mindre alltid experter som joinar eftersom ranking system saknas. Resultatet blir att man allt för ofta hamnar långt efter och är som ett rundningsmärke.
En annan sak jag saknar är något sorts regelsystem som plockar bort fördelen som "Väggkörarna"(Wallriders) skaffar sig, likaså "Torpedförarna"(Rammers). Du har säkert mött på bägge av dessa. Själv avskyr jag bägge.

•Årstiderna.
Normalt sett tröttnar jag efter ett tag och bara fortsätter för jag har mer kvar att klara i spelet men är uttråkad då inget nytt kommer, som i FH2 där man efter ett tag bara nötte race, efter race, efter race, efter race, efter... Likaså i FM4 och detsamma kanske även gäller FH3 som jag inte kommit till än(FH2 SKA slutföras innan 3:an påbörjas).
Medans man här har flera hundratals bilar till att börja med.
Därefter har nya bilar kommit vecka efter vecka via Forzathon Weekly som dessutom bytar årstid:

•Sommar=Optimala förhållanden, oftast soligt.

•Höst=Lite kyligare än våren, regnigare/blötare m vattenpölar, "färgpaletten", fallna löv på vägarna.

•Vinter=Snö, is, kallaste årstiden så många gånger svårt att få upp däcktemperaturen men beroende på din egna nivå är det inte alltid något som märks av.

•Vår=Mellantinget mellan hösten och sommaren, allt som blommar istället för att vara vitt(Vinter) eller brunt(Höst).

Totalt sett är detta ändå ett underbart spel. Skulle kunna fortsätta i, mer eller mindre, evigheter, om olika upplevelser i detta mästerverk, enl. mig.

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10