Svenska
MEDLEMSRECENSION

Deadly Premonition: Director's Cut

Spelad version: PS3/PAL

Välkommen till Greenvale...ett avlägset, lantligt samhälle där mysterier och mord går hand i hand. Ikläd dig rollen som FBI-agent Francis York Morgan, och gräv djupare i Greenvales dödliga hemligheter. Förhör, undersökningar och blodiga brottsplatser väntar dig i denna till synes sömniga ort. Kan du överleva länge nog för att fullgöra din dödliga föraning?

Deadly Premonition har fått väldigt olika betyg från olika spelkritiker och har faktiskt nåt sorts rekord när det gäller hur splittrad kritik ett Survival Horror-spel har fått. När det blev en Playstation Plus-titel för drygt två år sedan var jag därför tvungen att göra mig en egen uppfattning! Det börjar mystiskt, och samtidigt lite poetiskt, med ett par tvillingarpojkar som hittar en ung kvinna mördad, upphängd i ett träd med uppsprättad buk och med stelnat blod runt underkroppen likt en klänning. Du får uppdraget som FBI-agenten York att undersöka mordet, eftersom det finns länkar till andra mordplatser genom några röda frön som hittats i offrets magsäck. Spelet ger tydliga referenser till främst Twin Peaks, men jag tänker även på första säsongen av True Detective samt Silent Hill, särskilt i Otherworld-delarna.

Som agent York åker du runt i en öppen värld och pratar med de säregna invånarna i Greendale. Det gäller att vara på utvalda platser vid rätt tidpunkt för att komma vidare i historien, men under övrig tid är det fritt fram att ströva omkring i småstaden, åka ut och fiska eller bara ta en fika på A&G Diner. Men ju närmare du kommer sanningen om morden och den mystiska "regnrocksmördaren", desto konstigare verkar omgivningen bli och demonvärlden "Otherworld" börjar invadera även verkligheten. För vem är egentligen god eller ond, och vem av de vackra kvinnorna i staden blir nästa offer?

Grafiken är riktigt medioker och känns som något som utvecklats till första Playstation för sådär en tjugo år sedan. Faktiskt minns jag det första Silent Hill-spelet, som påminner om detta i stil & design, att vara snyggare till och med, ta mig tusan. Nä, med mängder av buggar och fula texturer, så är Deadly Premonition inte ett spel som bör upplevas för grafikens skull. När regnet faller börjar det dessutom hacka en del.

Ljudet är även det uselt, men samtidigt är musiken underbar. Ljudet är ojämnt mixat, pistolskotten låter fjösiga, fotstegen som att York springer omkring i högklackat och även ljudet hackar när det regnar! Röstskådespelet är annorlunda och man får känslan av såpopera från hur dialogerna levereras. Jeff Kramer drar det tyngsta lasset som agent York, värd att nämnas är också Melissa Hutchison, kanske mest känd som Clementine från Telltales Walking Dead-serie, som är med på ett hörn.
Däremot är musiken bland det bästa jag hört i ett spel sedan Silent Hill 2! Underbara vissellåten Life Is Beautiful, stämningsfulla The Woods and The Goddess samt galna Red Tree, musiken är helt fantastiskt och faktiskt det andra soundtracket från ett spel jag skulle kunna tänka mig köpa för pengar.

Spelkontrollen är medioker, och det är en ren plåga att köra bil i det här spelet. Det saknas körkänsla, bilfysik, det går långsamt och det är som att ratta en pansarvagn inbillar jag mig. Detsamma gäller när man kliver ur bilen och styr ur tredjepersonsperspektiv. Det går bättre men roligt blir det aldrig. Det går inte att gå & sikta samtidigt, som i tidiga Resident Evil-spel, men siktet går sämre att kontrollera här, fisket är undermåligt utfört med X-knappande och vissa passager har QuickTimeEvents som är otroligt stressiga och inte sällan med dödlig utgång.

Hållbarheten är hög. Om du vill klara alla sidouppdrag måste du spela om vissa dagar flertalet gånger, samt att du vill gå runt i den lilla staden och bara prata med kufarna som bor där. Jag höll på mer än 30 timmar med Deadly Premonition, men då gjorde jag också allt, samlade varenda liten sak som finns i spelet. Detta är blott min fjärde platinum, men det är spelet värt!

Sammanfattningsvis: Deadly Premonition är inget du skall spela för den vackra grafiken, det perfekta ljudet eller den följsamma spelkontrollen. Nej, detta skall du spela trots avsaknaden av allt detta, för om du vill uppleva en tät, mystisk mordhistoria utöver det vanliga, med Twin Peaks-vibbar & kalla kårar och höra ett soundtrack som inte går av för hackor, ja då skall du spela Deadly Premonition!

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10