Svenska
MEDLEMSRECENSION

Assassin's Creed: Rogue

Assassins Creed: Rogue (PS3 version) Eftersom jag känner mig rätt färdig med det, final verdict.

Nu orkade jag inte göra allt som finns att göra i spelet.
Efter att ha sprungit igenom kampanjen kan jag säga att jag har lätt 80% av alla locations kvar att utforska eller ens resa till om jag skulle nu skulle vilja det. Kampanjen tar ändå runt 10 timmar att klara av så räkna med säkert 100h gameplay om man tvungen ska göra allt 100%
Jag gladde mig att man behöver inte uppgradera the Morrigan särskilt mycket för att klara av kampanjen. Jag uppgraderade inte ens min gear något förutom ett extra hölster och en healthpoint.

Men ärligt talat jag står inte ut med upplösningen på Ps3.
I synnerhet inte efter att ha spelat Black Flag på både PC och PS4.
För att inte tala om Unity (Som är fruktansvärt mycket snyggare)
Annars fungerar faktiskt Rogue väldigt bra på ps3, det är inte stabilt 30fps hela tiden men det är aldrig såpass att man vill kasta ut ps3'n genom fönstret eller elda upp skivan som man mer än en gång kände för med Unity till Xbox One eller ps4.

Storyn då? Är det spännande att mörda Assassins som Shay Patrick Cormack? Näe, tyvärr. Inte särskilt. Även om han har rätt goda skäl att avsky assassins, förstår jag inte riktigt varför han går med i Templar Orden.
Byter ut en pest mot kolera ungefär. Shay är aldrig särskilt bitter heller under spelet's gång (Hur man nu vill tolka det efter allt kommer kring)
Utan han verkar mest lessen över att "råkat" behöva ta deras liv.
(Han är väl kapabel att välja själv? Vilket "The Creed" faktiskt handlar om)
Fast iofs, det är ju inte Templar Creed, men den följer han aldrig riktigt heller. Han har sina egna skäl hela tiden till varför han gör det han gör.
Tills han träffar Haytham Kenway. Oh yes he does.
Men alla som har gluttat på trailers till spelet känner redan till dom här detaljerna. Men ärligt talat, för att vara Assassinhunter, så jagar han aldrig direkt assassins. Dom råkar mer eller mindre bara hamna på fel plats vid fel tidpunkt till en början. Men huvudsakligen går spelet ut på att försöka förhindra dom att göra något jävligt dumt. (Man förstår varför han inte är särskilt förtjust i Assassin's orden)
För övrigt finns det faktiskt en hel del ljusglimtar i storyn.
(Sorry, no lovestory tragic or otherwise) Men Haytham Kenway är ett exempel, även om han inte får i närheten lika mycket uppmärksamhet som han borde fått. Assassins Creed Rogue knyter även ihop vissa storydetaljer i AC3, vissa karaktärer från det spelet (förutom Haytham) dyker även upp.
Man får t.ex reda på varför Achilles (Connor's mentor) haltar runt på en käpp under äldre dagar =)

Rogue knyter även ihop AC3, delar av Black Flag och hela vägen fram till Assassins Creed Unity! (Nej man behöver inte spelat Unity, men jag rekommenderar det för att förstå slutet på Rogue)
Vad gäller Black Flag så får man reda på vad som händer med Adewalé, Edward Kenway's first mate, samt även vad som händer med Edward efter black flag. (Även den detaljen kräver att man åtminstone spelat början av Assassins Creed III) Så Rogue har ändå rätt mycket att ge story och loremässigt till Assassins Creed serien i helhet.

Röstmässigt skådespel... Shay, fungerar i dom tidigare delarna när han är ung. Men som vuxen Templar, rogue assassin passar den inte riktigt.
Och då syftar jag inte på hans "irländska" dialekt utan han låter som en pojk. Men värst är ändå hans "first mate" som jag inte längre kommer ihåg namnet på. (Fast han påminner starkt om en viss snubbe från Black Flag)
Men hans röstskådespel är så överspelat att man orkar inte ens lyssna på mellansnacket utan teleporterar sig helst direkt till nästa sektion av spelet.

Gameplaymässigt fungerar Rogue mer eller mindre som Black Flag med lite addons. Edwards värdelösa swivelcannons är nu utbytta mot helautmatiska kanoner. Jävligt trevliga att rensa däcken på skepp innan man bordar dom. (Ofta behöver man inte ens göra det)
Det tar inte heller lika länge att plocka på sig material för att uppgradera Morrigan eller butiker och städer. (Black Flag hade litet sånt i sin hideout-ö)
I Rogue, uppgraderar du halva New York och kolonier runt om.
Till skillnad från Black Flag så är vattenytorna ÄNNU mindre (Här verkar ubisoft inte lyssnat på kritiken för den skärsgårdinspirerade karibien Black Flag erbjöd) Utan gjorde seglingen ännu mera begränsad istället.
Inlandsfloderna är synnerhet jobbiga att navigera i. Än mindre utstå sjöslag!
Till skillnad från Black Flag är det däremot inte bara en sjökarta längre utan två, man får även segla runt i en väldigt begränsad nordatland, här är det lite större vattenytor men även dessa föreställer mer eller mindre tre små pölar med smala förbindelser emellan. Miljön är däremot väldigt trevlig och isgrottor och fastfrusna skepp är väldigt mysiga att springa runt och utforska.

Är spelet värt pengarna? Ja 300-400:- är det väl värt.
Det är betydligt maffigare än en vanlig expansion, det är ett helt eget spel och står sig själv alldeles utmärkt på egna ben.
Det har lite brister, det buggar ungefär lika friskt som alla Assassins Creed med mysko pathfinding under parkoursegment som gör att man vill kasta kontrollen åt helvete ibland. Kontrollerna när det gäller utrustning och vapen kändes förlegade redan i Black Flag (Tyvärr gjorde inte Unity något mycket bättre jobb av det heller) Även om man uppskattar Shay's granatkastare.
Står man ut med PS3'ns/360'ns otroligt förlegade grafik med dagens mått mätt och vill ha mer av Black Flag men med ny storyline: Go for it!
Eller vänta på PC releasen.

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10