Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dead Rising 2

Skrivet av: AG Jati   2014-05-16

Det är inte lätt då man måste livnära sig på att döda zombies med ett stycke spikar, dricka ohälsosamma mängder apelsinjuice, köra runt ett varuhus med en trehjuling och dessutom vara på plats inför en kommande situation. Förmögenhetsstaden väntar.

Jag älskar zombies. Jag kort sagt avgudar dem. De är det perfekta receptet på att göra en skräckfilm med massvis med blod och köttiga delar. Jag önskar att i uppföljaren av The Shining så kommer en gammal Johnny tillbaka till sin hemstad som en zombie och hans familj måste ta till drastiska åtgärder. Det vore själva kryddan på moset. Som man även sett i dagens spelbransch så finns det otal av zombiespel. Den innehåller skosiga zombies som kutar likt elitlöpare och kan dödas hur som helst. Sen så har vi det andra som är det mer klassiska konceptet: zombien måste dödas genom ett skott mot huvudet. Hur man även vrider och vänder på det hela är Dead Rising 2 ett spel som blandar båda sorterna, och jag är riktigt imponerad.

Följande spel utspelar sig fem år efter första delen. Nu har vi flyttats till ett annat storslaget imperium vid namn Fortune City. En sorts mini-stad med ett flertal nöjesfält och en och en annan butik med en smaskig donut i sig. Här får vi möta spelets protoganist som går under namnet Chuck Greene. Hans fru gick en tragisk död till mötes och nu måste han själv ta hand om sin dotter Katey. Katey blev biten av en zombies så hon behöver den starka medicinen zombrex dygnet runt, annars dör hon. För att Chuck ska kunna försörja sig till att köpa eller skaffa mer zombrex är han med i en hatälskad gameshow vid namn Terror Is Reality. Men en dag går allt snett och zombierna bryter sig ut från sina fängelsen. Många personer dör och Chuck får skulden för det hela. Nu måste Chuck rentvå sitt namn om han ska överleva sin tid bland horder av zombies.

Det första man märker då man spelar ett spel som Dead Rising 2 är att det inte e så lät som man tror. Bortsett från att staden man bott i kryllar med zombies så måste man även själva livnära sig på vad som kan vara nödvändigt. Frånsett att man måste dricka cocktails till man spyr och även ta en tur till BBQ-haket finns det även andra grejer man måste göra. Ett av dem är att söka efter överlevare. Det kan tyckas onödigt till en viss början då man inte har några färdigheter och dör väldigt ofta, men det kommer löna sig. Mestadels så brukar det finnas ett stycke spelgalningar som gladigen delar med sig en summa pengar mot att han/hon blir förd till det säkra gömstället. Mitt tips är att spara varje gång man gjort ett uppdrag, för detta spel innehåller inga checkpoints vilket ökar svårighetsgraden drastiskt.

Men se upp! Alla har inte ett gott hjärta inom sig! Bortsett från ett miljontal levande döda finns det även olika psykopater och vandaler som gör vad som helst för att överleva. Man trevar bort i en italiensk restaurang och stöter på en galen kök som lagar mat gjort på människokött. Eller så kan det vara en annan tokdåre som dyker upp med en glasskärva då man ska gå på dass. Capcom har gjort ett strålande jobb med att ge alla bossarna unika drag och alla bjuder på sina egna färdigheter. Gissa vem från Ed, Edd & Eddy som ger rösten till en viss brevbärare? Du kommer redan att älska spelet då den duellen börjar.

Eftersom vi befinner oss i en stad där det finns tonvis med prylar så kommer du märka att Chuck är lika uppfinnigsrik som Sveriges Mulle Meck. Skillnaden är dock att Chuck bygger vapen och inte båtar eller bilar. Första episoden börjar med en trogen spikklubba som kommer vara till personliga vapen ett bra tag. Vips så kommer du hitta en dator och en lampa och du kan göra en gigantisk elpistol. Även så kan du komma över ett par boxningshandskar och smörja i dem med motorolja för att få eldiga nävar, bokstavligt talat. Spelet hyllar även de klassiska skräckfilmskoncepten genom att ge dig tillgång till en motorsåg. Kombinera den med ett järnrör och du har ett förödande dödsvapen!

Ni vi nu kommer fram till den absolut bästa delen så måste det vara soundtracket. Eftersom vissa människor i spelvärlden inte vill dig något väl så kommer det blanda lite hårdrock, lite country och lite trance dance för skojs skull. Man kommer märka direkt hur bra musiken passar ihop mot den man fajtas mot. Gissa vilken legend som står igenom det mesta av soundtracket? Ingen mindre än den okrönta electro rock-kungen Celldweller. Har du inte kört ett spel där hans musik spelar älskar du inte spel! Så är det bara!

Trots att spelets tid är c:A 70 timmar och du får mycket tid till att samla olika tidningar och såklart kötta zombies så lider spelet av ett stort problem. Stress. Ibland känns det inte ens roligt att spela. Vips efter fem kapitel har du c:a 8 uppdrag att göra innan "meddelanden försvinner". Det känns så himla onödiga. Jag skulle liksom förstå om en överlevare befinner i en allvarlig situation, men att en helt vanlig fiende har en tidsbegränsning? Det känns bara så otroligt korkat. Sen så kan du räkna med ett fet "Game Over" om du misslyckas i ett karriär-uppdrag. Du får du antingen välja mellan att spela igenom fortsättningen av spelet och få ett annat slut eller försöka på nytt. Visst låter det rätt taskigt? Men det gör att ens val också måste betyda stor skillnad. Det gillar jag med spelet.

Gillar du zombies? Gå och köp spelet på direkten! Undrar du varför jag la upp recensionen så tidigt? Jag vet inte heller!

Betyg

Spelupplevelse: 10/10
Grafik: 7/10
Ljud: 8/10
Kontroll: 8/10
Karaktärer: 10/10
Story: 10/10

Overall: 8/10

+ Igen, gissa vem som gör rösten till brevbäraren i spelet? Fucking awsum!
-Känns ibland oerhört stressat och har en del tjatiga upplägg.

LEEEEEEEEEEEEETS SCREAM!!!!!:
https://www.youtube.com/watch?v=Ai5TOtknwK0

Samlat betyg: 7.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10