Svenska
MEDLEMSRECENSION

Sly Raccoon

Det är inte utan ett leende som jag lägger Sly Raccoon skivan i släden på min Playstation 2 och matar in den. Tillsammans med Crash Bandicoot och Jak and Dexter så är det mina absoluta favoriter bland de exklusiva hos Playstation. Jag mins det som igår, julen 2002 då jag fick min Playstation 2 och min mor sa till mig. "Vi köpte inga spel då vi inte visste vad du ville ha!" Med en både sur och glad min tryckte jag in det ända jag hade, demo-skivan! På demo-skivan fanns en uppsättning spel och det jag föll för var Sly Raccoon. Dagen efter åkte vi iväg och köpte det. Ända från dag 1 har jag älskat den lilla ligan på sina äventyr, jag vet inte varför men jag älskar det.

Efter att spelet laddats klart startar man uppe på den lokala polisstationen mitt i natten i Paris. Sly Cooper, den blåklädda tvättbjörnen med sin stav i handen är lika smidig som en katt. Man hinner inte röra sig innan ens binocucom kommer upp. Givet vis är det hjärnan i gänget, Bentley. Den nervösa sköldpaddan går snabbt igenom planen. "Ta dig in till konstapel Carmelita Fox kontor och sno dokumenten om fallet". Efter ett par ordväxlingar så är det dags att börja!

Sly är en lättmanövrerad figur med hög smidighet och en stav som handvapen. Genom ett ventilationshål tar man sig ner till kontorsvåningen och fram till Carmelitas röda dörr. "Å nej! Den är låst!" säger den nervöse Bentley. "Inga problem, jag får ta mig in från utsidan" säger Sly och hoppar ut genom fönstret och smyger längs en skena på väggen 5 våningar upp. Han hoppar in genom ett öppet fönster som ingenting. Dags att öppna kassaskåpet! Bentley slänger fram en kod som man slår in, kassaskåpet öppnas och där finns dokumenten. Med finess rycker Sly åt sig papperna och lämnar samtidigt ett visitkort av sin tjuvmask på plats.

Sly hoppar ut genom ett annat fönster och kommer ut till en brandtrappa. "Stanna där du är, Ringsvans!" skriker Carmelita Montoya Fox från en byggnad på andra sidan gatan. Några ord byts tills Interpol polisräven Carmelita drar sin elpistol och börjart skuta desperat efter Sly som springer ner för brandtrappan och kastar sig in i gängets van där Bentley och gängets muskler och chaför Murray väntar. Bakdörarna slås igen och Murray trycker gasen i botten! Långt i bakgrunden hör man Carmelita skrika "Jag ska hitta dig, Cooper!". En introduktionsfilm spelas och spelet är igång.

Det jag skrev om ovan är prologen som för spelaren ni i storyn. Efter den spelas en film som förklarar hur ligan skapats. Det spelas en film före och efter varje värld där man får veta bakgrunden och sedan följderna. Sly Raccoon består av 5 stycken världar som var och en representeras av en medlem i "Den förskräckliga femman" som låg bakom Slys föräldrars bortgång och stölden av "The Thievius Raccoonus" vilket är en bok som Sly ihop med sin käpp har i arv genom Cooper-familjen.

Sly är den sista i Cooper-familjen som är en familj av mästertjuvar i generationer som tillsammans skrivit ner sina kunskaper i boken "The Thievius Raccoonus" som sedan gått i arv. Men under Slys barndom blir hand föräldrar mördade och boken stulen av just "Den förskräckliga femman". Sly hamnar på ett barnhem där han träffar Bentley och Murray. Nu som vuxen väljer han att hämnas på "Den förskräckliga femman" och ta tillbaka boken!

Spelet i sig är uppbyggt med 4 stycken världar som man kan röra sig fritt i . Runt omkring i varje värld vinns portaler som man går in i. Innanför varje portal finns en linjär bana, när man tagit sig till slutet vinner man en nyckel. När man har tillräckligt med nycklar så får man möta medlemmen i "Den förskräckliga femman" i en duell. När man besegrat denne får man de sidorna i "The Thievius Raccoonus" som denne tagit och så är världen avklarad.

Som en utfyllnad i spelet så finns det lite annat att göra. Nästan alla linjära banor har även 2 andra uppdrag. Det ena är att ta 30 ledtrådsflaskor som är gömda och utspridda längs sträckan, när man hittat alla 30 så kan man låsa upp ett kassaskåp som finns inne på sträckan. I detta skåp finns en ny attack eller rörelse för Sly att utöva. Det andra uppdraget som finns längs banan är en utmaning att klara sträckan på tid.

När man startar längs en linjär bana så gäller det helt enkelt att ta sig till andra änden. Banan är rustad med fällor och vakter som man antingen måste smyga förbi eller göra sig av med innan de får syn på en. Blir man träffad så dör man och får spawna vid senaste checkpoint. Längs banan finns även guldmynt, när man samlat 100 stycken så får man en silver-hästsko den ger dig en extra chans om du skulle bli träffad. Får du sedan 100 mynt igen eller plockar upp en silver-hästsko så får du en guld-hästsko som ger dig 2 chanser.

Det finns inte bara hästskor utan även liv. Man börjar med 5 liv och kan sedan samla på sig om man hittar längs banan. Varje gång du dör så förlorar du 1 liv. Skulle sedan alla dina liv ta slut så får du börja om från början på banan med 5 nya liv. Värt att notera är att tidsutmaningarna körs utan checkpoints, det vill säga att man alltid börjar om ifall man skulle dö.

I spelet kan man endast spela som Sly samt köra race som Murray i deras bil. Detta gör att spelet för vissa kan upplevas som enformig. För att tillsammans med den korta storyn så fungerar det. Speltiden är enligt mig uppskattad till omkring 6 timmar, ska man sedan klara alla tidsutmaningar och samla alla flaskor så kan man dubblera tiden. Detta gör tiden mer normal. Spelets svårighetsgrad är inte hög utan ligger på en mer underhållande nivå och kräver att du lärt dig med tiden.

Då grafiken inte spelar någon roll så tänker jag inte gå in på den, men det är utvecklat för Playstation 2 år 2002 så du kan tänka dig själv. Animeringen i sig är väldigt lugn i både färg och form. Det är nästan som att de har lagt ett grått filter över. Det gör dock inte ett problem i detta fall. Tvärt om så blir det mycket behagligare att spela.

Jag ger detta spel 8/10 för en trevlig underhållning i några timmar med en trevlig story. Anledningen till att jag inte ger det 10/10 är för att jag kan se det som enformigt och lite för kort story.

+ Trevlig grafik
+ God underhållning
+ Bra story

- Kort story

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10