Svenska
MEDLEMSRECENSION

Grand Theft Auto IV

Skrivet av: AG Jati   2013-12-24

God jul på er i redaktionen och alla användare på Gamereactor! Detta blir min lilla julhälsning till er. En fet recension på ett av de bästa spelen till Playstation 3! Nämligen det fantastiska Grand Theft Auto IV från Rockstar Games!

Med en glögg i ena handen och en burk pepparkakor på bordet kan vi börja denna julspecial från AG Jati! Julen har ju många meningar, för att inte tala om tomtar. Det finns goda tomtar som i "Nu är det jul igen", men även elaka tomtar som i "Bad Santa". Nu handlar ju detta inte om en skäggig gubbe, utan om en avdankad soldat vid namn Niko Belic. Men precis som tomten ger han ju gåvor till folk! Det är en kula i huvudet och en smäll på käften som tomten Niko bjuder på! Så, lets kill som bitches!

Nu så är det dags att återvända till den farliga staden Liberty City som ytterligare en annan protagonist. Våran huvudkaraktär är Niko Bellic, som nyss pensionerat sig från krigets marker och istället sadlat om. Hans närmsta kusin Roman Bellic bor nämligen i staden och säger att livet är alla tiders. Roman lovar Niko att de kommer bli det största grabbarna i staden och uppleva den sanna amerikanska drömmen. Niko förblir pessimistisk, men ger sitt nya liv en chans. Så med en mobil till hands och en skruttig lägenhet kan spelet börja.

Detta spel har gjort en stor förändring sen Liberty City Stories och Vice City Stories. Nu känns det som ett smak på framtiden. Så här snyggt och så utvecklat kommer alla spel att bli. Staden Liberty City har fläskats på med flera gator, restauranger och mötesplatser. För första gången i Rockstar Games historia har man en mobil. Med denna fiffiga manick så kan man ringa efter ett job, ordna en dejt eller köpa feta vapen. Men det blir inte så lätt att skaffa allting som man vill. Dina kompisar vill att du umgås med dem så mycket som möjligt. Slutar du att umgås med exempelvis Roman erbjuder han inte dig nå mer jobb och du får klara dig på egen hand. Så, ja. Man kan genomgå ett par aktiviteter som bowling och biljard för att få sina polare på bättre humör. Men en burgare för $100! Det gör jag aldrig om igen!

Om vi nu ska återvända till spelvärlden så har Rockstar rört om grytan rejält. Man ser människor som beter sig som människor. Om man utför ett brott kan någon dra fram sin telefon och kalla på snuten exempelvis. Det finns även en massa främlingar eller vänner man kan möta runtom vägarna. En del kan till och med vara Nikos krigskompanjoner som bidrar mycket till spelets förhistoria. För första gången går det dessutom att dejta tjejer. Då du sätter upp en dejt gäller det att du hittar en aktivitet som tjejen gillar. Ogillar hon stället minskar du chansen att bli ihop med henne. Undvik helst snabbmatsrestaurangerna och ta med bruden till baren är ett tips.

Du får även chansen att utnyttja spelets internetcafé. Här kan du ordna dejter, köpa bilar eller får andra jobb. Även så går det att spela på ett flertal arkad-maskiner som finns tillgängliga runtom spelets butiker, lägenheter och stripklubbar. På stripklubbarna betalar man precis som i verkligheten hutlöst mycket för en lapdance. Kanske inte en så nödvändig aktivitet som roar spelarna till sin helhet. Men visst är det ändå en skaplig feature. Dessutom så är det förmodligen något som får alla moralkärringarna att bli rosenrasande. Men nog om detaljer och moralkritik!

Spelet erbjuder dig frånsett alla dessa aktiviteter även möjlighet att köpa vapen. Fast till skillnad från de tidigare spelen så låser du inte upp mer kraftfulla vapen som maskingevär och hagelbrakare förrän efter 25% av karriärläget. Det är då tur att man kan plocka upp motståndarnas vapen och använda dem för sin egen fördel. En annan nackdel är att man bara kan köpa sin armor från Little Jakob tidigt i spelet. Det borde finnas åtminstone någon vapenbutik i de två första öarna som erbjuder armor. Men jag ska väl inte vara så tjattrig kring det hela.

Ett stort steg som Rockstar tog var att förbättra bilfysiken. I dem tidigare delarna klagade mycket folk på just denna punkt. Nu har dock Rockstar fixat dessa. Motorljudet låter bättre än någonsin och det känns inte som han rattar ett tungt lastfartyg. Sen så är det inte lika enkelt att sno bilar som i de förgående spelen. Niko måste antingen bryta upp låset på bilen eller krossa vindrutan. Och det ger ju såklart en hel del uppmärksamhet från alla hörn. Vips så larmar nån snuten och det hela blir en tuff biljakt som slutar då du smitit från polisradarn. Och ja, nu kan man dessutom bli påkörd av trafikbilarna!

Precis som i de tidigare delarna finns det även möjlighet att bli taxichaffis, brandförare eller polisförare. Nu går det även att sätta sig själv i rollen som en lönnmördare och döda folk för pengar. Så så kan man även last knark åt maffian eller rasta-snubbarna. Även så kan någon kontakta via nätet om en dyrbar leverans som exempelvis en sportbil. Detta spel innehåller så mycket möjligheter att man kommer vara underhållen för evigt.

Detta är ett spel som hanterar sina kontroversiella ämnen rätt stabilt. Det är ett spel följt med valfrihet. Det är ett spel med både för och efterspel. Vill du verkligheten få en spelupplevelse utöver det vanliga, så gå och köp Grand Theft Auto IV! Det är värt all din tid och pengar, men bara i måttliga portioner såklart!

Återigen, God Jul & Gott Nytt År och tack för att ni läste denna recension på detta fantastiska spel!

Betyg

Spelet: 9/10
Grafik: 10/10
Ljud: Största musikutbudet i ett spel någonsin! 10/10
Kontroll: 9/10
Story: 8/10
Karaktärer: 10/10

+Nästa allt!
-Crash dummy-effekten då man blir krokad av en bilen mot sig.

KEEP IT GANGSTA!
https://www.youtube.com/watch?v=Q36fLfcP5uo

Medlemsrecensioner133
Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10