Svenska
MEDLEMSRECENSION

Okami

Skrivet av: AG Jati   2013-12-15

När ett begåvat företag som Capcom gör ett spel i traditionell asiatisk anda, då kan det inte gå fel. Detta spel är värt varenda klöver i din plånka!

Som jag har sagt i min recension av Remember Me så är jag inget vidare fan av fightingspel. De verkar ha alldeles för enkla koncept som inte känns lockande alls. Dock då jag spelade detta spel, blev mina tankar förändrande. Det var ett stabilt spel som lyckades fånga aktionen och karisman perfekt. Men detta är ett nutidsspel. Nu ska vi snacka om dåtiden. Nämligen ta oss till år 2006. Då Capcom, som brukar spotta ut tonvis med Resident Evil-delar, bjöd oss på en riktigt häpnadsväckande upplevelse. Och vilken upplevelse det är!

Okami, som betyder "Stor Gud" eller "Varg" på japanska är titeln för detta konstverk. Spelets recept är kultur. Mycket kultur. Så mycket att man nästan gråter. Detta spel är redan från laddningsskärmen en tavla signerad "Japan". Det är bara så vackert. Japansk konst har alltid ansetts varit levande, och Capcom behandlar den kulten med respekt. Denna konstnärliga story tar sin koppling till en gud vid namn Amaterasu-Omikami, som är solen i alla världar, galaxer och hela universum. I en varg-skepnad har han kommit för att föra fram sitt ljusa budskap. Det hela tar sin början i en enkel by.

Folket i Kamiki-byn lever gott, tills det en dag blir det plötsligt mörker över hela landskapet. Skurken bakom hela dramat är Yamata no Orochi, eller Orochi som han heter i spelet. Han har lyckats fånga alla himmels-gudar i ett järngrepp. Utan alla dessa halvgudar kommer hela landet långsamt sönderfalla, och Orochi får makten. Amaterasu, eller "Ammy" som varg-guden heter får i uppgift att befria alla gudarna. Tillsammans med den sjukt irriterande kompanjonen Issun-bochi, eller Issun som krabaten heter i spelet. Alla namn på huvudkaraktärer jag nyss nämnde är alla baserade på den japanska kulturen och religionen.

Till våran hjälp för att besegra den onda guden behöver vi...en pensel? Något som låter så meningslöst visar sig vara det mest kraftfullaste vapnet i spelet. Man måste använda penseln för att lösa alla pusslen som poppar upp. Allt från trasiga broar till stjärntecken som behöver fixas. För varje stjärntecken man lyckas återskapa blir en halvgud befriad etc, etc. Men, målarpenseln kan även bli ett destruktivt vapen. Under vissa sekvenser fångar mörkret in dig i en liten arena. För att kunna överleva striderna krävs det att man kombinerar penseln, såväl som vargens vassa tänder och klor.

Eftersom du är byn och landets gud krävs det att du gör goda gärningar. Främlingarnas meningar är totalt obegripliga, och det ger en visst komisk tvist under spelupplevelsen. Då skärmen visar ett grått moln ovanför en främling, betyder det att denna behöver hjälp. Om du klarar av uppdraget tjänar du antingen mer mynt eller hälsopoäng. Sen så finns det dem som inte kan tala, nämligen jorden djur. Om du har den rätta födan de behöver visas en scen som får tårarna att drypa. Du ser antingen en söt liten gris, fågel eller kanin hur de mumsar i sig maten. Snyft, snyft!

Trots all denna gullighet och kultur-arv som detta spel bär med sig, så finner man spelets största svaghet. Stridssystemet. Den känns så förenklad. Fienderna må vara personliga och har alla olika svagheter och skickligheter. Till och med en som har en galen gitarr och en gigantisk puka som vapen. Ändå så verkar "Ammy" dra längsta strået allt för många gånger. Ju, mer halvgudar man räddar, desto mer förmågor får man. Alltså mer sätt att sparka röv på! Okami använder inte samma fighting-system som Street Fighter, Capcoms mest berömda spel-serie. Bara ett tryck på en knapp och det är rena barnleken.

Kort och gott så är detta ett av de mest vackraste och underbaraste spelen jag någonsin spelat! Bara från första minuten till den sista slutgiltiga fighten är detta ett fantastiskt spel. Jag har spelat bara PS2-versionen av spelet. Av många fans till spelet så påstår många att PS3-versionen är gratis- Vem vet? Kanske får jag lust någon dag att gå tillbaka till paradiset så snart jag har slut på fjärilar i magen. Köpvärt spel!

Betyg

Spelet: 10/10
Grafik: 10/10
Ljud: Japansk musik, vad förväntar man sig liksom? 9/10
Kontroll: 7/10
Story: 10/10
Karaktärer: Alldeles för mycket rappa-kalja! 7/10

+Japansk kultur-arv i lyxförpackning
-Känns alldeles för enkelt

PLING-PLONG!
http://www.youtube.com/watch?v=yzC4hFK5P3g

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10