Svenska
MEDLEMSRECENSION

Just Cause 2

Just Cause 2 är ett öppet sandlådespel samt tredjepersonskjutare där man spelar som amerikanska agenten Rico Rodriguez i ögruppen Panau någonstans i Sydostasien Panau styrs av diktatorn "Baby" Panay som nyligen tagit över efter sin far som var allierad med USA vilket den nya diktatorn inte är. Detta gör att USA skickar agenter för att destabilisera och störta "Baby" Panay, samtidigt har de också en agent som har försvunnit på ön och andra länder som Ryssland, Kina och Japan har börjat lägga sig i.

Det låter kanske som en bra story men spelet fokuserar inte på detta och storyn utvecklas inte och blir aldrig mer än en grundläggande bakgrund. Det finns bara 7 storybaserade uppdrag och de låser man upp genom spelets riktiga fokus: kaos. Kaos får man genom att förstöra militärbaser, döda general, ta ner statyer, förstöra propagandamaskiner eller göra uppdrag för de tre olika oppositionsgrupperna. Det finns tre huvudsakliga grupper som alla jobbar emot regering; de maffialiknande Roaches, de socialistiska Reapers och de traditionalistiska Ular Boys och Rico gör deras uppdrag och hjälper de ta över ön för att förstöra och skapa kaos för "Baby" Panay. Allt som förstörs eller görs för att förstöra för diktatorn ger Kaos och detta är fokuset i spelet vilket betyder mycket explosioner och mycket skjutande för Rico.

Just Cause 2 har inte mycket substans, spelet berättar inte en cool spionberättelse, det finns inte mycket kritik eller satir mot diktatur och det finns inte mycket karaktärsutveckling eller intressanta karaktärer. Istället är det explosioner, skjutande, utforskande och annat roligt och det fokuserar mest på att låta spelaren ha kul och släpper spelaren lös i en värld full av byggnader som kan förstöras och intressanta platser att utforska. Det är ett fantastiskt sandlådespel eftersom man har total frihet, det finns inga begränsningar och direkt efter det första uppdraget är ön helt öppen för att utforskas, inga vapen eller fordon är låsta, ingen del av kartan är avstängd utan spelaren kan helt enkelt gå var som helst och använda allt som hittas. Det är också ett fantastiskt spel för de som gillar att utforska; ögruppen Panau är gigantisk och full av byar och militärbaser och spelare som utforskar belönas med unika och coola fordon och vapen samt fantastiska utsikter. När spelet börjar är kartan full av små prickar som alla representerar byar eller militärbaser och för att kartan skall visa vad de betyder måste man gå dit vilket betyder att man hela tiden utforskar för att hitta alla städer och baser över hela ön och ibland belönas man med en extra intressant bas eller stad, till exempel finns det en del flygplatser som kan vara militära eller civila där man kan hitta allt från små propellerplan till militära jetflygplan eller stora passagerarflyg för att navigera ön eller ibland hittar man en stad med stora skyskrapor som hotell och kasinos.

En unik spelmekanism i Just Cause 2 är änterhaken som kan användas för att binda ihop två objekt eller människor (eller för bästa resultat människa till flygplan/helikopter/sportbil) och för att röra sig snabbt till byggnader eller klippor. Rico har även en fallskärm som kan användas till att hoppa från höga höjder men också för att färdas framåt tillsammans med änterhaken eftersom man kan använda änterhaken för att få fart och glida med fallskärmen vilket är ett roligt och annorlunda sätt att ta sig fram. Alla fordon fungerar bra för att ta sig fram även om flygplan oftast är bäst eftersom ön är så stor att det blir svårt att ta sig runt med ett långsammare fordon som bil eller helikopter. Det är lite tråkigt att färdas längre distanser men det finns en snabbtransport som löser detta. Fordon är också bra för stunt, även om de ganska tydligt är gjorda för detta eftersom de börjar snurra och flyga väldigt lätt och exploderar över väldigt lite. Det går också att surfa på fordon vilket är roligt och ett bra sätt att göra tricks på och det går att använda för att ta sig till platser också eftersom man kan med änterhaken hoppa från bil till bil eller så kan det användas till mer komplicerat som att hoppa mellan flygplan och helikoptrar (och se en tillfredsställande explosion när flygfordonet man lämnar störtar mot marken).

Miljön är en väldigt välgjord del av Just Cause 2 eftersom Panau är gigantisk och ser fantastisk ut. Grafiken är ganska bra för miljön även om människor ser ganska dåliga ut men det bästa är att det går att se nästan hela ön vilket betyder att man får fantastiska utsikter från höga berg eller högt uppe i luften med plan eller helikoptrar. Panau är varierat och färgrikt och öarna har allt från snöiga bergstoppar till djupa öken dalar men består huvudsakligen av djungel med lite städer, byar och militärbaser stänkt över landskapet. Det är ett väldigt väldesignat landskap och man får definitivt känslan av Sydostasien tack vare ljus sol, blå himmel, fina stränder, klart vatten, små fiskebyar och djupa djungler men det dras också in lite snöiga berg och sandiga öknar för variationens skull vilket faktiskt inte ser allt för onaturligt eller otroget ut. Städerna och byarna finns i olika versioner, några är små fiskebyar med trähyddor och plåttak, andra har lite mindre två eller trevåningshus och några få har stora skyskrapor vilket också liknar Sydostasien eftersom utvecklingen varierar mycket från stad till stad och det finns även hotell; både små bungalow samlingar och stora skyskrapor vilket man också ofta ser i liknande land. Ljudet är nog den enda delen av miljön som jag har klagomål på eftersom det inte finns mycket musik och röstskådespeleriet inte är särskilt troligt. Musiken som finns är helt okej men det är så utspritt och det finns ingen radio som ofta finns i andra sandlådespel vilket är synd. Röstskådespelarna låter med några undantag inte särskilt övertygande även om det inte är så många röster som är riktigt dåliga förutom kanske några civila och militärer som har många märkliga utrop.

Just Cause 2 är inte ett spel som fokuserar på story, karaktärerna är inte särskilt intressanta, människorna ser dåliga ut och mellansekvenserna är dåliga både på grund utav rösterna och grafiken men det räddas av hur fritt, öppet och fantastiskt roligt det är. Jag älskar totala friheten spelaren har, jag gillar explosionerna och skjutandet och spelaren uppmuntras också till att utforska ön Panau som både ser bra ut och har intressanta utsikter och sevärdheter. Det finns massvis med saker att göra och spelaren får själv välja om han/hon vill utforska ön, förstöra militärbaser, göra uppdrag för diktaturens opposition eller bara spränga saker, skjuta saker, köra snabba bilar och flygplan eller göra roliga stunttricks. Friheten och hur innehållsrik världen är är absolut spelets starkaste del och jag älskar att springa runt Panau och ha kul med snabba fordon, skjutvapen och explosioner. Tyvärr saknas det en bra story och bra karaktärer vilket drar ner det lite på betygsskalan eftersom det hade varit ännu bättre om jag också hade fått en bra berättelse vid sidan om mina explosioner och mitt utforskande. Miljön ser bra ut och är välgjord och bra designad men den låter inte så bra och saknar bra bakgrundsmusik. Just Cause 2 är helt enkelt ett spel för de som inte bryr sig så mycket om story utan hellre vill spränga saker, skjuta soldater, utforska intressanta världar, köra/flyga snabbt eller göra stunttricks med fordon tillsammans med änterhake och fallskärm.

Medlemsrecensioner15
Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10