Svenska
MEDLEMSRECENSION

Assassin's Creed III

Den avslutande delen, den som ska ge alla fans svar och samtidigt förnya serien rejält. Var all hype berättigad?

Det här är stunden som serien planerats att leva upp till. 2012, jordens undergång. För alla er som inte har följt med i storyn än så länge, rekommenderar jag att leta upp IGN's "Assassin's Creed in 5 minutes", då det skulle behövas flera sidor för att förklara Desmonds resa.
Hursomhelst, nu när jordens undergång bara är veckor bort, så reser Desmond med entourage ut till norra USA. Här letar de efter nyckeln för att ta sig förbi en barriär skapad av den första civilsationen, i hopp om att rädda världen.
Personligen har nutidsstoryn alltid varit den minst intressanta att följa. Desmond har alltid varit en gnällspik, och sidokaraktärerna är otroligt stereotypiska. Att den övernaturliga delen av spelet helt saknar någon sorts logik längre. När din mail-inkorg spammas av en gudafigur, vet du att manusförfattaren har gett upp eller testat väldigt experimentella piller.

Som tur var, så utspelar sig storyn i huvudsak under 1700-talets Amerika.Spelet börjar ungefär 20 år innan USA blir en självständig nation, och vi får därmed vara med i en hel del spännande historiska händelser. Vi får delta i striden om Bunker Hill, vi får träffa George Washington, och vi får se New York på den tiden alla byggnader bara var 2 våningar höga, istället för dagens skyskrapor. Även om det blir lite tråkigare att springa omkring på hustak så känns staden betydligt mer levande än Rom eller Konstantinopel någonsin gjorde.
Du kommer också att få chans att utforska Boston och en enorm skog, med tillhörande hemby. Här har du en egen herrgård, där du kan få nya grannar genom att vara en bra medmänniska och hjälpa dem med olika sysslor, eller saker de behöver hjälp med. Här finns det en otrolig mängd variation, och de är en av spelets absoluta höjdpunkter.

Den största förbättringen i AC III är definitivt finslipningen av gameplayen. Fiender är aktivare i strider, du får betydligt fler alternativ att döda på, och animationerna är snyggare än någonsin. Ditt vapenarsenal har uppdaterats för att bättre passa in i tidsperioden, och att hänga fiender i träd och spetsa dem med deras egen bajonett, samtidigt som du skjuter deras kompis som oturligt nog står rakt den förstnämnde är otroligt tillfredställande.
Utöver detta så har klättrandet förenklats och det är mer precist än i tidigare spel. Numera kan då även leka Tarzan i träd, vilket funkar förvånansvärt bra.
Det enda som fortfarande är lite kämpigt är att verkligen vara en lönnmördare. Även om spelet uppmuntrar dig att smyga runt fiendeläger och leta efter måltavlan är det lättare att rusa in med tomahawk i vädret och slakta varenda britt inom den närmsta kvadratkilmetern. Detta gör att du sällan behöver alla de nya verktyg som du får, allt du egentligen behöver är en yxa och en pistol.

I AC III spelar du som Connor, en indianpojke, som vänder bestämmer sig för att bli lönnmördare för att......han var uttråkad?
I AC1 var vi Altair, som drevs av en pliktkänsla, och att vara lönnmördare var det enda han visste. Som Ezio så var hämnd huvudtemat för hans lönnmördarkarriär. Som Connor känns det mest som att han går med i orden för att en dum snubbe puttade honom som pojke. Det är inte en man som vill försvara sitt land, det är en pojke som vill ge igen på sina mobbare genom att döda hundratals. Storyns skala känns därmed betydligt mindre, vilket känns otroligt trist.
Det som känns trevligt är dock att Connor är lite mer realistisk än tidigare lönnmördare, som tvekar på sin tro att Tempelriddarna endast är ett gäng ondingar, och ifrågasätter om hans egen order är så mycket bättre.

Tyvärr är det enda positiva med storyn i det här spelet. Den totala saknaden av karaktärsutveckling, stereotyperna i både nu- och dåtid gör att det här tyvärr är seriens sämsta, än så länge. En otroligt seg inledning för dåtiden (Förvänta dig runt 5 timmars spelande innan du får på dig din lönnmördar-dräkt) och nutidshistorian som inleds lika svagt som den avslutas. Nej, det här är verkligen inget att hänga i granen, och något som definitivt visar att spel görs för att skapa feta checkar åt utvecklarna, snarare än att underhålla spelarna.

Om du är villig att se förbi de enorma bristerna i storyn, så skulle det här kunna vara ett spel värt att köpa. Det är väldigt atmosfäriskt, snyggt utfört och världen är verkligen enorm. Men jag kan tyvärr inte överse manusförfattarnas enorma misstag, och jag är definitivt besviken på hur Ubisoft hanterade det som tidigare var en av denna generations bästa spelserier. Trots att detta är det dyraste AC-spelet som någonsin har skapats, är det den del som har gett mig minst valuta för pengarna.

Medlemsrecensioner18
Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10