Svenska
MEDLEMSRECENSION

Mass Effect 2

De förväntar sig inte din överlevnad. Led galaxens bästa elitteam långt in på fiendeterritorium.

En nackdel med att bli äldre som tv-spelare, förutom all rygg-, led- & tumvärk, är hur lite tid man får över till att utöva sitt intresse. Andra rollspelserier så som Final Fantasy, The Elder Scrolls och Fallout har jag redan sagt adjö till pga av det stora tidslukande som dessa titlar representerar. Mass Effect 2 kräver också tid, även om de 50+ timmarna är blygsamma i sammanhanget, men det är en så pass intrikat upplevelse att jag inte vill sluta innan jag spelat hela trilogin!

Jag börjar med att välja en kvinnlig Shepard. Efter det följer sedan en maffig öppningsscen som påminner om J.J. Abrams senaste Star Trek-film, sen är det dags att skapa förutsättningarna inför fortsättningen. Eftersom första Mass Effect ännu inte finns till PS3:an så måste jag spela en serietidningsversion av spelet, kallad Mass Effect: Genesis.
Första genomspelningen slarvade jag igenom innan jag började om på nytt, läste på mer om vad de olika besluten betydde och noga övervägde mina beslut. Nu när jag vet att första Mass Effect-spelet kommer komma till PS3 är jag överlycklig. Nu kan även jag som Sony-pojk få spöa Saren, möta Rachni-drottningen och ha rymdsex inför egna ögon.

Efter detta serietidningsinslag kommer Projekt Lazarus, där man kan göra diverse smärre utseendeförändringar. Min Shepard skulpterade jag utseendemässigt efter min flickvän och döpte till Sofia, för att hon skulle blidkas och förhoppningsvis acceptera att jag skulle tillbringa mer tid med denna digitala "flickvän" än vad jag kom att göra med hennes köttsliga motsvarighet under en tid. Men att vara otrogen med en digital kopia är ju inte så farligt, eller hur? Sen sparkar det igång.

Som Star Trek-fan älskar jag skeppet Normandy och alla subtila referenser till Enterprise & dess klassiska besättning. Ta bara detaljen att maskinisten är skotte, till exempel. Men även fast spelet känns väldigt Trekkigt ibland, så blir variationen med de olika planeterna och uppdragen väldigt stor. För ibland känns Mass Effect 2 som en krigsskjutare á la Gears of War eller Killzone, ibland som en rymdskräckis likt Dead Space. Detta gör att spelet aldrig känns tråkigt.
Inte ens när tempot går ner och du åker runt i Vintergatan & scannar planeter efter mineraler, så blir det segt eller trist. Jag fann det istället närmast meditativt!

Grafikmässigt så är Mass Effect 2 väldigt tjusigt även om det mest är fyllt av korta, förrenderade filmsekvenser. Trots alla små grafikbuggar så älskar jag designen, atmosfären & rymdoperan. Mass Effect 2 hängde sig första gången efter ca 20 timmars spelande, vilket gör det flera klasser stabilare än t ex Fallout 3. Spelet innehåller en hel del laddningstider, särskilt under Normandys många hissfärder.

Ljudet är fantastiskt, musiken magnifik och röstskådespeleriet briljant från mängder av Hollywood finaste skådisar & aktriser. En lustig sak var när jag kände igen rösten till Shala´Raan, en av quarians rådmedlemmar, men jag kunde inte placera den.
Jag tittade då upp det på IMDB och såg att det var Shohreh Aghdashloo, som jag främst kommer ihåg från 24, men som även varit med i serier som FlashForward & House. Andra eminenta skådespelare är Yvonne Strahovski (Miranda) & Seth Green (Joker).

Spelkontrollen är ypperlig. Dialogerna flyter på bättre än det brukar göra i rollspelssammanhang enligt min mening och blandningen mellan action & rollspel är perfekt för en vaniljspelare som jag.

Hållbarheten är mycket god, 55 timmar höll jag på men skulle lätt kunna börja om ett nytt äventyr med andra attribut och andra val bara för att se hur Mass Effect-universumet reagerar på mina handlingar. För under min genomspelning var jag återigen den oerhört schyssta rymdpolisen som gjorde alla de politiskt korrekta valen. Vad är det med dessa framtids-RPG:s som tar fram det bästa ur mig?

Sammanfattningsvis: Mass Effect 2 är det bästa rollspelet jag spelat på Playstation3 sedan The Elder Scrolls: Oblivion och nu måste jag bara skaffa Mass Effect Trilogy!

Medlemsrecensioner31
Samlat betyg: 9.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10