Svenska
MEDLEMSRECENSION

Quake

Skrivet av: Kaiser   2012-06-15

Quake...en av gudfaderna till FPS genren. Här har vi en odödlig klassiker. Visst är grafiken extremt föråldrad, det här var en av dem första spelen som var i full 3D. I Doom 1 och 2 kunde man röra sig i 3D, men allt annat var i 2D. Med det sagt så har grafiken en stor charm om man inte ser grafiken som det viktigaste aspekten i ett spel. Det som gör grafiken charmig är tack vare den coola gotiska arkitekturen i banorna tack vare spelets designer John Romero. Ett kombination mellan sci-fi och gotiskt fantasy. Du går runt och ser statyer av demoniska varelser medans du pumpar ut bly mot super avancerade varelser som ser ut att ha kommit ifrån låt oss säga år 2045.

Så, vad är det som gör Quake så speciell jämfört med dagens spel? 1996 vs 2012? Svaret är relativt simpel: Bandesignen. Ni ser, i början kan man tro att banorna inte är så stora, men ni har ingen aning om hur många dolda rum det finns att hitta. Hur många olika genvägar det finns. Hur enormt allt egentligen är. Längtan till att hitta ett nytt dold vapen och lägga det i sitt arsenal av 6 andra vapen. Nånting som var väldigt vanligt i den tiden i FPS spel var ju att man kunde ha upp till 10 vapen. Eller att utvecklarna försökte göra banorna hur mycket innehållsrikt som det kunde gå.

Det handlade inte bara om att börja på punkt A och gå till punkt B. Kolla på nåt "episkt" mellansekvens, och gå vidare. Det handlade om att pumpa bly i ultrarapid fart samtidigt man studsar runt och hoppar till avdelning till avdelning medans man utforskar och hittar nya föremål!

Hur är kontrollen då? Kan inte bli bättre, du springer medans du håller högra musknappen, och du skjuter med vänstra. Du scrollar när du ska byta vapen. Hoppa gör du med Space. Det är det enda. Vem trodde att man kunde skapa ett intuitivt coolt gameplay med bara 4 knappar. Som hör perfekt ihop. Jag är en konsol kille, och jag avskyr att spela spel med keyboard och mus. Men det här är en av dem få stunder som jag verkligen njuter av ett PC spel med keyboard och mus.

Jag vet inte jag, inte direkt bästa recensionen, blev bara väldigt nostalgiskt och jag hoppas att du som läser det här har testat detta klassiska juvel. Inte många som nämner detta spel här i GR bland sina spelminnen.

Samlat betyg: 10/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10