Svenska
MEDLEMSRECENSION

Mass Effect

Jorden en blå pärla i ett hav av mörker. En nu okänd människa bevittnar en liknande planet från ett fönster och undrar över de mysterier som göms i denna oädnlighet. Ett utav Mänsklighetens största mysterium. Rymden en plats där vår fantasi flödar som ingen annanstans. Finns det liv, finns det ett hopp för mänskligheten där ute. Kommer vi någonsin att få färdas dit ingen annan har satt sin fot. Ett avtryck i det som är oändligt, oförståbart och mystiskt.

Mass Effect besvar de frågorna, inte genom fakta eller en verklighetstolkning utan att berätta en saga i en galax vi är så bekanta med. Människan upptäcker ruiner på mars 2148 och något år senare en sk Mass Relay. Som fungerar lite grann som en slangbälla och skjuter iväg skepp i enorma hastigheter till andra solsystem många ljusår bort.

Människorna har lyckas ta sina första steg i rymden. Men inte utan konsekvenser. 2157 påträffar människorna en grupp scouter i ett solystem. Denna mindre flotta attackerar människorna utan vad som verkar vara en provokation... Anledningen bakom attacken var att människorna försökte aktivera en nedstängd mass relay vilket efter ett blodigt långdraget krig med en insektsras var förbjudet.

Människorna svarar och med sin flotta utplånar detta okända hot. Men inte vilket som helst utan de är en del av galaxen och en av de mäktiga raserna som existerar med den starkaste och näst störta flottan känd i galaxen. Hade inte de andra 2 primära raserna stigit in som medlare hade mänskligheten som vi känner den försvunnit. Det hrä var också människornas första kontakt med det stora nätverket och multirasiella (ursäkta termen) samarbetet som redan existerade mellan dessa.

Människorna blev introducerade till den galaktiska politiska scen som utspelade sig mestadels på en stor central byggnad kallad Citadellet.

Men vår saga börjar inte förräns 2183. Mannen som tittar på planeten "Jorden" är inte okänd utan protagonisten i denna rymdepos. Planeten heter Eden Prime och är startskottet som kuliminerar i något ofattbart.

Shepheard är en soldat i Alliance Navy och den soldat du kontrollerar under resten av spelet. Mänskligheten vill ha en mänsklig SPECTRE som står för Special Tactics and Reconisance och är en elitstyrka som tjänar under citadellets 3 primära raser, Turians, Salarian, Asari och som helhet ska de tjäna galaxen och behålla ordning och reda. Du har blivit interesant och har lagts fram som kandidat och ska få en möjlighet att bli utnämnd.

Men först måste du bevisa att du är tillräcklig för denna ära att som första människa ta en plats bland dessa elit av eliten kommando soldater.

Mystiska omständigheter på en planet kallad Eden Prime blir ditt test att ta reda på vad som händer och varför samt stoppa det. En annan Spectre har skickats för att hålla koll och utvärdera din insats om du är värdig. Startskottet på vårt äventyr börjar här.

Spelmekaniskt är det ett klassiskt Bioware spel men man ska inte se Mass effect som ett rpg eller action utan mer som ett actionäventyr med rpg influenser dvs en hybrid av dessa.

Du väljer en klass som ett urtypsikt rpg och även utseende om du gillar det och bakgrund. Du kan tex välja den utypiske soldaten med mer vapenträning och förmågor inriktade på att förstärka vapnen.

Eller så kan du välja en Adept som är super fokuserade på vad som i Me termer heter biotics lite som kraften i starwars du kan slunga lila ljusklot lyfta upp fiender i luften och krossa dom till marken igen mm.

Dina beslut har tyngd och kan få oanade konsekvenser och har många likheter med spel som Dragonage m.fl. Det som skiljer sig en aning är det såkallade Paragon/Renegade systemet där Paragon representerar goda handlingar och Renegade Onda men riktigt så vitt och svart är inte spelet.

Stridssystemet är det mest interesanta, det skippar alla normer rollspel har och är mer som ett aningen avskalat Gears of war, en third person shooter. Kontrollen är delvis smidig och coversystemet fungerar bra men inte i närheten av Gears. Du tar skydd bakom saker beskjuter fienderna med allt från Biotics (tänk starwars the force) och tech dvs hacka syntetiska enheter mm.

Spelet kom ut 2007 och 2008 på Pc så recensionen kan tyckas överflödig. Men det har åldrats väl. Spelet är spelbart och i bra skick.

Senare i spelet när du reser i galaxen med ditt skepp Normandy landar på planeter mm skapar det en känsla av storhet som få spel matchar. Det kan bli en aning långdraget men föredras mot tvåan och treans mer actionorienterade upplägg. Synd att teamet skalade bort detta trots de tomma världarna gav de en känslan av hur stort universum är.

Spelet är maklöst storymässigt och designmässigt. Den största svagheten är spelmekaniken som är svag den var inte bäst då heller men den fungerar fortfarande. Musiken och röstskådespelet är superbt och storyn är fenomenal.


Det finns två uppföljare som bygger vidare på de äventyr du upplever i detta spel.

Har du missat denna pärla spela den och senare 2an och sist 3an.

Mass Effect 1 må vara den del i serien som har bäst story hade bara cover systemet och animationen varit bättre redan då hade det varit helt perfekt även idag men de är en svaghet som inte stör lika mycket tack vare de andra kvalitéerna spelet har. Ett utav de bästa spelen jag någonsin spelat!

Så vad finns därute i oändligheten bland miljarder och åter miljarder planeter och stjärnor. Mass effect ger dig en saga i denna Galax som i spelväg saknar mostycke!

+Allt från design, musik, story, visuella håller fortfarande bra klass tack vare den fenomenala designen.

- Något klumpig kontroll och en del dåliga animationer

Medlemsrecensioner64
Samlat betyg: 9.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10