Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted 3: Drake's Deception

Skrivet av: zwqase   2012-02-03

Uncharted har som serie ända sedan del ett varit starkt förknippat med kvalité. Nathan Drakes äventyr världen över har underhållit även om han så befunnit sig i fuktiga snårdjungler eller iskalla snölandskap. Det tredje avsnittet i serien tog dock med oss till ännu varmare breddgrader och visade även på ännu fler uppsving i kvalité.

Uncharted 2 var fantastiskt. Ett oerhört underhållande spel som jag hade väldigt roligt med. Fast jag tycker nog ändå fortfarande att ettan ändå är millimetern bättre. Det är mer samlat. Man far inte jorden runt och jag uppskattade djungeln i ettan något uns mer än snön i tvåan. Det kändes lite som att Naughty Dog ville göra sig vänner inom Call of Duty-kretsen, som vill ha miljöbyten varannan minut för att inte slänga skivan i soporna.

Vilket gjorde att jag inte var fullt så taggad som jag hade hoppats inför Drake's Deception. Jag förväntade mig mer eller mindre inga pussel alls utan snarare rum på rum med fiender att mejja ner med hjälp av valfritt tillhygge. Lyckligtvis hade jag fel där.

Därför Uncharted 3 hade nämligen lugna stunder. En hel del sådana faktiskt. Även om de pussel som fanns ofta var oerhört simpla i sitt utförande och sällan bestod av fler än ett eller två steg så var det ändå väldigt skönt att Naughty Dog lyckats dra i bromsarna lite och inte gjort det alldeles för lätt för sig.

Vilket gjorde att det här spelet efter de första timmarna kändes ruskigt bra. Mästerligt bra. Handlingen flöt på väldigt fint, om Nathan och hans envishet i att komma åt skatterna på mer eller mindre vilka bekostnader som helst samt hans relation till Sully.

Det var först när hela äventyret var över som jag kände en tråkig, lite bitter eftersmak. Fick vi någonsin svar på frågorna? Nej, inte direkt. Och vad hände med avslutningen? Den visade sig vara oerhört kort, vilket överraskade mig. Spelet hade upp till dess bjudit på helt galna stunder där en sekvens involverande ett flygplan och en öken etsat sig fast som mest.

Även om jag verkligen gillade hur man valt att implementera de lite fulare fienderna mot slutet den här gången så gick det alldeles för fort. Och mycket av det kändes också tråkigt nog lite för bekant. Något som gjorde att den tidigare självklara mästerverkstiteln inte var så given längre.

Så det blev något av en besvikelse, även om spelet i övrigt var helt underbart. Möjligen att man hade kunnat gjort pusslen lite mer komplexa, men att vi överhuvudtaget fick se dem så mycket som vi fick gjorde mig nöjd.

I övrigt går det förstås inte att glömma bort grafiken. Tekniskt sett är Uncharted 3 det snyggaste spelet jag någonsin spelat på konsol och jag kan inget annat än stämma in i hyllningskören för kungarna på Naughty Dog som har en oerhörd känsla för textur, detalj och skärpa. Galet snyggt!

Som sagt, löjligt snyggt och stundtals oerhört underhållande. Men slutet sviker om man som jag kommit att vänta sig något lite saftigare i spelväg från Naughty Dog och detsamma gäller även handlingen som inte heller den höll hela vägen för att bilda den helhet jag hade önskat. Men ett fullkomligt fantastiskt spel likväl.

[Testad version: Playstation 3]

Medlemsrecensioner21
Samlat betyg: 9.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10