Svenska
MEDLEMSRECENSION

Cities XL 2011

Här kommer min lilla recension på Cities XL 2011. För alla som spelat Sim City kommer du känna igen dig en del i Cities XL serien. Det handlar helt enkelt om att bygga en stad. Årets version har tilldelats en del nyheter bland annat ett nytt mer avancerat system för skatter. Så nu kan man sätta nivån för individuella grupper som olika klassens invånare från de som är rikast till de fattigaste. Dessutom finns där över 700 byggnader och monument samt 200 nya och unika byggnader som går efter ett visst tema. Men den funktion som lockar mest är att kunna dela resurser med andra städer. När du byggt upp din första stad så kan du se vad du behöver för resurser för att hålla invånarna nöjda och på så sätt kan du välja att bygga en stad som fokuserar på tex tunga industrier för att på så sätt ge jobbmöjligheter och andra resurser till en annan stad. Detta får hela spelet att kännas mer taktiskt och utmanande. Man får verkligen planera sin stad och ha god koll på vad den behöver för att alla ska vara nöjda. Där har även tillkommit en globalekonomi som skiftar priser efter vad där är stort krav på och vice versa. Och denna ekonomin sköter sig själv.

Där har även tillkommit en del nya byggnader som man nu kan ta del av. Spelet i sig är estetiskt sätt väldigt tilltalande nu är inte stadsbyggar spelen särskilt populära längre så vi har ingen modern Sim City version att jämföra med. Men när man skruvar upp grafiken ser det riktigt trevligt ut man kan se folket som rör sig på gatunivå och bilarna som kör runt. Appropå bilar är trafiken ett litet intressant moment i detta spelet. För nu har där tillkommit bussar, tåg och underjordiska tågstationer. Detta gör att man på tungt trafikerade vägare kan dra busslinjer för att således få trafiken att flyta lättare bland annat.

Det stora problemet med denna spelserien är dock att spelet bara drar nytta av en av din dators processorkärnor. Detta gör att spelet blir väldigt trögt när din stad börjar bli riktigt stor. För mig är det en självklarhet att man ska ha stöd för flera processorkärnor i ett spel och när den senaste versionen kom alltså 2012 så är där hör och häpna fortfarande inget stöd för flera kärnor! Detta för mig är något som utvecklaren/utgivaren måste fixa i nästkommande spel i serien för att jag ska bli intresserad igen. För spelet har helt klart stor potential även fast Sim City fortfarande slår det på vissa punkter.

+ Nya funktioner som ett mer avancerat skattesystem och möjligheten att dela resurser med andra städer är ett stort plus.
+ Städerna känns väldigt livfulla när man kan gå ner på gatuniva och se de olika invånarna strosa runt på ens gator.
+ Grafiskt sätt är spelet väldigt fint och estestiken i det lockar mig.

- Brist på stöd för flera kärnor i ett sånt här pass tungdrivet spel är inte bra alls enligt mig.
- Fonten som används i spelets menyer är ibland svårläst vilket är ganska jobbigt.

Slutsats: Cities XL serien tar ytterligare ett kliv framåt och närmar sig således Sim City serien i spelkänsla och djup. Däremot är bristen på stöd för flera kärnor något som kan få många inklusive mig att ge upp spelandet ganska snabbt när ens stora stad man byggt upp börjar bli otroligt laggig. Jag ger spelet betyget 7/10 för jag tycker att dessa spelen är trevliga och där är en stor potential i dom men där krävs fortfarande en del jobb innan det börjar närma sig Sim City klass.

Samlat betyg: 7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10