Svenska
MEDLEMSRECENSION

Left 4 Dead 2

Horden kommer... Vi gör oss beredda. Vi hör dem, vi ser dem och vi laddar våra vapen. De springer på oss, vi skjuter, vi slår med våra närstridsvapen och efter några minuter är striden över och vi kan lungt fortsätta vidare.

Spelet jag talar om är givetvis Left 4 Dead 2, uppföljaren till Valves prisbelönta Left 4 Dead. Storyn är samma som i ettan. En epidemi som spridit sig i USA förvandlar människorna till zombies.

Det finns dock fyra personer som klarat sig undan smittan. I ettan fick vi stifta bekantskap med Louis, Francis, Zoey och Bill. I Left 4 Dead 2 möter vi nya karaktärer, denna gång Nick, en flodbåtsgambler med en 10 000 dollarskostym på sig, Ellis, en bilmekaniker, Coach, en amerikansk fotbollstränare och Rochelle, en journalist.

Handlingen tar sin början i Savannah, Georgia och slutar i New Orleans, Louisiana. De nya kampanjer som finns är Dead Center, Dark Carnival, Swamp Fever, Hard Rain och The Parish. En del extrakampanjer som The Passing, The Sacrifice och Cold Stream har också tillagts.

Till skillnad från ettans kampanjer hänger tvåans kampanjer ihop och binder samman alla kampanjer till en helhet. Det som händer i den ena kampanjen fortsätter sedan i den andra osv. Kampanjerna går oftast ut på att överlevarna ska ta sig från punkt A till punkt B och därefter signalera till en båt eller fylla på en generator varefter de sedan kan köra därifrån. Ett exempel på detta är sista kapitlet i kampanjen Dead Center, där överlevarna befinner sig i ett köpcentrums atrium, där de måste kämpa mot zombiehorderna samtidigt som de ska fylla tanken med bensin på en bil som står parkerad inne i köpcentret.

Extremt kul, spännande och rejält utmanande. Kampanjerna är långa, varierade och extremt intensiva. Zombierna är många till antalet och anfaller så fort de märker att man är i närheten. Dock gäller det att hela tiden samarbeta. I Left 4 Dead 2 är samarbete nyckeln till framgång. Samarbetar man inte så dör man förr eller senare.

Samarbetet karaktärerna emellan är fullständig lysande. Man kämpar hårt tillsammans, man skjuter mycket och blodet sprutar åt alla håll precis som alla lemmar och huvuden som jämt och ständigt flyger av i det fantastiska zombiemassmordet.

Striderna är extremt hektiska och det gäller att hela tiden vara på sin vakt. Man måste kunna slåss mot zombierna såväl som hjälpa fallna lagmedlemmar. Allt detta hålls dock på en fantastiskt balanserad nivå vilket gör att det aldrig blir för svårt men ständigt utmanande. Det tar lite tid att vänja sig vid tempot i spelet, men när man väl behärskar det är det extremt kul.

Zombierna är enormt aggressiva, många till antalet och gör mycket skada. De attackerar oftast i grupp, då de är som farligast. De är också väldesignade, de skriker, brölar och gör en massa olika ljud. Det finns både vanliga smittade och specialsmittade. De specialsmittade zombierna har alla sin speciella förmåga som i kombinerad form är dödlig.

De specialsmittade som finns är Spitter, som spottar dödlig syra, Smoker, som håller fast överlevaren och stryper denne tills denne dör. Charger, som springer mot överlevarna i fullt fart, tar tag i en av de, släpar iväg denne och dunkar stackaren i marken. Jockeyn hoppar upp på överlavarnas axlar och släpar iväg dem, Boomer kräks och när spyan träffar överlevarna förblindas de tillfälligt och drar till sig horden. Huntern hoppar på överlevarna och börjar klösa dem med sina långa och vassa klor. Sen finns Tank som till utseendet påminner om en gorilla som går på anabola steroider. Tank är den största, starkaste och överlägset farligaste specialsmittade zombien i spelet.

Han kan enkelt slå omkull överlevarna eller också utnyttja föremålen i sin omgivning som ex vis bilar och sedan slå till dessa så att de träffar överlevarna. Tank är otroligt uthållig och svår att döda.

För att zombieslakten ska vara så tillfredsställande som möjligt finns en fantastisk vapenarsenal med allt från prickskyttegevär till tunga kulsprutor att tillgå. Även närstridsvapen finns tillgängliga och då i form av yxa, machete, ninjasvärd, basebollträ, min absoluta favorit, motorsågen, batong, kniv och stekpanna.

Vapenutbudet är det absolut bästa jag någonsin sett i ett spel. Här finns ett vapen för alla och vapnen har ett riktigt bra tryck, ljud och mycket fin design. Detta gäller såväl skjutvapnen som närstridsvapnen. Ammunitionsdepåer finns överallt så man är aldrig utan ammunition. Skulle ammunitionen dock ta slut under en hektisk strid, kan man alltid dra fram sitt närstridsvapen som gör processen med de smittade kort. Det finns även rörbomber, molotovcocktails och Boomergalla.

Left 4 Dead 2 är mycket brutalt och blodigt, så räkna med mycket blod, lemmar, avhuggna huvuden och samtidigt mycket humor. Faktiskt mer humor än i Portal 2 även om dialogerna inte är lika imponerande som i Portal 2. Man skrattar sig ofta igenom kampanjer och alltid inträffar något roligt. Det är lika tillfredsställande att få ett headshot som det är att attackera en överlevare som smittad. Även variationen är lysande. Exempel på olika ställen man befinner sig på i kampanjerna är köpcentrum, kyrkogårdar, nöjesfält, kontor, sjukhus, kloaker, öde gator, gränder, träsk, skogar, vattendrag, hus, lägenheter, hotell mm. Bättre variation än såhär går inte att få. Ingen omgång är heller den andra lik, vilket gör Left 4 Dead 2 till ett unikt spel som alltid bjuder på något nytt. Där man ena gången hittar en motorsåg kanske man nästa gång hittar en yxa osv...

Karaktärerna är mycket intressanta och pratar mycket med varandra under spelets gång. Dialogerna och replikerna är otroligt välgjorda och man bryr sig verkligen om sina lagmedlemmar. Musiken är också mycket fin, precis som grafiken och spellägena som är åtta stycken till antalet. Man kan tex spela som både smittad och överlevare. Bland andra spellägen kan nämnas Scavenge, överlevnad, kampanj, mutation som är ett specialläge med olika och lite speciella spelformer.

Det finns både ett single och multiplayer läge, men Left 4 Dead 2 är givetvis bäst i multiplayer. Sägas ska att multiplayerläget är brutalbriljant och helt enkelt perfekt. Det är roligt, intensivt, brutalt, utmanande och med en fantastisk briljans. Left 4 Dead 2 ska helst avnjutas online, då det enligt mig är ett renodlat multiplayerspel.

I slutändan är Left 4 Dead 2 ett tidlöst mästerverk som har allt ett spel ska ha och som samtidigt är utmanande, varierat, roligt, brutalt, intensivt och snyggt. Grafiken är förresten riktigt snygg trots den flera år gamla Source motorn som dock har uppdaterats.

Spelet har inga svagheter och är helt perfekt med fantastiskt musik, grafik, multiplayerläge, samarbete, humor, intensitet, blod mm. Mästerligt Valve!!

Left 4 Dead 2 är ett spel alla borde testa och rekommenderas varmt till alla skjutsugna gamers som gillar zombiespel och actionspel. Spelet är också mitt favoritspel och har obegränsad hållbarhet.

Delbetyg:

Grafik: 9/10
Spelbarhet: 10/10
Ljud: 9/10
Hållbarhet: 10/10

Mitt GR betyg: 10/10 älskvärt spel!

Medlemsrecensioner19
Samlat betyg: 8.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10