Svenska
MEDLEMSRECENSION

Call of Duty: Black Ops

Skrivet av: Oxpost   2011-10-24

Det senaste spelet i den, till synes, oändliga spelserien Call of Duty har varit ute i snart ett år och jag har haft det i min ägo ungefär lika länge och kände nu att det var dags för en ordentlig recension.

Call of Duty 2 och Modern Warfare kommer alltid ligga mig väldigt varmt om hjärtat. Tvåan är ett av de absolut bästa FPS-spelen i WWII miljö och Modern Warfare var på många sätt också det ett fantastiskt spel. Efter det sistnämnda har det dock bara gått utför för serien. MW2 var ett spel som aldrig föll mig i smaken. Patetiskt kort kampanj, obalanserad mutliplayer-komponent som, till PC-versionen framförallt, led rejält på grund av ett uselt matchmakingsystem samt det faktum att väldigt många fuskade. Det var därmed inte särskilt svårt att lista ut att Black Ops skulle bli ett bättre spel, frågan var bara hur mycket bättre.

Mitt största problem med Call of Duty-serien är att de släppt i stort sätt samma spel de senaste åren. MW2, World at War och nu Black Ops är i grund och botten larvigt lika varandra på väldigt många plan. Grafiken har knappt utvecklats sedan MW2, spelmekaniken är mer eller mindre identisk mot föregående spel och multiplayer-delen som var så genomgående briljant i första Modern Warfare har även den gått tämligen oförändrad och känns i och med det daterad och ointressant. Men Black Ops är, som sagt, ett rejält uppsving.

Den del som förbättrats mest av allt är kampanjen. Treyarch har verkligen gått in för att göra en rejält fläskig kampanj som klockar in runt 9 timmar (mer än dubbelt så lång som MW2) där man bjuds på flera rejält underhållande eldstrider. Det som dock förvånade mig mest av allt är hur välkomponerad själva historien är. Det är en välskriven, tight regisserad, bombastisk actionrulle som faktiskt tar tag i dig som spelare och faktiskt engagerar dig på ett sätt som gör att du hela tiden vill komma vidare för att få veta vad som kommer hända härnäst.

Rent spelmässigt påminner, som sagt, Black Ops väldigt mycket om sina föregånger. Lite för mycket, enligt mig. Det är exakt samma kontroller, samma furiösa, oförlåtligt höga tempo och irriterande många menlösa slowmotion sekvenser. Med det sagt gör kontrollerna sitt jobb då det är väldigt lätt att plocka upp spelet och röja sig igenom kampanjen. Det är tydligt att Treyarch kört med mottot "It it ain't broken, don't fix it". Vilket är både positivt och negativt. Det positiva ligger i att det går snabbt att komma in i spelets rytm, medan det negativa är att allt känns lite för bekant och stundtals lite för hetsigt. När Black Ops är som bäst är det utmanande med bra driv och riktigt underhållande eldstrider. När det är som sämst känns det stressat, hafsigt och alldeles för scriptat för sitt eget bästa. Det sistnämnda är spelets största problem när det kommer till kampanjen.

Alldeles för ofta känns allting alldeles för uppstyrt. Det märks alltför väl att du inte har något direkt val i hur du vill ta dig an uppdragen, utan du styrs utan nåd ner för korridor efter korridor och det är då som spelets brister verkligen uppdagas. Om du skruvar upp svårighetsgraden i hopp om att få en utmaning så kommer du bli besviken. Du kommer definitivt få en utmaning, dock inte på det sätt som man skulle tro. Det blir stundtals oförlåtande svårt med flera dödsfall som känns fullkomligt obefogade. Det är som att du som spelare är magnetisk då fienderna endast fokuserar på dig och verkar besitta en förmåga att se genom objekt. Det är också när du dör flera gånger i rad på en specifik plats som en annan brist i spelets scriptade upplägg uppdagas. Oavsett vad du gör kommer fienderna alltid att spawna på exakt samma plats gång, efter gång. Utan undantag. Denna detalj får spelet att kännas rejält daterat.

Rent grafiskt är Black Ops hyfsat snyggt utan att egentligen imponera. Det märks att grafikmotorn börjar bli gammal då man möts av lågupplösta texturer, stela animationer och diverse småbuggar lite varstans. Dock är ljussättningen fortfarande ganska imponerande och det räddar spelets grafiska presentation ganska rejält.

Även på ljudfronten är spelet tämligen mediokert. Soundtracket är kliché-aktigt och imponerar inte alls. Vapnen låter bättre än de gjort i tidigare spel, men i jämförelse med Battlefield-serien låter de fortfarande riktigt mjäkiga. Röstskådespeleriet är det dock inget fel på. Sam Worthington gör bra ifrån sig i huvudrollen, och Gary Oldman är också bra om än något överdriven i sin ryska roll.

Till slut ska jag bedöma multiplayer-komponenten. Det är denna komponent som förväntades vara den mest genomtänkta och bästa i hela spelet, men efter flertalet spenderade timmar så måste jag säga att jag föredrar faktiskt kampanjen framför mutliplayer. Även här känns allting lite för bekant, med undantag för nya spelläget "wager match". Det är ett hetsigt tempo med obalanserade vapen, klaustrofobiskt små kartor som gör att det inte finns någon som helst anledning att inkludera krypskyttegevär. Treyarch har försökt spela på säkra kort, men i slutändan har de istället tagit ett flertal steg tillbaka i tiden istället för att försöka utveckla det som redan fanns.

I slutändan är Black Ops en tämligen mediokert spel som känns väldigt bekant, och det är i slutändan just det som gör det så mediokert.

Grafik: 7/10
Spelbarhet: 7/10
Ljud: 6/10
Hållbarhet: 6/10

Medlemsrecensioner37
Samlat betyg: 7.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10