Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Sims 3

Efter att simmarna varit inlåsta i sina bostäder i runt sju år är det nu dags att på riktigt öppna dörren och ta steget ut i staden. The Sims 3 kom inte en sekund för passande och förändringarna är många.

The Sims behöver ingen närmare introduktion, du står små människor som lever sina egna liv, jobbar, går till skolan, äter och skiter. För att till sist dö. Du leker med liv med andra ord. Serien som nu funnits sedan tidens begynnelse har nu utökats med sitt redje grundspel och därmed blivit trilorgi.

Det första som slår mig då jag spelar Sims 3 är hur olikt det är föregångaren. Istället för att mötas av en laddningsskärm varje gång man ska lämna tomten funkar det nu smärtfritt. Du kan genom ett enkelt knapptryck följa din sim från dörr till dörr, centrerad på skärmen. Det enda som krånglar lite eller hackar är bilduppdateringen, men tillskillnad från föregångarens sätt att ta sig från tomt ett till två är det fullt acceptabelt. Detta möjliggör en smidigare spelupplevelse.


Emil reser sig upp i sängen och kliar sig lite trött i huvudet. Han klär på sig och går ner till köket för att äta frukost. Det får bli ett paket juice. Sekunden senare lämnar han hemmet, men ignorerar samåkningsbilen som tutar frenetiskt och tar istället cykeln. Han cyklar iväg till stadens kontorsbyggnad där han jobbar som VD, för ännu en tre timmar långs arbetsdag fylld av pappersarbete och kaffe.

Men min sims väg till toppen av karriären inom affärer gick inte så smärtfritt och snabbt som somliga tror, utan han fick slita som ett djur och acceptera varenda möjlighet som kom för att avancera innan han fick tillträda chefspositionen. Här har vi ett nytt begrepp som följer med i Sims 3, nämligen möjligheter. Oavsett vilken karriär din sim har så kommer såsmåning om också möjligheter att dyka upp. Dessa kan vara av olika natur och svårighetsgrad. Antingen blir du ombedd att stanna en timme längre på jobbet för extra pengar, eller så får du lära dig en till fördighetspoäng i sig logik, för löneförhöjning och bättre relation till chefen. Dessa möjligheter är inte bara karriärsexklusiva, utan man kan få sådana i färdigheter också, som ger en boost till nästa nivå och i staden, där finns också speciella möjligheter som erbjuder lite av varje.

Självklart finns det andra sätt att nå toppen. Genom att köpa egenskaper som du med tiden låser upp kan du förbättra din sim. Exempelvis finns det "Kontorshjälte" som ökar din effektivitet på kontoret vilket i sin tur självklart bäddar för en befodran snabbare än andra, och sen har vi något mindre prestigefyllt med ack så viktigt: "Stålblåsa", vilket gör din blåsa lite mer dryg, den töms inte så fort som vanliga simmars.

Dessa förmågor låser du upp med hjälp av Lifetime Achievement Points som tjänas in under spelets gång. Sköter du dina behov och uppfyller simmarnas önskningar fylls dessa på fortare men avstannar aldrig helt vilket gör att du kan uppnå belöningar även om du är elak mot din sim och förstör alla dennes önskningar.

Påtal om blåsa, behoven sjunker inte så fort som i föregångaren och är lite mer förlåtande vilket ger möjligheten att släppa ögonen från behovsmätaren för att koncentrera sig mer på spelet. Detta fungerar bra om man jämför med tvåan men inte helt felfritt. Du måste alltid ha ett öga på allehanda mätare och dina invanda rutiner gör klokt i att inte rubbas alltför mycket. Exempelvis jobbade en av mina simmar jour under kvällen och kom hem någonstans kring midnatt. Det första jag gjorde var söva henne för natten, och dagen därpå begära ledighet för simmen så att denne kunde sova ut. Detta drabbade såklart hennes arbetsbetyg vilket gjorde att befordringen hon så länge önskat sköts upp med cirka två veckor. Så ett klokt val är att hålla koll på mätaren även denna gång.

En ytterligare nyhet som lyfter spelets mer "visuella" sida är "Skapa en stil". Med detta kan du i köpläget klicka på valfritt föremål, exempelvis en köksbänk, för att sedan designa den efter eget tycke och smak. Du kan då byta färg och material utifrån ett brett sortiment. Detta råder bot på föregångaren där den enhetliga känslan av ett kök ofta uteblev. Detta verktyg fungerar som sagt på i princip alla föremål och även simmars kläder. Är man riktigt flitig så kan man från hemsidan ladda ner ett mönsterskaparverktyg som gör att du kan tillverka egna föremål också, men det är en helt annan historia.

Spelets grafik är väl godkänd och flyter på bra i 1920x1080 pixlar. Detaljnivån är mycket högre än i föregångaren och på det stora hela känns det mer genomarbetat. Det samma gäller ljudet som håller likvärdig kvalité jämfört med tvåan.

Sammanfattningsvis, EAs trea är en underbar uppföljare till en av tidernas Nr. Uno bestselling games och är definitivt värd att inhandlas. Är du lika simsgalen som jag väntar många timmar av underhållning med din nya familj. Se bara till att dina andra familjer inte fortsätter leva sina liv om du inte gett tillåtelse...
Bild kommer inom kort

Samlat betyg: 8.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10