Svenska
MEDLEMSRECENSION

Call of Duty: Black Ops

Skrivet av: gdofg   2011-04-26

Ännu en tidig morgon framför skärmens hypnotiska sken, solen bör gå upp snart. Jag är förmodligen bland de enda gamers som håller en "normal" dygnsrytm under ett skollov, såvida jag inte har en fantastisk spelupplevelse att sysselsätta mig med. Vilket börjar bli allt mer sällan nuförtiden. Jag sitter likt en zombie och bläddrar mindre hoppfullt i Steam store.

En djup suck och några tangenttryck senare befinner jag mig i startmenyn av Call of Duty: Black ops. Försäljningssiffrorna blomstrar och alla talar om det. Men jag är skeptisk, mycket skeptisk. Första Modern warfare tilltalade mig någorlunda då det fortfarande var ett nytt koncept i FPS genret. World at War och Modern Warfare 2 kändes som billiga kopior av sin föregångare (klurigt inte sant?) om man fokuserar på innehållsrikedom och inte grafik.

Faktum är att jag verkligen hoppades på att Black ops skulle vara en vändning i spelserien.

Med starka misstankar om ännu ett ruttet AI system väljer jag denna gång att inte spela på Hardcore mode, jag har fått nog av att opiumhöga mellanöstrebeller skjuter som Navy Seals på steroider.

"Jaha" säger jag högt för mig själv då spelaren (antagligen) sitter i ett mörkt rum och stirrar på massa siffror. En förvrängd übermanlig röst försöker pressa mig på information om det jag tittar på. Strax därefter blir jag inslängd i en spelbar minnessekvens och ska tydligen ska lönnmörda Fidel Castro. Intressant tänker jag, men blir besviken redan i slutet på uppdraget, då Castro lever och man har dödat en dubbelgångare. Det är inte det minsta kul att avslöja en konspiration när spelet knappt börjat, och fler blir det! Hela spelet ska likna något sorts pussel för att knäcka en kod (siffrorna på skärmen i början som även återkommer otaliga gånger spelet). Tyvärr är dessa pussel på tok för uppenbara och försöket att göra en djup, mörk, agentliknande story misslyckas på alla punkter när man precis som jag misstänkte, hoppar runt som en galning och köttar mängder av kanonmat. Missta mig inte, jag uppskattar ett sådant koncept när det handlar om FPS spel, genret talar ju för sig själv. Men den totala avsaknaden av inlevelse och någon form av trovärdighet försvinner lika snabbt som ammunitionen i mitt vapen. Under ett kapitel i spelet slåss man mot horder av Vietnameser som har... Automathagel och eldkastare monterade under sina AK-47:or?

Utan att såga för mycket av Singleplayerdelen (som säkerligen 95% av användarna redan spelat igenom) ska jag ta en titt på Multiplayer, det är ju trots allt det som tagit spelserien så långt. Och skillnaden från tidigare spel är... minimal.

Förlängda magasin, nya underpipsannordningar såsom eldkastare och hagelbrakare, och till min stora sorg ännu fler kill streak belöningar, UAV missiler och Spectreplan, som gör dödandet ännu enklare och motspelare ännu mer förbannade. Konceptet har inte utvecklats alls, något nytt gamemode eventuellt, men i övrigt bara fler leksaker åt småbarnsgenerationen. Black ops skapar hat och oro i mitt hjärta. Inte bara för att Black ops har gjort mig otroligt besviken, utan att även andra spelföretag gör urusla kloner på konceptet, vilket gör det till en ond cirkel av pengakor och giriga spelutvecklare som sålt sin själ för skitspel lika brutalt som George Lucas sålde sin till Steven Spielberg. Jag är inte bitter, bara orolig för att alla casualspelare (som betyder mest inkomst) bojkottar spel som inte är gjorda för att vara busenkla och få mest frags, och på så sätt hindrar utvecklingen av spel som faktiskt framhäver kreativitet, som hela spelbranchen i grund och botten bygger på. Att tillägga är att onlinespelskulturen idag är så hatisk och enkelspårig att jag fruktar att man inte ens kan använda chatten i framtiden, och den nya generationens Call of Duty, vågar jag påstå, är en gigantisk orsak.

Sammanfattningsvis behöver spelserien mer tid och omsorg från sina utvecklare, det börjar mer och mer likna EA Sports syndromet att spotta ut nästan identiska skräpspel strax innan julrusningen. Äldre spel hade fantastiska storys som idag kompenseras med flashig grafik, kombinera dessa faktorer och vi får fantastiska resultat (Mass Effect är ett bra exempel).

Det riktigt stora pluset är Zombies!

Jag tackar för mig och klargör att jag inte klankar ner på Call of Duty fans, detta är en högst personlig åsikt och skänker spelet er glädje är det inte min plats att förstöra det.


Grafik: 7/10
Bra men bygger på samma spelmotor.

Story: 3/10
Smått intressant men långt ifrån nyskapande

Gameplay: 1/10
Nej nej och nej, ingenting nytt överhuvudtaget

Ljud 5/10
Klent men inte dåligt

Hållbarhet 2/10
Inget för mig

Medlemsrecensioner37
Samlat betyg: 7.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10