Svenska
MEDLEMSRECENSION

Red Dead Redemption

När man knappt trodde att den vilda västern kunde bli mer utökat, så blev det plötsligt det.

Rockstar skapade den mest känslofyllda och mest spännande storyn som jag någonsin hade varit med om.
Manuset var välskrivet, karaktärerna var alla unika, och slutet gjorde nästan så att mitt hjärta vred sig bak-och-fram. När äventyret var avrundat, och efter att alla sidouppdrag var avklarade, så tänkte jag till. "Var det jag just spelade det bästa jag har kört"? Och svaret var självklart ja. Aldrig någonsin hade jag fått avnjuta ett så pass spännande och interaktivt spel.
Det fanns folk som behövde hjälp bakom varje krök, skjutjärnskåta hillbillies som bara ville få sätta upp mitt huvud på väggen, och über-desperata fattiglappar som ville vinna en hacka på poker, i varje stad.
Allt ackompanjerat av sjukt fint röstkådespel, flertalet val som kunde påverka ditt in-game -liv för alltid, och smidiga kontroller. Att beskriva allt som skulle kunna hända i RDR skulle det ta en halv bibel för att få plats med.
Och när jag var klar, så ville jag ville ha mer story, mer excellenta karaktärer, mer cutscenes, och mer uppdrag. Något som de föregående nedladdningsbara paketen däremot inte erbjöd.

Men plopp, och så låg trailern för en ny DLC till Red Dead Redemption på YouTube, och nyfiken som jag var, så klickade jag givetvis på videon.
En på snudden episk video uppenbarar sig framför mina ögon. Trailern startar med att man får höra Johns röst, och det märks direkt att detta kommer att cirkulera runt storyn. Och precis när jag hade börjat fingra på länken till startsidan, så fångade trailern mitt intresse.
Och efter en sisådär minuten lång njutningskavalkad av snabba repliker, feta zombie-as (vad annars?), och en radda av gamla minnesvärda karaktärer, så var jag bara sugen på mer. Jag ville ha det här i affärshyllorna. Pronto.
Medan dem andra paketen bara hade erbjudit tonvis med multiplayer-material, så var detta ett steg i en annan riktning, och jag var spänd på att få se mer av... allt.

När spelet sedan släpptes på halloween, passande nog, så hamnade det snabbt på nummer #1 bland nedladdat material. Men jag, luspank som jag var, laddade inte ner det den dagen. Och inte dagen därpå. Och inte nästkommande dag heller.
Undead Nightmare lades helt enkelt på vinden ett bra tag, men efter att jag hade sålt Red Dead, så började jag inom sinom tid kolla in trailers och dylikt efter ett återupplivat intresse.

Snart så skaffade jag tillbaka originalspelet, och jag ångrade mig inte en sekund. Det var så roligt att äntligen få vara tillbaka i den vilda västern, och att få fånga laglösa busar med lasso och att få plocka blommor var åter igen något som uppskattades.
Och eftersom jag gillade spelet så mycket, så kom jag att tänka på Undead Nightmare. Det där spelet med zombies, just det.
Så jag sprang till närmsta spelaffär, pröjsade för mina poäng, och snart så laddades UN ner på min Xbox.
Efter en dryg timme så var det klart för att spelas, och jag tvekade inte en sekund på att på en gång påbörja mitt äventyr bland spinkiga skattsökar-zombies och katakomber.

Och storyn påbörjas på ett relativt sedvanligt sätt, åtminstone ur en B-zombie-film-vinkel, så att säga. En aningen påträngade röst ger oss en kort prolog till vad som hända skall, och snart så ser vi John, hemma från en liten jaktutflykt, halvt svältande och utkörd. Allt är väl så vardagligt som det kan vara, sonen sitter och läser, och mamman sitter och syr.

Tja, allt är lugnt tills familjen går till bäddkammaren. Uncle, en hjälpande hand åt familjen samt en av Jacks bästa vänner, har varit frånvarande under större delen av natten, men snart så kommer han på besök. I en helt ny skepnad. Zombiefierad som han är, stegar han in i Johns och Abigails sovrum, sugen på rått människokött. Men ungefär lika rått så slår John brutalt ner honom med ett lamphuvud, och han springer snabbt till ladan och hämtar sin hagelbrakare.
Här är vi introducerade till det nya Red Dead, och med en kula i skallen, så ligger Uncle på marken, lika stendöd som han var innan han bytte skepnad.

Även om kontrollen och dylikt är helt utan modifiering, så är principerna aningen ändrade. För att kunna döda en zombie, så räcker det inte med att sätta två i ryggen på den, utan här så måste du sätta kulan rakt mellan ögonen, eller så kommer zombien att hålla sig vid liv... död... eller något mittemellan. Den jagar dig iallafall fortfarande.
Detta kompenserar för zombiesarnas fart och smidighet, och gör fighter med asen utmanande och kul.
Det finns fyra olika sorter av zombies, varav alla har sina nackdelar samt fördelar. En är mycket snabb men skör mot skada, en är stor och klumpig men har rejäla hockey-tacklingar i skjortärmen, och en skjuter giftig gas.
Modellerna är ombytliga och har sina olika utmaningar att tampas med.

När jag inom sinom tid börjar att hjälpa dem få överlevare som finns kvar med ammunition samt lite hjälp med att städa upp staden från att bli totalt invaderade av zombies, så öppnas fler och fler uppdrag upp, och jag får allt bättre och bättre vapen.
Detta får en verkligen att vilja fortsätta rädda städer, men så fort man är klar med en stad, så vill en annan ha hjälp, och så fortsätter det.

Detta kanske kan låta negativt ur vissa synpunkter, även från min sida, men det är mest beroendeframkallande och roligt.
Tro inte att du kommer att behöva åka hit och dit och tvärs över spelvärlden bara för att rädda städer, utan det kommer att finnas bra med tid för annat under tiden.

Pengar är icke existerande i Undead Nightmare, utan här så är ammunition valutan. Folk kommer alltid att behöva ammo för att tampas med zombieasen, och folk kommer att utmana dig till dueller och annat i utbyte mot ammunition i alla dess former.
Detta systemet är exakt lika väl fungerande som pengar, och tillfredsställelsen av att få vinna 40 hagelgevärskulor samtidigt som man ser på den stackars mannen som nu är bankrutt är en fantastisk sådan.

Ära samt berömdhets-mätaren är nu borta, och om du känner för att helt plötsligt åka till närmsta stad och mörda sönder hela samhället, så kommer din spelupplevelse att vara den samma.

Storyn är galant. Även om det absolut inte når upp till Red Deads standard, så är manuset mycket vältänkt och John är lika skön som alltid.
Karaktärerna är lika underhållande som förr, och uppdragen är proppade med dialog.
Att få komma närmre och närmre botemedlet till zombieepidemin är spännande, och man undrar alltid vad som ska hända härnäst, något inte alltid är lätt för utvecklarna att lyckas med. Men här är du garanterat trollbunden från början till slut.
Det nya soundtracket håller dig kvar ännu längre, och gör allting mycket mer intensivt.
Ska sägas däremot är att storyn är relativt kort, och du ska absolut inte vänta dig någon extremlång kamp för att få klara av alla uppdragen. Detta är ändå okej, eftersom utvecklarna har lyckats fint med att bygga upp klimax samt avrunda storyn.

Utöver storyn så finns det som sagt städer att rädda, saknade personer som behöver bli återtagna till närmsta civilisation, episka hästar med sina egna coola egenskaper att dressera, en ny hagelbrakare, nya kläder att låsa upp och flertalet sidouppdrag samt mer därtill.

Men däremot så ska det sägas att Undead Nightmare trots allt endast är grädde på moset. Det finns inte lika många aktiviteter, uppdrag, nya vapen eller samma intensiva story som i originalet.
Men det är inget man ska förvänta sig heller från något som det här.
Spelet räcker fortfarande ett bra tag, och det kommer att ta dig några dagar åtminstone för att klara av all tänkbara uppdrag och dylikt. Det må låta lite, men det finns säkert mer utöver det. Jag har själv inte klarat av allt än, åtminstone vad jag tror. Men som sagt, det räcker ganska länge och den tiden det räcker så är det non-stop njutning som gäller.

Undead Nightmare är värt varenda öre, och om du helt enkelt är uttråkad eller om du inte har något att göra, så är detta spelet för dig. 800 Microsoft-poäng är en struntsumma, och jag tipsar alla som inte har detta att snabbt dra sig till PSN Store eller Marketplace och fynda NU!

P.S.: Dem nya multiplayer-lägena samt karaktärerna är mycket underhållande.

+ John är tillbaka, nya vapen, intressanta spellägen, coola nya hästar, mm.

- Storyn är kort.

Medlemsrecensioner48
Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10