Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted: Drake's Fortune

Ytterligare ett spel jag köpte pga demot. Jag gillar vanligtvis inte third person shooters men Uncharted har så bra spelkontroll, skön matinékänsla och bra röstskådespelare så jag köpte det ändå. I början av spelet var jag inte så imponerad. Det var för vanligt för mig. Bara gå runt och skjuta folk.

Eftersom jag inte är van vid TPS fastnade jag också alltid i partierna. När jag väl fick ordning på siktet och inte dog 5 gånger varje gång innan jag kom vidare till nästa sekvens. Ju längre spelet går desto mer började jag tycka om det. Det är något som påminner om Indiana Jones och skattletande som gör att man tycker om karaktärerna och att det är kul att leta efter skatter. Uncharted är spelet som fått mig att tycka lite bättre om TPS-spel.

Jag gillar att det finns variation på uppdragen. Det är inte bara skjuta, utan lite plattformshoppande och upptäcktsletande som jag personligen tycker är roligare än skjutandet. Plattformshoppandet kan dock kännas lite oprecist ibland. Man vet istort sett att om man trycker på hoppknappen så når han till nästa plattform och är därför inte speciell precis i vilken riktning eller längd man ska ha på hoppet. Samtidigt är grafiken lite suddig. De plattformsspel jag spelat förut har mest varit Super Mario och där har det varit synnerligen tydligt vilka plattformar man kan hoppa på och vad som ingår i bakgrunden. Men man lär sig snabbt hur det funkar och känner sig snart som en vig äventyrare.

Jag spelade spelet parallellt med GTA. Varje gång jag började spela Uncharted blandade jag därför ihop knapparna för att skjuta, ladda om och ta skydd. Men kontrollen är egentligen riktigt bra och när jag väl lärt mig taktiken mot fienderna och fått precision på siktet så styr jag även stridsscenerna prickfritt.

Storyn är jättebra och känns realistisk och lagom lättsam. Förutom i slutet då det spårar ur lite med inslag man ser i 9/10 andra TPS som sänker trovärdigheten på storyn så mycket att jag nästan ville sluta spela. Fienderna blir dessutom lättare mot slutet. Personligen var det en ganska brant inlärningskurva i början. När svårighetsgraden sen sjunker på slutet kan man bara meja ner 10-talet fiender utan några större bekymmer. Slutbossen däremot är en rejäl utmaning.

Uncharted är väldigt linjärt. Man går igenom en djungel i vad som nästan känns trånga korridorer. Det fungerar bra och är kul under första genomspelningen Men jämfört med sandlådespel som GTA blir det lite trist när man väl har klarat spelet. För att hitta alla skatter, få troféer osv så måste man börja om från början igen. Det känns inte lika motiverat som att återvända till en nya statsdel som att börja om från början i en korridor, där man inte ens vet om skatten finns. Jag har därför inte spelat något alls sedan jag klarade spelet.

Medlemsrecensioner44
Samlat betyg: 8.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10