Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dead Space Extraction

Dead Space till Playstation 3 och Xbox 360 är ett av mina absoluta favoritspel och det tredje bästa skräckspelet jag spelat (där endast Silent Hill 2 och Resident Evil 2 slår det). Mina förväntingar inför Wii-spelet var därmed höga.

Dead Space Extraction är en prequelhistoria till Dead Space och vi får följa händelserna som inträffade precis innan protoganisten Isaac Clarke satte ner kängorna ombord på Ishimura. Utvinningsfarkostet där någonting väldigt hemskt inträffade.

Nu följer vi istället en skara andra karaktärer och deras kamp för överlevnad. Handlingen är egentligen papperstunn och vissa moment blir ibland direkt skrattrettande. Fyra stycken personer står i centrum som sedan kastas in i grytan, varav Neil, är den man spenderar merparten av spelet med.

Resten av gänget är inte direkt minnesvärda och lider samtliga av svag karaktärisering. Vi får en ganska så oduglig kvinna som bara skriker efter hjälp en jävla massa, en cynisk professor med en inte alltför dold agenda samt en vederbitet surmulnen polis. Utöver dessa finner vi bara en massa anonyma överleverare som alltid slutar som föda åt utomjordingarna.

Hursomhelst, nog om det. Detta är en On-rails shooter som med endast ringa fri rörlighet under tillfällen då det är som lugnast. Med det sagt, Extraction är förvånansvärt nog ett spel som också bjuder på lite mer än man innitialt trycks tro.

Annat man får tänka på är att samla vapen och uppgradera dessa, leta efter dyrbar ammunition och utöva hacking på diverse elektronik med hjälp av rörelsestyrd placering av ström. Det är simpelt men roligt. Som spelare har man rätt lite tid åt att greja detta och kvickhet i fingrar och snabba reflexer avgör oftast bäst resultat.

Annan sak som jag gillar och som bidrar starkt till On-rails-konceptet är att man belönas med statistikpoäng efter varje avklarad bana. Statistiken visar exempelvis hur många necromorphs man rökte och hur väl man hanterde siktet. Något som ger upphov till att gå tillbaka och pressa sig själv hårdare för bättre resultat och kanske även på högre svårighetsgrader.

Spelet är simpelt i struktur och oftast känns det mer som en interaktiv film än regelrätt spel. I detta fall så behövs det faktiskt inte mer än så.

Grafiken hör till de tekniskt snyggare jag sett till Wii-formatet, speciellt om man har förmågan att koppla konsolen via komponent och således få det upplöst i 480p. Fin ljussättning och en del bra effekter finns här. Överraskande bra. Flammor speciellt renderas imponerande bra och ett favoritvapen blir därmed också eldkastaren. Jag blir en mordisk pyroman med detta verktyg till hands.

Arsenaln består av ett dusstal skjutjärn som alla känns igen från det ursprungliga Dead Space-liret. Undantaget här är den semi-automatiska pistolen. Sekundära avfyrningsmetoder återkommer och vrider man sin wii-mote åt sidan så aktiveras detta. Lite klumpligt till en början men sedan sitter det som smäck. Vapnen är varierande, starka och roliga att använda.

Dolby Pro Logic II låter ofta väldigt komprimerat tyvärr. Skådespeleriet är ljusår bättre än charmiga The House Of The Dead men det komprimerade ljudet förtar en del dessvärre. Trycket saknas dessutom i vapnen. Ljudbilden överlag är svag och Dead Space Extraction låter egentligen inte alls särskilt bra.

Klarade spelet på strax under fem timmar vilket ändå ses kan ses som hyfsat långt med tanke på genren. Det intetsägande och direkt tråkiga slutet bäddar upp för originalspelet men inte mer än så. Efter att spelet är avklarat låser man upp ett mycket underhållande Challange Mode där upplägget påminer mer om Time Crisis än Dead Space. Här är det frenetiskt action hela vägen, bara, och dessa som tycker att kampanjen har problem med tempo bör definitivt ta en titt hit. Alla lägen kan spelas tillsammans med en kompis i soffan vilket är ännu ett plus i kanten.

Dead Space Extraction är ambitiöst och det märks. Det här är ingen typisk On-rails shooter med kort speltid där klockan ständigt tickar ner. Istället tar man sin tid och bygger upp stämning.

Spelet överraskade positivt och bjuder på gammal men roligt spel i väntan på den Dead Space 2. Kort men roligt och absolut värt försäljningspriset.

Grafik: 8
Ljud: 4
Spelbarhet: 6
Hållbarhet: 7

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10