Svenska
MEDLEMSRECENSION

Singularity

Skrivet av: SOAP97   2010-06-26

Nu har mitt mest efterlängtade spel äntligen släppts och jag njuter av Singularity för fulla muggar.Jag har inte hunnit spela så jättemycket men jag har spelat tillräckligt för en recension, here goes.


Året är 2010 och du får spela Nate Renko, en soldat som med sin grupp åker till den övergivna ön Katorga-12 för att se vad som är kvar av ön där ryssarna tidigare experimenterat med det otroligt kraftfulla materialet E99 som det kallas.

E99 kan suga upp energi och utvinna mer än fyra gånger så mycket som det slukade, därför kan man som ryssarna redan gjort, försöka tillverka en bomb som är mycket starkare än atombomben som USA hotar med. Materialet har även några motgångar som till exempel tidsmanipulation om det nu är bra eller dåligt.
Men något gick fel och nu ligger hela ön i ruiner och invånarna har muterats till skräckinjagande bestar som mer än gärna äter upp din hjärnsubstans och äter dina innelvor.

När Renko och hans kompani närmar sig destinationen så lyser himlen upp i ett kraftfullt sken och alla helikoptrar kraschar.Renko är helt ensam på ön och försöker hitta sin överordnad som frekvent skriker i radion att han flippar ut av monstren.

Efter en ganska dryg start på cirka 50 minuter hittar du TMD (Time manipulation device) handsken som lyfter upp hela spelet och ger striderna mycket mer variation, faktum är att det ger mer variation än de flesta action spelen.

Handsken som utnyttjar kraften av E99 kan använda tidsbaserade handlingar såsom att åldra och sakta ner tiden på saker och ting.Det ger ett upplägg till pusselkluringar som variation till skjutandet.
Man låser upp fler och fler funktioner medans spelet flyter på och när man kombinerar dem så är det oerhört roligt att latja runt med fiender som är chanslösa, kan tillägga att jag spelar på hard.

Ett minus är att handsken bara fungerar på fiender och utvalda objekt, alltså inte på allting tyvärr, i spelet förklarar dem att handsken bara fungerar med de föremål som har en koppling eller har kommit i kontact med E99.

Att åldra en soldat är väldigt roligt, bara att se en ung(?) man åldras för att sen förmultna tills bara skelettet är kvar är en fröjd för ögat.
Ibland utsätts du även för tidsvågor som tar dig tillbaks i tiden till 50 talet då ryssarna var i full gång att utforska möjligheterna med E99.

Bara detaljen att alla healthpacks man plockar upp ändras från fräscha metallådor i röd färg till blå säckar när man reser tillbaks i tiden är är enastående.

Och ja, du hörde rätt. Man använder inte systemet som i nästan alla andra FPS att skärmen blir full av sylt som sedan går bort utan nu är det klassisk stil, man plockar upp healthpacks som man sedan använder när hälsan är låg för att överleva, därför är det extra viktigt att vara försiktig.
Hälsosystemet är nästan likadant som i bioshock om ni spelat det.

På tal om bioshock påminner det väldigt mycket om undervattenspelet, att gå runt i korridorer och bara leta i lådor efter nödvändiga saker är väldigt roligt, även känslan är samma.I spelet finns även skräckmoment som förövrigt inte alls är läskiga, det är ändå roligt att det finns lite skräck i spelet.

När man inte använder TMDn i strid finns det såklart även vapen i spelet som faktiskt är roliga att använda. Det finns såklart vanliga revolvrar, maskingevär och hagelbössor, men det finns även lite udda vapen som till exempel en granatkastare där man kan styra granaten och detonera den var man vill. Det finns även ett gevär som skjuter en kula som exploderar, det roliga är att man får styra kulan vart man vill. Bra till svårtillgängliga fiender.

Man kan också plocka upp små flaskor innehållandes E99 som man sedan använder för att uppgradera sina TMD förmågor och andra förmågor som mer hälsa och kunna springa längre.Man kan även uppgradera sina vapen med hjälp av sällsynta boxar man hittar på kluriga ställen.

Grafiken är väldigt bra och fienderna, detaljerna och miljön är superläckra .Finns lite missar här och där men det är bara petigt. Miljön är ruskig sådan. Från nerbrännda hus till muterad och skrämmande flora är det frekvent miljöskiftning och det gillas.

Sen finns det även en multiplayer men den har jag inte hunnit testa, där finns 2 lägen. Extermination och human VS creatures. Finns såklart olika klasser i vardera lag, det som skiljer åt är att när man spelar som människa så spelar man i first person och i third person när man spelar som ett monster.

Grafik:9/10

Ljud: 8/10

Spelbarhet:9/10

Hållbarhet:8/10

Slutbetyg:9/10

Testad version: PS3

Motivering: Läs recensionen.

//Såpan

Medlemsrecensioner10
Samlat betyg: 8.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10