Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena

Till slut...blöder alla likadant.

Bli Riddick: den mest hänsynslösa boven i universum. I hans senaste äventyr har Riddick blivit tillfångatagen på Dark Athena, ett prisjägarrymdskepp där alla ombord vill eliminera honom en gång för alla. Genom att använda sina intensiva närstridskunskaper, explosiv eldkraft och dödligt smygande, måste Riddick stoppa den tokiga kapten Revas och hennes farliga besättning. När Riddick glider in i mörkret, går ingen säker.

The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena innehåller egentligen två spel, förutom Assault on Dark Athena även det sex år gamla Escape from Butcher Bay. Att inkludera denna titel var ett mycket trevligt initiativ från Starbreeze och bidrog till en smärre betygshöjning.

Grafikmässigt har inte tiden varit snäll mot Escape from Butcher Bay. Detta kom som sagt 2004 och även om man har putsat upp spelet till denna generation är grafiken bara medelbra. Det konstiga i kråksvängen är att Assault on Dark Athena inte är mycket snyggare.

Ljudet har stått emot tidens tand bättre. Särskilt röstskådespelet imponerar och Starbreeze framstår mer & mer som en av de främsta spelutvecklarna när det gäller just röstagerande. Starbreeze ligger ju även bakom The Darkness, ett i mitt tycke slätstruket spel men där Mike Pattons röstskådespelande satte spår på trumhinnan.
The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena-paketet innehåller många duktiga röster, t ex Ron Perlman, Xzibit, Lance Henricsson & Michelle Forbes men det är framförallt Vin Diesel man minns. Hans skrovliga stämma har en botten som får min subbas att flytta luft som en AC-anläggning! Hans stämband måste vara 2 decimeter långa istället för det anatomiskt normala 2 centimeter.

Spelkontrollen flyttar på utan problem. Det är en utmaning med fungerande smygarspelstyrning i förstaperson, och det är precis vad The Chronicles of Riddick levererar, särskilt i Escape from Butcher Bay-delen. För om du inte smyger kommer du inte överleva länge.
Starbreeze har löst det genom att ändra perspektivet vid smygandet, man hukar sig & får ett slags rovdjursseendet, ett tunnelseende som är mycket effektivt och jag får lite Alien3-vibbar. När man är i skydd av mörkret blir seendet blått, också det mycket snyggt.
Visst lämnar boxningskontrollen en del att önska, men i övrigt följer Riddicks ögon & sikte spakarna tätt & smidigt.

Hållbarheten är mycket bra. Det är ju två spel du får av priset av ett och Escape from Butcher Bay är ju en klassiker, dessutom är det i mitt tycke lite bättre än Dark Athena & med längre speltid.
Det finns ett multiplayer men jag har inte prövat det och jag har hört att det är rätt dött därute i cyberrymden (hepp)!

Om jag jämför detta spel med ett annat rymdskräckspel som jag gillar, Dead Space, så är EA:s mästerverk mer som filmerna Alien & Pitch Black, medan The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena påminner om B-science fiction typ... The Chronicles of Riddick.
B-science fiction är inte fy skam.

Samlat betyg: 7.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10