Svenska
MEDLEMSRECENSION

Peter Jackson's King Kong

Peter Jackson's King Kong: The Official Game of the Movie

Kanske den mest informativa speltiteln någonsin. Med ett pris på 59:- en apful Classic logo samt omslag. Ljummen kritik och rykten om att man enbart spelar det för att få 1000/1000GS sätter jag mig halvt nonchalant och tror att jag ska få mig en snabb och otillfredsställande dos Tv-spel.

Men fy fan vad fel jag fick under en veckas höst nätter förförra året.

Ett äventyr, en resa kan ta sin början.

Detta är vad spelet förmedlar från sekund 1 när man sätter igång det, utan förvarning sätts man in i rollen som Jack. Skärmen är optimerad för optimal atmosfär inga onödiga ikoner, inga menyer man ska vara inne och ränna i utan det är enbart omvärlden man ska interagera med och det gör man verkligen.

Pussel och bandesignen är finurligt konstruerad för att smälta samman med omgivningarna, spakar av trä hinder av eld mystiska ur invånare som beskådar dig är vad man ägnar sig åt första timmen. Fiender och annat skadligt är även det perfekt applicerat för att få hela spelplatsen att kännas genuin från första stund.

Det tar inte långtid innan man inser hur snyggt allt är genomtänkt när man efter några timmar inte en gång varken svurit över att man inte fått någon checkpoint eller att man inte har någon ammunition. Helt naturligt har man vant sig av att speldesignen är uppbyggd i korta väl designade partier där man i slutet av banan möts utav en varm lägereld som man tacksamt sätter sig vid och pustar ut med en välkommen spar ikon.
Trots att jag inte har mycket kulor i min 45 kalibriga Thompson blir jag aldrig frustrerad av att det vetskapen att det kryllar av Venatosaurus i det höga gräset. Detta trots att jag har handsvett som en grek och att skräcken ifrån Jurassic Park's kök ständigt finns i mitt bakhuvud. Detta enbart för att jag vet att det finns alternativa vägar att slåss emot dessa uråldriga reptiler. Lite varom där jag avancerar i terrängen hittar jag pinnar och annat bråte jag plockar på mig för att kasta och sticka i min kamp om livet. Besluten att spara på ammo och gå i närstrid emot 3 dinosaurier med enbart en pinne är inte roligt.

Trots det gör man det ständigt, för hellre närstrid med en pinne och reserv ammo än ett tomt magasin och vild jakt efter en ny träbit.

Spelet tar ny vändring när man får kontroll över Kong då man likt en railshooter snabbt skall ta sig fram på en ytterst bestämd bana. Detta segment anser jag vara spelets sämsta och tänker därför inte skriva mer om detta utan istället en annan jakt scen.

När man tagit sig ytligare en bit in i spelet har det slutat vara ett äventyr och blivit ett uppdrag istället, att rädda Ann Darrow.

Detta uppdrag förvandlas snabbt till ren och skär överlevnad när man hamnar på en flotte med 70% utav lokalbefolkningen efter sig samt en hysterisk Vastatosaurus Rex jagande. Då man för första gången får en helröd bild game over skärm. Förstår man att det är bara en väg ur detta nämligen rakt in emot öns hjärta ifrån monstren till monstret.

Trots sin tropiska miljö lyckas spelet ständigt överaska en men ständiga miljöbyten och passager. Stora delar av att bandesignen fungerar så väl är att man själv nästan alltid lyckas lista ut vad man ska och vad man ska göra utan några som helst problem trots att det inte alltid är allt för simpelt.

Även fiende typerna varierar ständigt under spelets gång. Otroligt välplacerade är de också då det utan att göra en stor grej av det introducerar just en viss typ av fiende i sitt rätta element. Som exempel att ta introducerar de flygande Terapusmordax under bergspartierna, de små Venatosaurs i det höga gräset i flock, Neopedes de jättelika tusenfotingarna i grottingångarnas tak. Så fortsätter hela fiende galleriet genom en skickligt placering och sömlös presentation.

Summering:

Det är inte de "episka" momenten med full kontroll över Kong, fighterna med V-Rex eller tömning av ett magasin på 50 kulor som gör spelet stort.

Det är de små momenten då man verkligen känner att man verkligen inte har någon kontroll alls, fighterna med de små reptilerna som huserar på ön, samt de perfekta kasten av en gammal trä bit som gör det till det fantastiska spel det är.

Samlat betyg: 5.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10