Svenska
MEDLEMSRECENSION

Bioshock

Det är tyst. Iallafall för tillfället. Du går igenom Raptures tomma gångar och hör plötsligt ett ruggit dånande ljud. Någonting klamppar. Nåt. Jag fortsatte gå sakta framåt. ljudet från nu kallade "varelsen" tystnar inte.
"Klamp" "Klamp" "KLAMP".
Ljudet från en stor dykare kommer närmare. Frågan är... Kommer den någonsin dyka upp?

Bioshock är en ruggig berättelse om en man som kraschat i havet med ett passagerar flygplan. Men du lyckas simma till en stor mörk fyr som är tjugo meter ifrån dig. När du väl ha kommit in i fyren slår dörren igen. Det blir mörkt i ett par sekunder. Sedan lyser det någonting borta i ett hörn. När du väl går mot ljuset så fortsätter du ner för en trappa och fortsätter till en sorts boll. En farkost. Du går in i Farkosten och du sätter i gång den. En man börjar tala. Han berättar om hur svårt och svettigt det är att jobba ute i solen på dom varma sommrarna. Så kom den här mannen på en undervattensstad vid namn Rapture.

Farkosten som du befinner dig i åker oerhört långsamt genom staden Rapture. Bläckfiskar och valar simmar förbi helt utan att själva märka dig. Farkosten sätter sig fast på en sorts hållare som leder dig in till ett av husen. När farkosten stannat så ser du ut genom den enorma fönstret på farkosten. Du ser en man som ber en annan varelse framför honom om nåd. Men denna "varelse" har några sorts krokar som han eller hon håller i. Han börjar direkt att skära och plåga människan till döds. Sen märker han dig och hoppar på farkosten och börjar att försöka att skära sig igenom. Men varelsen flyr och en man vid namn " Atlas" börjar förklara att han ska hålla dig vid liv. Och att det var han som jagade bort varelsen som kallas för "Splicers" eller "Splicer".

Så snabbt du kommit ut ur farkosten så får du ditt första vapen. En Skiftnyckel. Och du ska traska upp till en sorts maskin för att få en spruta som gör att du får din första superattack. El. Men du håller inte balansen och är inte van vid sånt här så han ramlar ner. Och det är här, Bioshock tar sin början.

Bioshock handlar om en man vars namn aldrig nämns ( Vad jag minns) ska hitta Raptures ledare eller snarare "Ägare" genom att följa Atlas order.
Raptures ledare heter Ryan och det var han som ville skapa en undervattensstad men det var någonting som gick snätt.

Du ska gå och upptäcka den underbara naturen som Rapture har att visa. Med sån ljuvlig stämning så ska du följa Atlas order. Inte bara Atlas utan flera andra människor.
I Bioshock så möter du Raptures föredetta folk. Alltså Splicerna. Dom är fula,blodiga och direkt onda och gör allt för att kunna döda dig. Det är däremot inte bara manliga Splicers utan också kvinnliga som precis som männen bär en ful mask för att kunna dölja sitt ännu fulare ansikte.

Det är inte bara Splicerna som är fienderna. Utan nu såkallade "Big Daddys".
Big Daddys vill ingen Rapture bo bråka med. Dom är stora, tunga och varken ond eller god. Men om man så pass rör en Big Daddy så kan den bli totalt galen och döda dig snabbare än en gris hinner blinka. Big Daddys bär oftast en stor Borr eller en stor puffra. Deras väldiga dån ekar över hela Rapture och det kan skrämma slag på nästan vem som helst. Men det finns en uppgift som alla Big Daddys måste följa. Hålla Little Sister levande.

Little Sisters är små gulliga småbarn som i självaverket inte kan direkt kallas för "Barn" för dom har alltdig med sig någon sorts spruta som dom stoppar in i döda människors kroppar medan dom nynnar en 60 tals barnvisa. Nämligen Bioshock utspelar sig under 60 talet. Och Little Sisternas smeknamn till vilken Big Daddy som helst är: Mister Bobble. Eller så var det Boubble. För jag hör oftast dom säga Mister Bobble. Och en av dom viktigaste uppgift som du måste följa är att få tag på så många Little Sisters som möjligt. När du så gott som dödat en Big Daddy så kan du antingen "Harvest" eller "Rescue" en Little Sister. Jag rekommenderar att du räddar stackaren.
Little Sisterna gömmer sig i en sorts metall sak som sitter fast på väggen. Metall "Saken" har ett litet hål där Little Sistern kan gömma sig eller krypa ut när en Big Daddy hämtar henne.

Bioshock har dock inte så många handvapen om man inte räknar med vänster hand. (Alltså en sorts kraft.) Du har att välja mellan: Revolver, Skiftnyckel, Tommy-gun, Granade Launcher, Shotgun och Arm Bosch. Eller det Engelska ordet: Bow-caster.
Men det finns som tur Uppgraderings Maskiner i spelet. Och då menar jag inte någon "Pack-a-Punch" Maskin utan en maskin som ger dig möjligheten att välja en Attachment till något av Högerhands vapnerna. Du kan bara uppgradera en gång på en maskin fast det finns ju såklart flera maskiner i olika banor.

Och så fanns det ju den vänstraarmen vapen som är en sorts "Super" kraft tillexempel: Eld, Orkan, El eller varför inte bin? Det finns ju såklart flera andra olika krafter. Och du kan också uppgradera dom. Fast nu flera gånger på en maskin. Uppgradera så långt pengarna räcker!

Bioshock har gudomligt ljud med den klassiska känslan när man hör 60-tals musiken blandat med 60-tals tecknade bilder fast inte direkt 60-tals Skräck. Det som gör Bioshock ännu bättre är den ljuvliga Designen speciellt på Big Daddys. Oftast så kan spelet dock vara småbuggigt så det sänker ner grafiken men bara på snäppet.

Rädda Little Sisters! Lättare kan det inte vara! Allt vilar i dina "händer". Det finns Splicers i mängder. Läskigt många mängder av ruggiga Splicers. Men var på din vakt så kommer du klara dig helskinnad.

Det är också kul eller kanske ibland svårt att få skott till sina vapen. Men det är både kul och varierat.

Det finns också tre andra fiender som finns lite här och där. Det kan finnas Sentry Guns som måste förstöras eller varför inte Hacka den? Jo, det är en lite krulig grej man kan göra om man vill få nåt på sin sida. Du kan hacka den genom att lägga en liten bana med rör så det från start till slut kan få en sorts blå vätska att flöda genom rören. Om du misslyckas så förlorar du liv eller så händer det inget. Och så finns det kameror som också kan bli hackade. Dom kan inte skjuta men om dom upptäcker dig ( eller möjligtvis fienderna om du hackat den) så skickar den en grupp med flygande robotar som bär ett maskingevär. Eller den är snarare fast på roboten. Roboten kan också bli hackade.

Hela Bioshock var rent av kusligt. Det var en lång och genomtänkt story fast det var prima skräck. Jag kan bli rädd. Fast här blev jag riktigt, riktigt rädd... 2K fick mig att inte kunna sova på 100 år... Bioshock var ett läskigt mästerverk. _Captian Price

Sammanfattning: Kuslig undervattens äventyr som varje PC, PS3 och Xbox 360 ägerare bör uppleva! Läskigt...

Testad version: PlayStation 3

Slutbetyg: 9,8

Grafik: 8 Ljud: 10 Spelbarhet: 9 Hållbarhet: 9

Plus: Grym design, Krafterna, Ljuvlig stämmning, Kusligt, Bra ljud, Lång och gudomlig story, Spännande vapen uppgraderingar, upptäkande, Smart idé med undervattens stad.

Minus: En och annan bugg, små laggigt, långa laddningstider, Ingen Mulitplayer.

Medlemsrecensioner88
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10