Svenska
MEDLEMSRECENSION

Infamous

Hjälte eller skurk?

Empire City ligger i ruiner. Galningar stryker runt på gatorna. Staden behöver en hjälte. När brottslighet och kaos sprider sig står du inför ett val. Ska du bli stadens frälsare... eller dess undergång?

Jag har lånat två spel från min syster och det visade sig att båda har gemensamma nämnare i spelidé & utförande även om det skiljer mer än 500 år mellan de fiktiva historierna. Det ena spelet är Assassin´s Creed II och det andra InFamous.
Båda spelen utspelar sig i en öppen "sandlåde"-stad och den vertikala dimensionen utnyttjas mycket med klättrande & parkour. Men där ACII försöker förankra historien och huvudkaraktären i någon sorts historisk sannolikhet, så går Sucker Punch åt helt andra hållet och lånar sin story från serietidningsvärlden.
Till och med mellansekvenserna berättas genom serietidningsrutor och jag blir inte överraskad om det kommer ut en InFamous-tidning, eller det kanske redan finns? Det känns mer naturligt än med den långfilm som tydligen är planerad.

Hjälten (eller skurken) i spelet heter Cole McGrath, ett cykelbud som efter en terroristattack får elektriska krafter och blir en superhjälte, hans krafter påminner om Doktor Dooms från Fantastiska Fyran. Cole ställs ibland inför moraliska val, ungefär som i GTA IV, där dina handlingar ger konsekvenser hur Empire Citys befolkning ser på dig, med glädje eller med rädsla.
Och det är väldigt roligt att hoppa från byggnader, klättra uppför huskroppar, elsurfa på tågräls och skjuta blixtar.

Grafiken är mycket bra. Staden återges på ett naturtroget vis men med serietidningsliknade färgval & design. Visst är det lite buggigt, jag har fallit genom golv, gått halvvägs in i väggar och fastnat. Men överlag är det snyggt och Empire City är full av liv.

Ljudet är också mycket bra. Det kodas i DTS i min förstärkare, med fin basåtergivning.
Dock är musiken ibland lite intetsägande och bygger mer på stadsljud & atmosfär. Röstskådespelet är mycket bra och särskilt Coles röst, som görs av Jason Cottle, är sådär härligt raspig.

Spelkontrollen är bra och det är lätt att klättra uppför skyskrapor & väggar. Visst händer det att man gör nåt ofrivilligt sidohopp när man egentligen vill uppåt, men jämfört med t ex Assassin´s Creed så är det mer förlåtande. Dessutom är man ju en superhjälte och ett fall från 30 meter är en parkpromenad, det är bara att börja klättra upp igen. En svaghet som man dock har, är att man inte tål vatten, men det kanske ligger i elektricitetens natur.

Hållbarheten är mycket bra. De moraliska valen gör att man vill se vad som händer om man väljer den andra vägen. I mitt fall den onda, då jag spelade som en riktig helyllehjälte och gjorde alla goda gärningarna. Så åtminstone två genomspelningar vill man ju göra á ca 15 timmar vardera.

Sammanfattningsvis: InFamous är ett väldigt roligt spel som med sitt fria upplägg och sitt moralsystem, ger dig en superhjälte- eller megaskurkupplevelse utöver det vanliga. Eftersom Crackdown (som jag inte prövat) inte finns till PS3:an, så finns det ingen riktig konkurrens när det gäller spelbar superhjältesimulering.

Medlemsrecensioner19
Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10