Svenska
MEDLEMSRECENSION

Lumines II

Bli beroende igen!
Detta är uppföljaren till ett av de mest populära PSP-spelen, med nya puzzel, bakgrunder och musik. Fallande block har aldrig varit så roliga!

Jag har haft PSP:n i ett & ett halvt år nu, men jag har liksom saknat den där riktigt fullträffen, det där spelet som kan slå ihjäl en tråkig stund med en käftsmäll! Hiitills har jag mest spelat mediokra & halvbra titlar till Sonys bärbara och faktiskt har maskinen används mera för filmvisning än för spel på långresorna. Men nu har jag hittat min perfekta reskompis och det är helt enkelt en fräck Tetris-klon!
Det tog mig ett litet tag att hitta rytmen i Lumines II och få förståelse för det djup som finns i det till synes enkla upplägget. Ibland hamnar man som i trans bland de fallande fyrkanterna, och då försvinner 40 minuter på bussen hur snabbt som helst!

Precis som i Tetris är upplägget genialiskt & beroendeframkallande. Tvåfärgade kvadrater faller lodrätt medan ett sorts taktstreck sveper vågrätt från vänster till höger. Som en vindrutetorkare, ungefär. När fyra intilliggande småkvadrater med samma färg staplas på rätt sätt smälter de ihop och taktstrecken sveper bort dem. Ju fler & större fyrkanter som försvinner i samma svep, desto högre poäng. Logiskt.
Du skall dock inte bli lurad att tro att det är lätt. Jag har spelat några dagar nu och jag är långt ifrån toppen på High Score-listan. Det finns dessutom tre svårighetsgrader i Utmaningsläget, och det finns Tidsattack, Puzzel-läge, Uppdragsläge samt spel mot datorn eller varandra. Lumines II är helt enkelt fullt med glädje, man har till och med proppat in en demo av Every Extend Extra, också från Q Entertainment, som jag i ärlighetens namn inte förstår särskilt mycket av, men hypnotiskt är det...

Om jag skulle gnälla lite då. Jag är besviken på Sequencern. Den är tråkig, man kan ej ändra ljud och alla notvärden är fastställda till 16-delar. De skulle kunnat strunta i Sequencer-läget helt och hållet, om ni frågar mig.

Grafiken är bra. Det är ju tvåfärgade block som faller mot en animerad bakgrund. Ibland är det en musikvideo som utgör bakgrunden men det är inget som irriterar mig. Man skulle kunna tro att rörelser skulle distrahera men jag är ofta så fokuserad att jag inte ser hur Black Eyed Peas sångerska Fergie putar med läpparna.

Musiken är godkänd. Här är det tycke och smak, som vanligt, men Lumines II hade passat mig ännu bättre om man hade haft gedignare rocklåtar. Visst, Beck & New Order är bra men Gwen Stefani, Fatboy Slim & ovan nämnda Black Eyed Peas är inte min kopp te.

Spelkontrollen är mycket bra och lämnar ingenting att önska.

Hållbarheten är enorm. Hur länge räcker Tetris? Hur ofta kan man lägga patiens? Lumines II är oändligt känns det som. När det dessutom finns så många olika lägen att utforska kan det inte bli annat än toppbetyg för hållbarhet.

Sammanfattningsvis: Lumines II är det spel som gjorde min PSP:n till en spelkonsol igen, gav mig en tidsdödare av rang och som blivit en kär resekompanjon. Hade musiken bara varit mer i min smak och hade man putsat mer på Sequencer-läget hade denna puzzelklassiker fått full pott!

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10