Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted Drake's Fortune var ett spel som trots en hel del rätt starka nackdelar som rätt enformig bandesign och lite för kort story, ändå var ett bra spel värt att köpa.
Vi har nu uppföljaren och det syns tydligt att Naughty Dog verkligen har gjort en sann uppföljaren, till skillnad mot många andra värdelösa "sequels" som är mer eller mindre en kopia an sin föregångare.

Spelet utspelar sig runt två år efter Drakes äventyr ur de första spelet. Han är en början en aning mer lugnare person än vad han var tidigare och har till och med odlat lite skägg.
Allt skulle förmodligen varit lugn och frid om inte en gammal vän övertalar honom att bryta sig in i ett turkiskt museum och stjäla en oljelampa som leder till en skattjakt.
Skattjakten är däremot inte en skatt som någon pirat har grävt under eller en skatt som en grupp indianer kastade i sjöar.
Skatten är istället en skatt som självaste Marco Polo sökte, en skatt till självaste Shambhala.

Till skillnad från de första spelet så är de inte längre ett gäng pirater som spårar Drakes fotspår. Vi har fått en ny skurk; Lazaravic, en rysk (Inte säkert, men han låter ryskt) krigsförbrytare som har bedöms av Nato som död.
Naturligtvis är det inte så och Lazaravics gäng av skjutglada militärer har mycket större resurser än ett gäng skjutglada pirater. Vi snackar här grejer som helikoptrar, pansarvagnar och mer vapen.
Även Drake har fått nya vänner och karaktärerna är betydligt mer än i de första spelet som innehöll runt fem stycken.
Det är inte storyn som gör Uncharted 2 så faschinerande utan dess karaktärer som berör varandra på ett fantastiskt sätt tack vare deras välskrivna dialoger och fantastiska röstskådespelare.

Spelmässigt sätt så är för de mesta bekant. De vanliga cover-and-shoot systemet har använts många gånger i många spel och Uncharted 2 är inte direkt någon skillnad.
Systemet funkar utmärkt och de går mycket smidigt med stridssystemet.
I de första spelet exempelvis var man alltid tvungen att sikta med SIXAXIS/DUALSHOCK-kontrollen för att kasta en granat. Systemet finns fortfarande men nu så kan dessutom kasta mycket smidigt en granat rakt fram till ett gäng arga militärer som kommenterar med ryskt brytning bara genom att sikta som vanligt och kasta.
En nyhet med stridssystemet är att man har en smula stealth med sig i.
Detta är något som uppskattas då man blev i de första spelet förvirrad över var man blev skjuten så det känns bra att man faktiskt blir först med att kasta en soldat ovanför sig ner mot glömskan eller att bara smyga fram och bryta nacken.
I de flesta spel så är oftast AI-Partnern snarare mer nytta än skada. I detta fall så är det inte så.

Uncharted 2:s AI-partner är mycket smarta och kan lätt ta med sig fiendens uppmärksamhet medan du smyger bakom och lägger ett par headshots i deras nacke.
Dessvärre så är inte fienderna lika smarta då man rätt lätt kan skjuta ner en efter en om man hänger sig vid en kant samtidigt som man undrar varför man inte soldaterna springer rakt fram och skjuter ner Drake eller ännu lättare: stampa ner hans hand.
Allt detta är kanske inte riktigt helt realistiskt men vem ska man egentligen klaga? Fienderna blir trots allt svårare och svårare vilket bidrar till en jämnt stigande svårhetsgrad hela tiden ju länge i spelet du kommer.

Även miljön har förbättrats. Stridsfälten är mer öppnare och man kan lättare röra sig runt bland kulor och granater.
Variationen är betydligt större allt från en fallfärdig stad till Tibets underbara snö.
Allt detta är detaljrika och de är imponerande över hur ett spel utan laddningstider kan få med alla explosioner och föremål på skärmen samtidigt utan att haka upp sig.
Spelet är dessutom det enda spelet som kan visa snögrafik på ett fantastiskt och vackert sätt.
Uncharted 2: Among Thieves är ett riktigt ögongodis-spel och gör de hela så smidigt. Den enda delen som hakar upp sig är när man tar fram Drakes loggbok. Det tar ungefär 2 sekunder för bokens bilder och innehåll att uppdatera sig men de är svaga svagheter och inget direkt man ska bli allt för petigt.
Den enda stora nackdelen är att de finns för få pussel och de flesta pusslen kan lösas genom att kolla i loggboken. Lite mer pussel skulle inte skadas.

Likt många andra spel så hakar Uncharted 2 multiplayer, men likt Killzone 2, Call of Duty 6: Modern Warfare 2 eller Halo 3 så ger jag inte ett skit om någon multiplayer när spelets hållbarhet finns hos Singleplayer.
Spelets äventyr tar ca 9-11 timmar vilket är en rätt rimlig tid för ett action-äventyrspel, men spelets moment är så fantastiska, att man aldrig blir trött av dem. Det finns också en hel del bonusmatrial och skatter man kan jaga för att låsa upp bonusmatrial och få trophies.

Uncharted 2: Among Thieves är inget Game of the Year-spel, utan istället en av de bästa spelen i spelhistorien. Med dess makalösa röstskådespeleri, story och grafik ger Naughty Dog en fantastisk spelupplevelse som alla Playstation 3-ägare måste uppleva.
Tågscenen kommer för alltid att vara i våra hjärtan.

10/10

Medlemsrecensioner41
Samlat betyg: 9.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10