Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted 2: Among Thieves

Skrivet av: snaaake   2009-10-31

Efter en lång väntan så har jag äntligen fått spela igenom Uncharted 2 Among Thieves och det är helt fantastiskt bra. Det är det absolut bästa spelet jag spelat år 2009 och tillsammans med MGS 4 den största anledningen att äga en PS3.

Uncharted var en ny serie för Sony ägda Naughty Dog som tidigare gjort Crash Bandicot och Jak and Daxter. Spelet höjdes till skyarna av flertalet spelmedier som den Indiana Jones revolution som det faktiskt var. En otroligt intressant story blandat med god variation, spelvärldens bästa karaktärer och detaljerad grafik gjorde det till en favorit enligt mig. Tvåan har varit ruskigt efterlängtad och nu när det kommit kan jag inte göra annat än att ge stora stående ovationer till dem "stygga hundarna".

Tvåan börjar med att Nathan Drake vaknar upp i ett tåg, blöder riktigt rejält och förstår sekunden senare att tåget hänger nerför ett stup. Och här slängs jag som spelare in i spelet när jag ska klättra uppför det här hängande tåget. Efter att precis kunnat rädda Nathan ur knipan så får man en tillbakablick där Drake slappar på en Söderhavsö och dricker en öl när hans gamla kompis Harry Flynn möter honom och presenterar en ny karaktär som heter Chloe som Nathan direkt känner igen från sitt förflutna. Han konfronteras sedan utav förslaget att ta upp jakten efter en ädelsten som Marco Polo var ute efter. Det enda som behöver göras är att göra ett inbrott på ett museum i Istanbul. Här börjar årets absolut bästa spel.

Uncharted 2 Among Thieves är verkligen ett spel där man från första sekunden greppar handkontrollen utbrister "fan vad häftigt" tusen gånger om. Man slängs direkt in i en gastkramande actionupplevelse som slår allt jag har spelat i år. Detta är verkligen ett spel med flertalet oförglömliga ögonblick. Under spelets dryga 10 timmar skiftar Naughty Dog ständigt miljöer, tempo och spelmoment, blinkar man så missar man någonting. Storyn som jag har skrivit lite kort om berättas med flertalet mellansekvenser precis som i föregångaren och de gör inte en besviken. Dialogen är som tidigare återigen klockrent skriven med humor och spänning. Alla dem goda karaktärerna från det första spelet återkommer som Victor Sullivan och Elena och dessutom tillkommer det nya som Chloe och Harry Flynn plus många fler. Något som utvecklarna förtjänar beröm på är att detta är ett utav få spel där karaktärerna verkligen är intressanta och känns hela tiden närvarande mycket tack vare dem fantastiska röstskådespelarna, framförallt Nathan Drake själv som kanske är den bästa spelkaraktären vi har. Det känns hela tiden som han tänker precis som spelaren. Det kan hända att jag precis skjutit mängder av fiender och tror att man fått en välbehövlig vilopaus när det sedan kommer en stridsvagn och jag utbrister "du måste skoja med mig" och då gör han det också, just sådana små detaljer är så ovanligt i spelsammanhang. Karaktärerna måste man verkligen älska.

Uncharted Drake´s Fortune som föregångaren hette och heter hyllades ju väldigt mycket för den tekniska aspekten som var helt fantastisk. Den otroligt exotiska och levande djungeln med en stark färgsättning bidrog starkt till att spelet fick så pass mycket uppmärksamhet. Nu i uppföljaren har utvecklarna verkligen tagit sin grafikmotor ett par steg längre och detta är egentligen så snyggt man kan få det. Killzone 2 får faktiskt ge sig i titeln världens snyggaste konsolspel, man hänger med hakan långt ner genom hela spelet, detaljrikedomen kan bara Crysis mäta sig med. Naughty Dog har också till spelets fördel släng på med massa miljöbyten där man går från Borneos tropiska djungler till Kathmandu i Nepal och även snöklädda bergstoppar med isande grottor. Från stekhett till iskallt alltså. Även om miljön i ettan var otroligt stämningsfull och snygg så hade det blivit lite tjatigt om vi hade fått se bara djungel i tvåan, så därför är det otroligt roligt att uppföljaren blandar ihop massor utav snygga miljöer.

Spelmässigt så består Among Thieves av tre olika spelelement, precis som föregångaren nämligen skjutandet, klättrandet och pusslandet. Om jag börjar med skjutandet som man kommer ägna mestadels av tiden åt så har de förbättrats avsevärt. I föregångaren så kändes vapnen väldigt flamsiga och lätta medans de i uppföljaren känns betydligt tyngre och effektivare. Dessutom har man lagt till lite fler roliga vapen som hjälper i många situationer och för att variera striderna har man nu även möjligheten att smyga sig på sina fiender. Ett stealthläge som funkar mycket bra precis som i Batman och Metal Gear solid, så det är extra skönt att ha valet att skapa en galen situation eller ta dem en och en. Sedan så dem gamla hederliga slagsmålen där tajming fortfarande är viktigt. Klättrandet i miljöerna känns inte lika styrt nu som i ettan där det såg likadant ut hela tiden när Drake klättrade, det är betydligt friare. Man får dessutom klättra i många olika panikslagna situationer som i inledningen men även när samma tåg är på väg genom djungeln upp i bergen. Avslutningsvis då pusslandet som visserligen är ganska storslagna med gigantiska statyer men tyvärr lite väl enkla. I det första spelet hade ju Nathan hjälp utav Francis Drakes dagbok som man ständigt tittade i för att lösa pusslen och man fortsätter på samma spår i uppföljaren där Nathan antecknar i sin egen dagbok alla ledtrådar som man får reda på i äventyret. Denna blir hans ständiga följeslagare och hjälp.

Nytt i tvåan är ett onlineläge där man kan samarbeta med två kompisar igenom singleplayer banorna men man möter ändå inte riktigt samma situationer som i soloäventyret och så är det andra pussel moment som kräver att man är flera stycken. Det finns dock ingen delad skärm vilket är förståeligt för PS3:an skulle nog smälta om det kördes två uppsättningar av den otroliga grafiken. Det finns sedan även det mer traditionella multiplayerläget med tillexempel dödsmatcher, lagbaserad dödsmatch och flaggfångande fast med skatter istället. Multiplayerläget är underhållande och ger en extra dimension till ett redan magnifikt spel.

Uncharted 2 Among Thieves har varit mitt mest efterlängtade spel denna höst sedan det blev klart att Mafia II skulle försenas och det har inte gjort mig besviken. Naughty Dog lyckades att överträffa det första spelet och gav mig en filmisk resa som slår allting jag spelat i år.

Grafik 10
Spelbarhet 10
Ljud 8
Hållbarhet 9

+ Mycket bra story som berättas på ett magnifikt sätt
+ Karaktärerna
+ Grafiken
+ Variationen av både spelelement och miljöer
+ Roligt Online

- Lite väl enkla pussel
- Singleplayer läget tar slut

Medlemsrecensioner41
Samlat betyg: 9.6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10