Svenska
MEDLEMSRECENSION

Stronghold Crusader

Det här är då expansionen till det riktigt grymma spelet Stronghold som hyllats av Strategispelsfreaks världen över. Jag som galen historianörd hoppar av glädje när Firefly Studios tagit bort fokuset på det karga storbritannien och riktar in sig på korstågen i det stekheta heliga landet.

I de flesta gamla strategispelen som Age Of Empires, Caesar och Pharao så måste jag tyvärr säga, att även om de är fantastiska spel hela högen, så är själva stridsmomenten ingenting att hänga under julgranen. Det enda riktiga undantaget är just Stronghold som gör just de delarna väldigt intressanta och intensiva samtidigt som de håller en väldigt enkel, utan att den blir dålig, struktur på själva slottbyggandet.

För det går ungefär till så här att du får ett uppdrag, lite pengar, ett par bågskyttar, lite plankor, en borg plus ett förråd. Sen måste man skaffa mat genom att till exempel bygga farmar och jaktstugor. Brädor genom att bygga skogshuggarstugor. Bågar, svärd och rustningar genom att bygga vapensmedjor.
Du får in arbetare genom att bygga hus, har kvar dem genom att hålla dem på bra humör annars tar de pick å pack å sticker.

Hela upplägget är alltså väldigt enkelt och logiskt precis som i första Stronghold men vad är nytt i Crusader då?

Tyvärr inte så mycket som jag hade önskat. För det är ungefär samma gamla byggnader, samma förnödenheter, samma kristna armeer och samma allt rent allmänt. Man har tagit bort storydelen som jag tyckte va rätt bra i Stronghold. Banorna har ersatts till öken och kameler. Det som är nytt å jävligt grymt är de arabiska truppernas intåg som gör strider till och med ännu mer intressanta.

De kan köpas i den nya baracken som anlänt, de kostar till skillnad från korsfararna inga vapen eller rustningar utan bara pengar. Dock betydligt dyrare. Hästbågskyttarna är väldigt användbara som sabotörer då de kan rida omkring fiendens murar och döda deras invånare lite hipp som happ vilket gör att industrin och försörjningen avtar och deras borg blir svagare. Då kan det passa bra att använda sig av den nya soldaten "lönnmördarena" som är osynliga innan de är allt för nära fienden och kan haka fast sig och klättra upp på deras murar. De har även funktionen att de kan ta över stadsportarna och lämna staden öppen för slavarna (ny soldat det med) som springer in å fjuttar på allt de ser och kan faktiskt bränna ner en hel stad på bara någon minut. Att se fiendens borg brinna till grunden är en upplevelse som gör att man inte kan hålla tillbaka slutboss-garvet. Sen finns det förstås fler soldater.

Som sagt är storyn borttagen å istället är det ett system som gör att när du besegrar en fiende kommer du till nästa bana där fiende nummer två väntar och så vidare. Sen har de också slängt på några banor som när Saladin tog över Jerusalem samt flera kända slag på båda sidorna. Alltså man kan både vara korsriddarna eller mameluckerna.

Ja vad finns det mer att säga, kul multiplayer som tack vare de nya trupperna blivit allt mer intressant än i första spelet. Tyvärr har man även tagit bort snabbmatch-läget från första spelet vilket också är ett minus. Ska väl sammanfatta:

+Idiotbra krigsystem
+grafiken må förvisso vara oförändrad men helt klart godkännt
+ljudet är väl helt okej för att vara rärtt gammalt spel
+Strongholds geniala grundkoncept är kvar
+De nya trupperna
+Saladin, Korsriddare och Mamelucker!!!!
+multiplayer matcherna

-Inte mycket nytt
-snabbmatch läget från första spelet då man antingen kunde agera anfallare eller försvara är borta
-tyvärr har man tagit bort väldigt mycket bra saker från första spelet

Det största problemet är att man plockat bort mycket men tillfört väldigt lite nytt. Vilket är jävligt synd för med de nya trupperna kunde det här spelet blivit bättre än föregångaren.

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10