Svenska
MEDLEMSRECENSION

Super Mario Sunshine

Skrivet av: Flaccid   2009-10-07

Det blir ofta så att man spenderar sin semester framför sin kära spelkonsoll. Det är en perfekt kombination, semester och spel går verkligen hand i hand. Om man då sätter sig och spelar ett spel på sin semester, där själva spelet handlar om att vår välkände kamrat Mario själv ska ta semester, då kan det väl knappast gå fel? Nej, skulle inte tro det. Jag har återigen spelat igenom Super Mario Sunshine, och jag har njutit varje sekund.

Super Mario har alltid haft väldiga "feelgood"-vibes hos mig. Dessa vibbar förminskas knappast när man sedan slänger in Mario i ett tropiskt och färgglatt paradis. Det går helt enkelt inte att vara arg eller ledsen när man spelar Super Mario Sunshine.

Det hela blir ännu lite bättre när man gett Mario ett ytterst tillfredsställande tillhygge. Här slafsas inte med en kofot. Här sprutas vatten. Utan att gå in på för mycket uttråkande detaljer så kan man säga att vattensprutan ger spelet ytterligare en dimension i "skojighet".

Grafiken, om vi med tvära kast går över till den, är verkligen mysig. Den är väl inte direkt förtjänt av spontanapplåder från framtida spelmakare, så revolutionerande är den på långa vägar inte, men den är svår att ogilla. Färgerna är fina, Mario ser kramgo ut och invånarna på paradisön Isle Delfino ser ut som mjukisdjurens urfader.

Kontrollen är fantastisk. Vattensprutans funktioner minskar felmarginalen avsevärt, vilket i längden dock blir lite av ett minus eftersom spelet blir för lätt. Man har dock löst detta på ett briljant sätt genom att låta vissa delar av spelet spelas utan vattensprutan.

Ljudet då? Jo, det följer i grafikens feelgood-spår. Det är så glatt och mysigt att det nästan går till överdrift, och det är inte utan att man önskar att man själv klämde ur sig ett "woohoo" varje gång man gör en volt som skulle få den främse av gymnaster att känna avund.

Det enda egentliga minuset värt att nämna är att spelet blir aningen lätt. Trots miljövariationerna så har man snart lärt sig att kontrollera vattenelementet såpass väl att endast delarna utan sprutan känns utmanande, och dessa hade gärna fått vara fler.

På det stora hela är dock Super Mario Sunshine förträffligt bra. En milstolpe inom plattformsgenren är att ta i å det grövsta, men likväl en inspirationskälla. Faktiskt så inspirerande att jag blev ytterst sugen på att åka iväg till tropikerna och dra igång ett mäktigt vattenkrig med lokalbefolkningen, och det måste ses som ett väldigt gott betyg.

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10