Svenska
MEDLEMSRECENSION

Colin McRae: Dirt 2

Codemasters har lärt sig hur man producerar bilspel vid det här laget, dem har en del fantastiska titlar bakom sig både från den tidigare generationen men också den här. Dem vet hur man programerar fysik, spelkontroll och presentaioner på ett sätt som inte bara är snyggt utan också underhållande. Presentation i form av spelmenyer i Dirt 2 är äkta next gen.

Menyerna är interaktiva och det går sömlöst från val av speltyp till val av bil och sedan ut på banan. Det hela är väldigt läckert i början och ger ett imponerande första intryck. Det negativa i detta är ladningstiderna, som efter ett tag går en på nerverna. Jag vet inte om det är menyernas fel att det tar lång tid eller om menyerna är konstruerade att underhålla oss medans vi väntar. Hur som haver så är ladningstiderna långa. Speciellt i multiplayer, varför behöver vi 30 sekunder på oss välja bil tex? Alla gånger jag har kört online så har alla mina motståndare valt sina på bilar på 10 sek sedan blir vi ändå tvungna att utså 20 sekunder av väntande på att racet i sig ska börja ladda. Frustrerande och ett stort minus.

Ute på banan blir man överaskad och förbannad. Bilarna går inte att få stop på, dem väger flera ton och man vet inte hur man ska bete sig för att ta en kurva. Man sladdar av smäller in i saker och voltar av banan så fort man trycker gasen i botten. Jag blir förbannad och svär mot skärmen, skriker ut "va fan ska man göra för att hålla sig på vägen egentligen". Svaret kommer efter en stunds spelande, det gäller att bromsa tidigare än jag är van vid, att gasa analogt och att ha rätt växel i när man gör det. Jag börjar få grepp om spelet men är trött och går och lägger mig.

Nästa morgon testar jag igen, nu sitter det där, jag har hajat styrningen. Nu känns det bra att köra. Jag tar kurva efter kurva, ibland gör jag det med elegans, som ett riktigt proffs skulle göra. Jag glider på bredden genom hela kurvan är på väg att åka av då jag växlar ner och trycker gasen i botten. Biler ryter till av ilska men den får grepp och styrkan att hålla sig kvar på vägen, jag växlar upp och gasar vidare i full fart helt belåten efter känslan jag fick av min manöver. Då inser jag att Dirt 2 är bra, riktigt bra. Det är en känsla av tillfredställelse man får av sin egen körning som är det som är så beroendeframkallande med Codemasters spel, det är så kul att lyckas ta en kurva på rätt sätt att man direkt längtar efter nästa.

Sedan sitter jag plötsligt i en större bil en form av monstertruck, fast mindre. Nu blir förbannad igen, dessa bilar styrs helt anorlunda än rallybilarna. Dem är mer känlsiga i gasen, sämre på svänga och dem är skitslöa. Här kommer nästa stora minus. Dessa truckar borde man skippat tycker jag och man borde istället lagt mer krut på Rallyt. För man lär sig manövrera även dessa bestar men det blir aldrig lika roligt för mig, det går för sakta.

Yterligare ett event dyker upp, Trailblazer kallas det. Som rally fast på med mer hästar i bilarna och mer raksträckor på banorna. Det här är skitkul, det går snabbt och det gäller att kunna banorna lite innan man kan vara framgångsrik här. Spelets höjdpunkt och en favorit online.

Sedan har vi rallycross, rally på bana med motståndare. kul, men också irriterande mest på grund av att banorna inte låter en leva ut med bilarna. Man måste bromsa och akta sig hela tiden istället för att få köra skiten ur bilen. Man känner sig instängd på nått sätt. L.A banan speciellt där bilen tycks glida lika mycket på asfalt som på grus. Dock ett helt ok event som skulle vara kul online om folk slutade tro att det var Destruction derby dem spelade.

Jag gnäller mycket må tyckas på ett spel som fått bra kritik i pressen. Men jag är besviken på DIRT 2 inte på styrningen eller grafiken utan på valet att dra ner på point to point rallyt. För det är rally alla vill ha av ett rally spel. Rally delen är på tok för liten, att spela Dirt-tour blir som en plåga när jag måste köra igenom tråkiga events för att låsa upp fler bilarna och nya sträckor.
Grafiken är i toppklass, här finns inget att klaga på faktiskt, även ljudet är strålande bra. Ni bör veta att jag är en Hi-Fi kille som tycker att ljud är viktigt och där får jag min dos av DIRT2.

Online delen funkar bra om vi bortser från laddninstiderna, det finns ett levelsystem som börjar bli standard idag och det finns mycket val man kan göra av den speltyp man föredrar.

Jag vill ge spelet fullt betyg men jag kan inte. Jag vill det så gärna för när det är bra så finns inget bättre, med det är inte bra så ofta som jag vill, mest pga att rallyt har för lite plats och det är så synd. Spelet är ändå köpvärt och man har kul för sina pengar, online förlänger livet på spelet och lyfter helheten samt din seratonin mängd i hjärnan. Så köp spelet och dra iväg ett mail till Codemasters där du önskar mer point to point nästa gång.

Positivt:
Bra styrning
Mycket att göra
Grafik
Ljud
Online

Negativt:
För lite point to point rally
Trista monsterfordon
Långa ladningstider

PLUR till er alla.

Samlat betyg: 6.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10