Svenska
MEDLEMSRECENSION

Killzone 2

Killzone 2, den stora killer-appen till Playstation 3. Världens snyggaste konsolspel som vi väntat och väntat på sedan 2005. Ursnygga trailers på spelet och löften att leverera samma grafik in-game. Nu är Killzone 2 äntligen här. Lever det upp till hypen?

Grafiken är utan tvekan tekniskt imponerande. Dundersnygga effekter och allt ser väldigt fint och polerat ut. Inget snack om saken. Sedan flyter spelet på mycket bra för att vara så pass tekniskt som det är och man blir direkt imponerad när man startar spelet. Gears of War 2 eller Halo 3 har absolut ingen chans. I mina ögon är Killzone 2 just nu det mest tekniskt imponerande spelet gällande grafikfronten. Nu kan vi äntligen se vad Playstation 3 klarar.

Tyvärr kan man inte säga samma sak om designen och färgtemat. Miljöerna är väldigt monotona och trista. Allt är i princip grått och svart, samma visa överallt. Man känner inget liv i miljön och detta leder till att man blir trött på spelet väldigt, väldigt snabbt. Det finns knappt något att titta på i världen, vilket är synd med tanke på hur stark grafik spelet har. Det hela borde ha balanserats betydligt bättre istället för att göra allt så extremt monotont och dystert. Usch.

Som sagt så briljerar Killzone 2 och ljudet är absolut inget undantag. Med stöd för 7.1 högtalarsystem kan man inte säga att man inte slukas in bland alla explosioner och kulskott som flyger från alla hörn. Ruskigt imponerande. Dessvärre kan man inte säga samma sak som dialogerna i spelet som är relativt svaga och kunde gjorts mycket bättre. Det hela känns lite som en sådär standard actionrulle som, i spelvärlden, inte fungerar lika bra som dess filmmotsvarighet. Inte dialogmässigt i alla fall.

Spelbarheten i Killzone 2 shockerade mig mest av allt. Den är rakt igenom urusel. Den sämsta spelkontrollen jag sett denna generation och det värsta av allt är att man inte får välja kontroll själv, du får bara bläddra genom ett par förvalda alternativ som utvecklaren har satt. Fy sjutton vad efterblivit och last-gen. Valve låter en att anpassa varenda knapp på kontrollen, här får vi inte ens välja en. Det är en enorm miss med tanke på att alla alternativ är helt sämst, och jag menar sämst. Det känns äckligt och obekvämt att spela Killzone 2 nonstop.

Kampanjen är standard den också. Inget imponerande på något sätt. Du har dina standard fordonssekvenser, turretsekvenser, du har några starkare fiender som kräver lite taktik att döda och dina lagkamrater med halvdan AI som kanske någon enstaka gång lyckas att rädda dig eller visa sig vara användbara. Det är alltså inget som vi inte redan sett i Halo 3, Gears of War 2 eller något annat spel av den kalibern med andra ord. Något man blir lite missnöjd med då detta skall vara Playstation 3s exklusiva motsvarighet och innovation borde varit ett av huvudmålen istället för grafik. Med tanke på att alla dessa har onlinefinesser är singleplayer-delen det som gör att spelen sticker ut i recensenters ögon.

Online-delen i Killzone 2 kan man nästa säga är huvuddelen och där man kommer spendera sin tid mest på. Detta betyder att det är viktigt att göra allt bra. I början var det massor utav problem men dessa har uppdaterats och spelet flyter på mycket bra online med diverse spellägen och djup. Det finns även olika klasser att spela som till exempel medic som helar och hjälper andra spelare som ger olika upplevelser beroende på vad man spelar. Detta gillas och saknas i väldigt många shooters. Du kan spela upp till 32 personer per server i spelet och jag personligen tycker att det är lite för mycket, även om det går att vänja sig. Gillar man större strider än vad man ser i Gears, Halo och Counter-Strike är Killzone 2 ett bra alternativ. Det har även släppts nya kartor för nedladdning precis som man förväntar sig så får spelet mycket stöd post-release och detta stärker livslängden oerhört om man fastnar i Killzone 2s onlinevärld.

Med världens sämsta spelkontroll, kass design, tråkig färgsättning, dunderläcker grafik (tekniskt), stabilt ljud, halvdana dialoger, och superbt onlineläge kan jag tyvärr inte säga att Killzone 2 är vad Playstation 3 behöver för att stå emot giganterna som finns på Xbox 360 och PC. Det är helt klart ett steg i rätt riktning, speciellt online-läget, men det räcker inte att rädda allt annat. För även om du spelar online, så är kontrollen värdelös. Vill du spela ett riktigt PS3-spel borde du spela Metal Gear Solid 4. Där snackar vi toppkvalité.

Medlemsrecensioner44
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10